Eilanden, parken en fietsroutes: groene tips voor je stedentrip Wroclaw

Het is een stad vol culturele bezienswaardigheden, met een rijke historie en vriendelijke locals. Als dat nog niet genoeg was om een stedentrip Wroclaw op je wishlist te zetten, tel er dan bij op dat de stad ook nog eens heerlijk groen is en er in de directe omgeving meer dan genoeg te ontdekken valt!

Eerst even een taallesje, want Wroclaw spreek je eigenlijk uit als Vrots-waf (ja echt). De zuidelijk gelegen stad was in 2016 de Culturele Hoofdstad van Europa en daarmee kwam Wroclaw eindelijk in de verdiende spotlight. De stad zit bomvol bezienswaardigheden, is hartstikke betaalbaar én goed bereikbaar. Met KLM kan je een vliegticket Wroclaw boeken vanaf 89 euro retour (excl. €10,- boekingskosten). Eerder tipten wij al een stadswandeling in het historische centrum van Wroclaw, eentje die perfect kan worden afgewisseld met een beetje ontspanning tussen het groen. Gelukkig heeft Wroclaw ook daar genoeg van in huis!

Slodowa Island

Wroclaw heeft ook wel de bijnaam ‘Venetië van Polen’, iets wat het te danken heeft aan het feit dat de stad uit meer dan 12 eilanden bestaat. In het noorden van de stad vind je in de rivier de Oder een archipel, ook wel de Old Town Islands genoemd. Het zijn er in totaal zes en één daarvan is Slodowa: het groenste eiland. Deze plek is populair onder bezoekers én locals om te genieten van zonnige dagen in de stad. In de zomer worden er vaak culturele evenementen en concerten gehouden. Bovendien vind je er diverse drijvende barretjes, waaronder Barbarka. Voeten in het gras, biertje erbij en genieten maar van het uitzicht over de rivier!

Japanse Tuin

Er zijn tientallen parken en binnentuinen in de stad, maar als je er tijdens je stedentrip Wroclaw ééntje kiest om te bezoeken, kies dan de Japanse Tuin. Het is een van de populairste plekken in de stad om rustig te wandelen en als je er bent snap je ook wel waarom. De tuin werd aangelegd voor de Wereldtentoonstelling in 1913 en hoewel na afloop de tentoonstelling werd afgebroken, bleef de tuin intact en daar kan je nog altijd van genieten.

stedentrip Wroclaw
Een must visit: de Botanical Garden in Wroclaw

Botanische Tuin Wroclaw

Over de hele wereld vind je steden met botanische tuinen. Ze vormen vaak een welkome afwisseling met de drukte van een stad en zijn ideaal om de voetjes even rust te geven van al die kilometers wandelen. Ook tijdens een stedentrip Wroclaw kan je de Botanical Garden bezoeken. De tuinen zijn ruim 7,5 hectare groot en gelegen ten noorden van de kathedraal. Je kunt er eindeloos dwalen tussen tropische planten, vijvers, aquariums en beelden. De tuinen zijn geopend van april tot eind november, dagelijks van 08:00 – 18:00 en de toegang kost 15 Zloty (€3,60).

Kloostertuin Ossolineum

Van oorsprong is het een klooster en na de Tweede Wereldoorlog werd het een bibliotheek –één van de grootste wetenschappelijke bibliotheken in Polen zelfs. Het Ossolineum is dankzij het karakteristieke gebouw en de kleurrijke gevels een echte bezienswaardigheid. Bovendien schuilt hier éénn van de mooiste plekken in de stad: de kloostertuin. Via een poort loop je het Ossolineum door tot je uiteindelijk bij deze groene oase terechtkomt.

Fietsen tijdens je stedentrip Wroclaw

Wroclaw is een echt fietsvriendelijke stad en telt zo’n 270 kilometer aan fietspaden. De stad kan dus heel goed op de fiets verkend worden en dat heeft als voordeel dat je naast de binnenstad ook eenvoudig de groene omgeving kunt verkennen. Een goede tip is de Oder route, die de rivier dwars door de stad volgt. De route verbindt diverse Poolse steden over honderden kilometers aan fietspad, maar als je je beperkt tot de etappe in Wroclaw (bewegwijzerd) dan zie je op een leuke manier heel veel van de stad en omgeving. Zo passeer je historische gebouwen als het stadhuis en marktplein, het eiland Ostrow Tumski en het Raclawice Panorama. Wroclaw heeft een netwerk van stadsfietsen maar die is niet heel gebruiksvriendelijk voor toeristen. Huur in plaats daarvan voor een dag een fiets bij je accommodatie of bij een van de verhuurpunten in het centrum.

stedentrip Wroclaw
Kajakken op rivier de Oder

TIP: Je kan Wroclaw ook heel goed vanaf het water bewonderen! Op rivier de Oder heb je de mogelijkheid om kajaks en kano’s te huren. Een toffe manier om op een zonnige dag te genieten van de stad.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!