vakantie in Griekenland

Cruisen naar Kreta’s schiereiland Gramvousa

Een beschermd natuureiland buiten de westkust van Kreta

Dat Kreta meer is dan het toeristische Chersonissos en Star Beach lieten we al zien in ons artikel over de andere kant van Kreta. Maar ook de omgeving rondom het eiland zit vol met pareltjes. Rotsachtige stranden met helderblauw water vullen de ruim 1000 km lange kustlijn. Langs deze kust bevindt zich ook het beschermde schiereiland Gramvousa, dat alleen per boot te bereiken is.

Gramvousa

Gramvousa

Het kleine schiereiland Gramvousa, bestaande uit Imeri en Agria Gramvousa, heeft een geschiedenis waar nog altijd imposante overblijfselen van te vinden zijn. Op Imeri Gramvousa bevinden zich de overblijfselen van een eeuwenoud Venetiaans fort, afkomstig uit de 16e en 17e eeuw . Vroeger leefde op het schiereiland Kretenzische opstandelingen tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog, nu is het een eiland van pure rust.

Vanuit Kissamos brengt onder andere Gramvousa Balos Cruise je hiernaartoe. De boot stopt eerst op Imeri Gramvousa, waarbij je ook de tijd krijgt om de 137 meter hoge klim te maken naar het fort, dat ongeveer 15 minuten duurt. De klim wordt al snel beloond door het adembenemende uitzicht op de kustlijn van het mooie Kreta. Met een beetje geluk kun je in het helderblauwe water de Caretta Caretta zeeschildpadden zien in het beschermde gebied van Imeri Gramvousa. Er gaan geruchten dat er schatten begraven liggen op het eiland.

Gramvousa

Lagune Balos

De volgende stop is Lagune Balos. Met kleine bootjes kom je aan op het schitterende strand van Balos dat zich kenmerkt door het lage water. Op dit eiland vind je zeldzame planten waardoor besloten is om dit gebied helemaal onder bescherming te plaatsen. Genoeg zonnebrand is geen overbodige luxe bij een bezoek aan Balos, ook wel Tigani Balos genoemd: de braadpan. De naam heeft het niet zomaar gekregen, er is hier namelijk nauwelijks een stukje schaduw te vinden.

Gramvousa

Praktisch

Boten naar Gramvousa vertrekken vanaf Kissamos, aan de westkust van Kreta. Via de website van Granvousa kun je de tickets al bestellen. Zo ben je goedkoper uit en heb je de zekerheid dat je niet voor een volle boot komt te staan in Kissamos. Breng zelf eten en drinken mee, of koop dit op de boot. Gramvousa is een natuureiland en eetgelegenheden zal je er dan ook niet aantreffen. Nog een tip: neem voordat je aan boord gaat ook een kijkje in het stadje zelf. Kissamos staat bekend als een relatief klein, niet toeristisch plattelandsdorpje waar je tussen de Griekse bevolking het echte Kreta te zien krijgt. De moeite waard om even rustig rond te slenteren dus!

Foto’s:Dieter Weinelt (incl. header), Sarah Murray

Geschreven door - Julia is eerstejaars studente journalistiek. Houdt van eten, schrijven, sporten en natuurlijk van reizen. Heeft een bucketlist van hier tot Paramaribo. Wil graag nog veel van de wereld gaan zien en houdt van de onontdekte plekjes.

One thought on “Cruisen naar Kreta’s schiereiland Gramvousa”

Wat vind jij? Laat van je horen!