Hanzesteden

Culturele uitstapjes in Nederland: ontdek de Hanzesteden!

Grote kans dat je er al eens bent geweest: een Hanzestad. Misschien wel zonder dat je het wist. We hebben er in Nederland namelijk 22 in totaal. Stuk voor stuk prachtige plaatsen die je volop zullen verrassen tijdens een dagje of langer rondstruinen!

Even een klein geschiedenislesje, want wat zijn Hanzesteden ook alweer? Deze steden zijn ontstaan uit een handelsverbond van Europese steden in de Middeleeuwen. Gezamenlijk vormden ze een groot netwerk van handelsroutes dwars door Noord- en Oost-Europa. Dankzij de handel werden deze steden al gauw welvarend, iets wat je vandaag de dag nog veelal terugziet in de aantrekkelijke architectuur, oude havens en karakteristieke marktpleinen.

➸ Lees ook: Deze Hanzesteden liggen vlakbij de Veluwe

Hanzesteden
Tip: parkeer je auto in Hanzestad Deventer aan de andere oever en pak het pontje!

Hanzesteden in Nederland

Nederland telt vandaag de dag dus nog 22 Hanzesteden. Allemaal zijn ze anders, maar je kunt overal rekenen op een mooie historische binnenstad en monumentale panden. Vaak tref je er ook oude vissershavens aan en musea die je een kijkje geven in de rijke geschiedenis van de stad. In deze steden valt dan ook genoeg te ontdekken voor cultuurliefhebbers.

Let op: vanwege de rijke geschiedenis en aantrekkelijke binnensteden, kunnen Hanzesteden in het hoogseizoen behoorlijk druk worden. Wil je optimaal genieten van een uitstapje of route, plan je bezoek dan niet midden in de zomer, maar liever in het voor – of najaar. Tip: Wil je bij dit soort uitstapjes lekker actief zijn maar er ook stijlvol uitzien? Neem een kijkje in de webshop van Bijenkorf met vele merken dameskleding, waaronder ook sportieve items en bijvoorbeeld een fijne tussenjas voor dames die ideaal is voor een voor- of najaarstripje.

Hanzesteden
Zutphen is misschien wel één van de mooiste Hanzesteden

De must see Hanzesteden

Je vindt de steden voornamelijk in Oost-Nederland. Hanzesteden als Zwolle, Deventer en Kampen lenen zich prima voor een weekendje weg, maar je kunt er ook voor kiezen om een roadtrip uit te stippelen en verschillende Hanzesteden met elkaar te combineren. Op visithanzesteden.nl vind je negen top Hanzesteden en mooie routes die ze met elkaar verbinden.

Het Hanzestedenpad

Houd je van historische steden, maar combineer je dit ook graag met natuur? Dan is het Hanzestedenpad een aanrader. De route van in totaal 124 kilometer start in Doesburg en eindigt in Kampen. Onderweg volg je veelal de IJssel en passeer je mooie natuurgebieden, maar je krijgt ook volop de gelegenheid om te struinen door mooie plaatsjes, en te overnachten in stijlvolle accommodaties. Breek de route daarom op in kortere etappes zodat je ook meer dan genoeg tijd overhoudt om te genieten van de mooie Hanzesteden onderweg, met overal waar je komt interessante musea, terrasjes aan oude havens en mooie pleinen, en kleine straatjes die uitnodigen tot ontdekking.

Bekijk alvast een preview een bezoek aan Hanzestad Deventer:

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!