gratis in Bristol en Bath

Gratis in Bristol en Bath | Lowbudget naar de leukste steden van Engeland

Het zijn wat mij betreft de twee leukste steden van Engeland en je kunt ze nog hartstikke goed met elkaar combineren ook. In Bristol en Bath, gelegen in het zuidwesten van het land, geniet je van Banksy streetart, UNESCO werelderfgoed, musea en een flinke dosis natuur. Een fijne bonus? Al deze bezienswaardigheden kosten je helemaal niks. We geven je tips voor alles wat je gratis in Bristol en Bath kunt doen!

Dit voorjaar reisde ik voor het eerst naar Bristol, een stad waar ik eigenlijk nog nooit aan had gedacht om naartoe te gaan maar die me waanzinnig heeft verrast. In slechts 1 uur en 15 minuten vlieg je van Schiphol naar Bristol met KLM. Ik reisde destijds over The Great West Way van Bristol naar Londen, met een tussenstop in onder andere Bath. Het bleek een gouden combinatie; de artistieke studentenstad Bristol en het historische en groene Bath. En het leukste is dat je tussen deze twee niet hoeft te kiezen want een treinritje tussen de steden duurt nog geen 17 minuten!

  BRISTOL  
   

Banksy streetart spotten

Bristol is dé stad van Banksy. De wereldberoemde straatkunstenaar liet overal door de stad zijn werk achter en dat maakt een wandeling door de straten van Bristol nog leuker. Wie Banksy is weet overigens niemand; de kunstwerken worden anoniem achtergelaten en hebben allemaal een boodschap. Een zoektocht naar de werken van Banksy brengt je op bijzondere plekken dwars door de stad. Geen geduld voor een speurtocht? Download dan de Banksy Bristol Trail App!

roadtrip over The Great West Way

Bristol Museum and Art Gallery

Zoals in veel Engelse steden, zijn de meeste musea in Bristol helemaal gratis te bezoeken. De eerste must visit is het Bristol Museum en Art Gallery. Je kunt er de tijd voor uittrekken want dit museum beslaat maar liefst 19 tentoonstellingen, verdeeld over drie verdiepingen in een prachtig pand aan Park Street. Er is bovendien voor iedereen wel iets interessants te vinden, want het museum heeft collecties variërend van kunst tot archeologie en van alles daar tussenin.

M Shed in Bristol Harbourside

Een persoonlijk favoriet en ook gratis in Bristol te bezoeken, is M Shed. Alleen al de ligging is fantastisch; midden in het volledig getransformeerde havengebied. M Shed toont je de geschiedenis van de stad en doet dat op een te gekke wijze via verhalen van de locals. Een mooie plek om je bezoek aan Bristol te beginnen, want je leert de stad zo heel goed kennen.

TIP: Er zijn nog veel meer musea gratis in Bristol! Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Spike Island, Underfall Yard, The Matthew and The Create Centre and Ecohome. Op de website van Visit Bristol vind je informatie over alle musea en andere bezienswaardigheden in de stad.

Clifton Suspension Bridge

De bekendste attractie van Bristol is de Clifton Suspension Bridge. De iconische brug uit 1864 groeide uit tot het symbool van de stad en is zeker een bezoekje waard. Dankzij de ligging boven de kliffen van Avon Gorge, is het ook gelijk de meest fotogenieke plek van Bristol, met uitzicht over de rivier, de kleurrijke huizen van Clifton en de stad die zich erachter uitstrekt. Wandel op de terugweg zeker door de wijk Clifton heen, waar het stikt van de leuke cafeetjes en boetiekjes. Ben je in Bristol tussen april en oktober, dan kan je op zaterdagen en zondagen om 15:00 uur ook aansluiten bij een gratis rondleiding over de Clifton Suspension Bridge.

gratis in Bristol
Clifton Suspension Bridge tijdens de Balloon fiesta © Gary Newman

TIP: Op de website GoBristol.nl vind je een rondreis van SRC Reizen die je 8 dagen het mooiste van de regio laat zien. Je begint dan in Bristol, maar bezoekt bijvoorbeeld ook de vissersplaatsje Polperro en Plymouth en natuurlijk het iconische Land’s End; het meest zuidwestelijke puntje van Engeland met spectaculaire kliffen en uitzichten over de Atlantische Oceaan. De kosten van de reis zijn € 1298,- per persoon, waarbij vervoer, overnachtingen, elke dag ontbijt en drie keer diner inbegrepen zit.

  BATH  
   

Gratis stadstour door Bath

Zoveel als je gratis in Bristol kunt doen, zoveel keuze heb je ook al in Bath. De grootste trekpleister van de stad, de Roman Baths, kan je niet kosteloos bekijken maar daar staat tegenover dat je verder weinig hoeft uit te geven om veel te zien. Bath is een prachtige stad waar je je ogen uitkijkt naar alle architectuur en het centrum vol UNESCO werelderfgoed. Ga daarom zeker mee op een gratis stadstour waarop je niet alleen veel ziet, maar ook heel veel te weten komt over de rijke geschiedenis van deze historische stad. De tours vertrekken elke dag van het jaar (behave met kerst) voor de deur van de Roman Baths. Van zondag t/m vrijdag om 10:30 uur en 14:00 uur en op zaterdag om 10:30 uur. Een aanrader!

doen in Bath

Victoria Park in de winter

Bath is niet alleen historisch maar ook hartstikke groen. De stad is omgeven door niets dan natuur en ook in de stad zelf is er dankzij het Victoria Park genoeg groen te vinden. Dit gigantische park is bovendien niet alleen in de zomer een bezoekje waard; ben je in Bath tijdens de wintermaanden, dan zijn er leuke evenementen zoals Bath on Ice. Van 15 november tot 5 januari wordt het park omgetoverd tot een wintersprookje met een grote ijsbaan, glow golf en gezellige stalletjes waar je hapjes en drankjes kunt halen.

➸ Benieuwd wat er nog meer te doen is in Bath in de winter? Check visitbath.co.uk voor informatie over evenementen!

De Bath Skyline Walk

Tijdens mijn roadtrip over The Great West Way had ik helaas maar 1 dagje de tijd in Bath en ik wil zeker terug, onder andere om de Bath Skyline Walk te lopen. Deze wandelroute begint net buiten het centrum en neemt je over een kleine 10 kilometer mee de heuvels in met waanzinnige uitzichten over het mooie centrum van Bath. Ondanks dat je zo dicht bij de stad bent, bevind je je midden in de natuur, omgeven door bossen, weides en valleien. De route is is in zo’n 3,5 uur af te leggen, dus trek er een middagje voor uit en neem een picknick mee om van te genieten bij een van de vele uitzichtpunten!

gratis in Bristol en Bath
Uitzicht over Bath vanaf Camden Road © Lloyd Evans

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!