Gunung Batur beklimmen

Klimmen naar de top van Bali op de Gunung Batur vulkaan

Onze ogen zijn nog half dichtgeplakt als we een zaklampje in onze handen gedrukt krijgen van gids Yoga. Het is half vier ’s nachts en pikkedonker. Normaal hadden we op dit tijdstip in een diepe schoonheidsslaap gelegen. Nu staan we aan de voet van een vulkaan en gaan we Gunung Batur beklimmen. Een 1717 meter hoog gevaarte in het noordoosten van Bali.

Gunung Batur is gelegen in een komvormige krater op Bali die meer dan 30.000 jaar geleden is ontstaan tijdens een gigantische uitbarsting. Vandaag de dag ontsnapt er nog steeds rook uit de Batur, die nog volop actief is. Sinds 1804 is hij meer dan twintig keer uitgebarsten. De laatste explosie stamt uit 2000. Gelukkig is de Batur vandaag rustig, hij is dan ook degene die vannacht geniet van een schoonheidsslaapje.

Gunung Batur beklimmen

➸ Meer Indonesië? Check deze artikelen voor bijzondere adresjes en reistips.

Als een volleerde berggeit

In het duister maken we kennis met onze andere lokale gids Nyoman. Een slungelige, goedlachse jongen van weinig woorden. De Indonesische regering heeft het toeristen verplicht om met een plaatselijke gids de hike af te leggen naar boven. Een voorzorgsmaatregel om ongelukken te voorkomen en een manier voor locals om een zakcentje bij te verdienen. Een welkom bijbaantje blijkt. Zo’n vijf keer per week gidst Nyoman mensen naar boven naast zijn baan als boer. Na de trektocht rust hij even uit, voordat de rijstvelden alweer op hem wachten. Nyoman legt voordat we Gunung Batur beklimmen uit dat we over twee uur op de top van de vulkaan staan om de zon op te zien doemen. Hij waarschuwt alvast dat het begin van de wandeling makkelijk is maar naarmate we stijgen het steeds zwaarder wordt.

De woorden zijn nauwelijks uitgesproken of hij bevindt zich al een paar meter voor ons. Als een volleerde berggeit springt hij op zijn afgetrapte gympen van steen naar steen. En wij? Wij strompelen er samen met Yoga achteraan. Fonkelende lichtjes in een langwerpige slinger op de rug van de Batur vormen onze wegwijzer naar boven; een stoet van mensen die al eerder met hun tocht is gestart. Het minuscule zaklampje biedt weinig soelaas. Ondanks het licht haken we regelmatig pootje met de rotsen in het mulle zand, die zoals beloofd door Nyoman naargelang hoger en steiler worden.

Gunung Batur beklimmen

Lees ook: Lokale hotspots op Bali

Naar adem snakken


Al snel bereiken we de eerste top, waar kou heerst. Op het houten platform venten verkopers, dik ingepakt in sjaals en truien, met hun etenswaren. Op de achtergrond omklemt in een zweem van mist is de top van de Batur te spotten. Vanaf hier is het driekwartier doorpakken zegt Nyoman als hij onze blik bespeurt op de steile berg. Geduldig wacht hij tot we op adem zijn gekomen, steevast enkele passen voor ons. Iets wat we intussen al van hem en zijn ijzeren longen zijn gewend. Vergezeld door gevloek en gesteun van een naar adem snakkende Duitser banen we ons een weg naar boven. Hij hijgt zo zwaar dat ons gepuf wordt overtroffen.

Het verhaal van Yoga

Op de top aanbeland wordt al het geklauter beloond met een van de laatste plaatsen op een houten bank. Onze schoenen zijn intussen helemaal grijs geworden van het vele vulkaanas. Een zeer welkome kop koffie wordt door Nyoman gebracht. Wachtend op de zonsopkomst vertelt Yoga over zijn werk en gezin. Zes dagen in de week rijdt hij bij het krieken van de ochtend met zijn scooter van West-Bali naar het zuiden van het eiland. Naar toeristenstad Kuta om te werken als receptionist bij een hotel. Een tocht van bijna twee uur. Soms heeft hij niet eens tijd om huiswaarts te keren om zijn twee dochtertjes en vrouw te zien. Zijn volgende shift begint dan. Vier uur later, net na het beëindigen van zijn werkdag. Een zwaar bestaan erkent Yoga, maar meer dan waard. Hij heeft er alles voor over om zijn dochters een mooie toekomst te bieden.

Gunung Batur beklimmen

In nevelen gehuld


Het wolkendek lost op en Gunung Agung, de hoogste vulkaan van Bali, met het kratermeer Danau Batur worden zichtbaar. Verlicht door een oranjerode gloed van de zon die zich aankondigt. Graag zou Yoga de zonsopkomst met zijn dochtertjes delen als ze oud genoeg zijn. Net als hun vader houden ze van de natuur. Een klein halfuur kunnen we genieten van het uitzicht alvorens het verdwijnt achter een mistlaag. Via een weg door de bossen dalen we af. Het zaklampje is allang niet meer nodig, de zon schijnt hoog aan de hemel. Op de plek waar het voorheen donker was heeft zich een dorp ontwaart. Boeren zijn druk in de weer op hun tomaat- en uienvelden. De zon is immers op, de werkdag begint. Waarmee wij de Batur achter ons laten, in nevelen gehuld.

Meer Bali? Bekijk hier al onze reisverhalen

Praktisch: Gunung Batur beklimmen

Net als wij de Gunung Batur beklimmen? Het gros van de tours vertrekt ’s ochtends vroeg rond vier uur uit het dorpje Toya Bungkah aan de voet van de Batur. De trip is te boeken bij verschillende reisorganisaties. Wij hebben de hike zelf geregeld met Yoga die we leerden kennen op Bali en hebben ter plekke een gids toegewezen gekregen. De Gunung Batur beklimmen kostte ons 900.000 roepie, omgerekend zo’n 63 euro. Daarbij zat het vervoer vanuit Kuta naar de Batur en terug inbegrepen. Het dragen van warme kleding is aangeraden omdat het koud is op de top.

Gunung Batur beklimmen

Geschreven door - Geveld door reiskoorts. Zo kun je Manon het beste omschrijven. Heeft naast reizen ook een grenzeloze voorliefde voor koffie, hardlopen en sushi. Hoopt na het afronden van haar studie journalistiek door Australië te trekken.

4 thoughts on “Klimmen naar de top van Bali op de Gunung Batur vulkaan”

  1. Woehoe die 2de foto heb ik mooi gemaakt é 😀 hihi! Super leuk artikel en leuke foto’s! 🙂
    Is zeker een aanrader als je naar Bali reist!

    Groetjes,
    Mieke

Wat vind jij? Laat van je horen!