fietsroutes vanuit Amsterdam

Budget citytrip: Dit kun je allemaal gratis in Amsterdam doen

Met een gigantisch aanbod aan musea, festivals en bezienswaardigheden, is er op elke dag van het jaar meer dan genoeg te doen in onze hoofdstad. Maar wat als je even wat minder wil uitgeven? Wij bewijzen dat je je portemonnee ook best een keer thuis kunt laten met deze tips voor alles wat je gratis in Amsterdam kunt doen!

Gratis musea

Geen andere plek in Nederland is gezegend met zoveel musea als Amsterdam. Voor de meeste daarvan moet je flink wat entreegeld betalen, maar er zijn uitzonderingen! In het mooie filminstituut EYE aan het IJ is dagelijks de filmcollectie gratis te bezoeken. Een mooie reis langs het ontstaan van film én een herkenbaar kijkje in de geschiedenis van cinema in Nederland. Ook helemaal gratis in Amsterdam te bezoeken: de schatkamer en filmzaal in het Stadsarchief. De indrukwekkende Schatkamer telt twee verdiepingen waar alle originele documenten worden bewaard. In de filmzaal kun je gratis historische films over Amsterdam bekijken.

gratis in Amsterdam

2. Parken en tuinen

Op een mooie dag in Amsterdam? Dan strijk je lekker met een picknick neer in een van de vele parken. Zoek een plekje in het Vondelpark, het Ooster- of Westerpark of het Rembrandtpark. ’s Zomers worden er in de parken vaak gratis openluchttheater en festivals georganiseerd! Wat veel mensen niet weten is dat ook de tuinen van het Rijksmuseum gratis in Amsterdam te bezoeken zijn. Het is heerlijk wandelen tussen de stijlvolle bloemenperken, gazons, de glazen kas én de beeldentuin.

Meer Amsterdam: Hotspots in onze hoofdstad

gratis in Amsterdam

3. Historisch Begijnhof

Het is Haarlem dat bekend staat om de hofjes, maar ook Amsterdam heeft er eentje! Je vindt hem goed verstopt achter een deur op het Spui. Heb je de deur eenmaal gevonden, dan wandel je zo het 14e eeuwse Begijnhof op. Let op: het is een plek van stilte, dus wandel hier op je gemakje doorheen om dit bijzondere stukje rust midden in de hoofdstad te ervaren.

gratis in Amsterdam

Een goedkope stedentrip?
Met alle gratis activiteiten kan je een hoop geld besparen. Maar voor een dagje of weekendje weg in onze hoofdstad is toch meer nodig. Want hoe zit dat met eten en overnachten? Een goedkoop hotel in Amsterdam is echt te vinden, zo kun je in het centrum al vanaf 69 euro een goede hotelkamer boeken. Hostels zijn er echt in alle soorten en prijsklassen. Een overzicht van alle opties vind je op de website van I amsterdam. Het wemelt bovendien van de leuke eetcafés waar je voor een prikkie een goed bord eten krijgt. Je moet ze alleen wel weten te vinden! ELLE heeft dat alvast voor je gedaan met dit lijstje van 10 food hotspots onder de 10 euro.

4. Pak het pontje

Niet alleen een hele makkelijke manier om je te verplaatsen, maar ook gewoon een heel leuk tochtje: de pontjes naar het noorden varen helemaal gratis in Amsterdam. Ze brengen je vanaf de achterzijde van het station naar diverse leuke plaatsen. Wil je naar de gratis tentoonstelling in het EYE? Pak dan de pont naar Buiksloterveerweg. De andere pont breng je naar de NDSM-Werf: op deze voormalige scheepswerf vind je nu talloze creatieve ondernemingen en te gekke cafés en restaurants.

gratis in Amsterdam

5. Een kijkje in de kerk

Amsterdam telt enorm veel kerken, waarvan er veel hun deuren open hebben voor bezoek. Neem bijvoorbeeld tijdens je dagtrip Amsterdam een kijkje in de Oude Kerk, Westerkerk, Noorderkerk, Sint Nicolaaskerk en Onze Lieve Vrouwekerk. Extra leuk: het hele jaar door vinden er in diverse kerken tentoonstellingen plaats die je ook gratis kunt bezoeken.

Naast kerken zijn er natuurlijk ook religieuze gebouwen van allerlei andere godsdiensten te bewonderen. Misschien wel de meest opvallende staat op de Zeedijk: in hartje Amsterdam kan je hier een kijkje nemen in een boeddhistische tempel. Elke dinsdag is hier tussen 13:30 – 15:30 uur een gratis kalligrafie workshop te volgen.

6. Het grootste dakterras

Science Museum NEMO is een walhalla voor kinderen. Maar ook als je zonder kids in Amsterdam bent is dit museum een must visit. Op de top van het gebouw vind je namelijk het grootste dakterras van Amsterdam- en ja, ook die is helemaal gratis toegankelijk. Trotseer de 120 traptreden (of pak de lift…) en geniet van het onovertroffen uitzicht over de stad!

Lees ook onze Cityguide Amsterdam

gratis in Amsterdam

Meer gratis in Amsterdam?

Welke activiteiten of bezienswaardigheden hebben we nog over het hoofd gezien? We zijn benieuwd naar jullie tips, dus weet je nog iets leuks? Laat het dan hieronder in de comments weten. Zo kunnen we onze lijst steeds up to date houden!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

3 thoughts on “Budget citytrip: Dit kun je allemaal gratis in Amsterdam doen”

  1. Leuke tips! Begijnhofjes zijn mooi ook in België vind ik ze prachtig. Grappig is dat ik meer dan tien jaar in Haarlem heb gewoond en ze daar eigenlijk voor lief nam. Meestal is dat zo als je ergens woont.

  2. Bijna gratis: huur 24 uur een ov fiets (€3,85) en fiets door de prachtige binnenstad! Door de pijp, door het Rijksmuseum, over het museumplein, langs de grachten.. Er zijn talloze routes mogelijk!

Wat vind jij? Laat van je horen!