Duimen omhoog voor ’s werelds grootste liftwedstrijd Route du Soleil

Een cocktail van ontspanning, adrenaline en gezelligheid; dat is Route du Soleil, de grootste liftwedstrijd ter wereld. Organisator Siv van Hegelsom beleefde het vorig jaar als deelnemer. “Zes dagen lang weet je niet hoe je dag eruitziet en welke avonturen je meemaakt.”

Meer dan een liftwedstrijd
Route du Soleil begon als een simpele liftwedstrijd, gewoon voor de lol, maar na vijf jaar is het uitgegroeid tot meer dan dat. Siv: “Het is een reizend festival geworden, een soort Lowlands op wielen. Maar de oorsprong blijft de race.” Want iedere deelnemer van Route du Soleil zal zijn duimen opsteken voor de hoofdprijs: een geheel verzorgde wereldreis.

Er zullen deze zomer dus weer heel wat duimen langs de Franse wegen te zien zijn. 500 teams vanuit Nederland en België reizen dagelijks naar unieke locaties op de route. “Vorig jaar heb ik onder andere in een fort geslapen en met m’n tentje langs een idyllisch meer gestaan. Plekken waar je niet zo snel weer zult verblijven.” De route die de deelnemers nemen en de nieuwe slaapplek blijft iedere dag geheim tot op het moment van vertrek; it’s the journey, not the destination. De finale en het eindfeest worden gehouden in een stierenarena aan de Middellandse Zee, vlakbij Montpellier.

Race vs. Roadtrip
Deelnemers hebben dit jaar voor het eerst de keuze tussen ‘De Race’ en ‘De Roadtrip’. De Race is bedoeld voor de die-hard lifters. Zij reizen in teams van 2 of 3 personen iedere dag zo snel mogelijk naar de volgende locatie. Iedere seconde telt.

Bij de Roadtrip is dit minder het geval. Met snelheid vallen er bij deze wedstrijd geen punten te verdienen. Je kunt als team (van 2 tot en met 8 personen) punten krijgen door ludieke opdrachten uit te voeren. De opdrachten zijn volgens Siv realistisch en haalbaar, maar zorgen bovenal voor erg leuke situaties. “Zo moest ik in een winkel een training doen op de kassaband”, zegt hij lachend. Roadtrippers mogen liften, maar ook met bijvoorbeeld een eigen busje, brommer of caravan de route afleggen.

Deelnemers van De Race beginnen 10 juli in Brussel of een nader te bepalen locatie in Nederland. Roadtrippers beginnen in Gent, Antwerpen of Leuven op 11 juli. Iedereen ontmoet elkaar bij de finale in de stierenarena op 17 juli.

Meedoen?
Als je nog geen zomerplannen hebt, is dit zeker een leuke manier om je vrije dagen door te brengen, want zowel avonturiers als festivalgangers kunnen hun hart bij Route du Soleil ophalen. En ook onervaren lifters zullen volgens Siv de tijd van hun leven hebben. “Je hebt het liften heel snel onder de knie, er ontwikkelt zich al snel een overlevingsdrang. Als je al vijf uur staat te wachten en iemand kaapt je rit recht voor je neus weg…Tsja, daar word je erg competitief van.”

Een ticket voor Route du Soleil kost 290 euro. Dat is voor onder meer de overnachtingsplaatsen, het eten en de activiteiten. Je kunt je ticket kopen via deze website. Wees er wel snel bij want meer dan de helft van de kaarten is al verkocht. De ticketverkoop verloopt via je Facebook-account. Op die manier kun je zo veel mogelijk supporters verzamelen zodat jouw team een voorsprong kan verdienen bij de start. Let erop dat je ten minste 18 jaar moet zijn bij de start van de wedstrijd. Je kunt je team inschrijven totdat het maximum van 500 is bereikt. Thumbs up!

Doe jij mee aan de Route du Soleil of heb je al eens meegedaan? Wij zijn benieuwd naar je avonturen!

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

Wat vind jij? Laat van je horen!