Halloween

Terror en tradities: zo wordt Halloween in Amerika gevierd

Haunted Houses, Pumpkin Patches en trick or treating

Op 31 oktober is het weer Halloween. Een feestdag die in Nederland niet zo populair is, maar in de Verenigde Staten wordt het groots gevierd. Haunted Houses– spookhuizen die vaak speciaal voor de gelegenheid worden opgebouwd- worden veel bezocht, kinderen gaan trick or treaten en ook veel volwassenen gaan helemaal los met het versieren van hun huis en dragen de meest bizarre en angstaanjagende outfits.

Halloween in Amerika

Het begint allemaal met spookhuizen. In Nederland kennen we ze vooral van de kermis waar je voor een paar euro een ritje maakt en aan het schrikken wordt gebracht. In de Haunted Houses die je overal in de Verenigde Staten vindt rondom Halloween is het toch echt wel een stukje enger en grootser. Deze spookhuizen worden massaal uit de grond gestampt en zijn vaak gigantisch groot. Het is wereldwijd inmiddels een industrie van zes miljard dollar met meer dan 2500 spookhuizen en attracties.

Terror Behind the Walls

Het grootste Haunted House in Amerika is Terror Behind the Walls in Philadelphia. Het is gevestigd in Eastern State Penitentiary, een voormalig gevangenis die sinds 1971 gesloten is. Het is een nationaal monument dat het hele jaar door geopend is voor rondleidingen, maar van eind september tot begin november is de gevangenis het toneel van Terror Behind the Walls. Het spookhuis bestaat uit zes attracties en is niet voor tere zieltjes, zoals je in dit filmpje kunt zien:

Trick or treat

Als je tijdens Halloween in de Verenigde Staten bent, is het leuk om aan het begin van de avond even een woonwijk in te lopen terwijl het trick or treating in volle gang is en de sfeer te proeven. Vergelijkbaar met onze Sint Maarten, maar dan een paar scheppen er bovenop. Het zijn natuurlijk vooral kinderen die verkleed langs de deuren gaan en om snoep vragen, maar ook volwassenen gaan vaak helemaal los. Je zult een hoop bizar uitgedoste mensen zien, versierde huizen en misschien zelfs wel iemand die zijn garage heeft omgebouwd tot een mini-spookhuis.

Pumpkin Patches

Pompoenen horen bij het najaar en worden in ook rond Halloween in Amerika veel gebruikt om er bijvoorbeeld pompoensoep of pompoentaart van te maken. Op veel plekken op het Amerikaanse platteland worden bij de zogenaamde Pumpkin Patches pompoenen verkocht en vaak worden er ook allerlei activiteiten georganiseerd zoals tours, kampvuren en een doolhof door een maïsveld. Het is een typsich Amerikaans familieuitje waarbij je echt de Amerikaanse cultuur kunt beleven.

Halloween in Nederland

De Amerikanen verslaan we niet, maar ook bij ons wordt Halloween gevierd. In Walibi World zijn er elk jaar in oktober de Fright Nights waarbij het park omgetoverd wordt in Halloweenstijl en het park ’s avonds langer open is. In het centrum van Amsterdam vindt op 1 november de Fox Halloween Parade plaats. De parade start vanaf het metrostation Rokin en eindigt bij de Westergasfabriek waar na afloop een groot feest is, natuurlijk ook geheel in stijl van Halloween.

Meer lezen over feestdagen in Amerika? Hier lees je alles over Mardi Grass in New Orleans.

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!