best gelezen artikelen

12000km, 22 landen: Henk van Dillen fietst naar Singapore

"Van een dromerig idee naar een concrete reis": Henk is onderweg en klaar om continenten te doorkruisen!

Henk van Dillen wilde een bijzondere reis maken en dat lijkt hem te lukken. Afgelopen maandag liet hij zijn dagelijks leven in Nederland achter zich en vertrok naar Singapore. Op de fiets. Met zijn tocht wil hij geld ophalen voor het Wereld Natuur Fonds.

Avonturier Henk van Dillen

De 27-jarige uit Alblasserdam liep al langere tijd met het idee om een bijzondere reis te maken. Het reizen en het avontuur zitten hem namelijk in het bloed. Hij had zijn backpack al gekocht toen hij met een fietsende blogger in contact kwam, die hem uiteindelijk inspireerde om de reis van zijn leven te maken: een tocht van Rotterdam naar Singapore op de fiets.

Henk van Dillen

Een euro per kilometer

Henk van Dillen fietst tijdens zijn reis onder andere door Oostenrijk, Kroatië, Iran, India, Nepal, Myanmar en Maleisië. “Ik heb voor mezelf besloten dat ik tussen de zes en acht maanden onderweg wil zijn. Als ik eenmaal in Singapore ben komt mijn vriendin mij nog opzoeken en daarna boek ik gewoon een lastminute ticket terug naar huis. Maar ik maak geen plannen, ik weet natuurlijk niet hoe de reis gaat verlopen en wanneer ik in Singapore aankom.”

Alleen al bij het horen van de route van zijn reis droomt menig reiziger weg. Maar Henk maakt deze reis niet alleen voor zichzelf. Met zijn fietstocht wil hij voor het Wereld Natuur Fonds geld inzamelen om bedreigde diersoorten als olifanten en neushoorns te helpen. Voor iedere kilometer die hij fietst wil hij 1 euro ophalen voor het WNF – tijdens zijn fietstocht zal hij zo’n 12.000 kilometer afleggen naar Singapore. Bovendien bezoekt hij tijdens zijn reis projecten van het WNF in Nepal en Maleisië.

Henk van Dillen

Gezonde spanning

In het Midden-Oosten is het niet overal even veilig, maar hij maakt zich daar niet al te druk over. “Ik weet van andere fietsers dat in landen als Iran en Turkmenistan de mensen ontzettend gastvrij zijn. Dus ik kijk daar eigenlijk ontzettend naar uit.” Ook de adembenemende fietsroutes door bijvoorbeeld het noorden van Pakistan staan als doel op zijn netvlies en motiveren hem alleen nog maar meer om door deze gebieden te reizen. Bovendien is hij goed voorbereid, op bovenstaande foto is zijn ‘kitlist’ te zien met items die hem moeten helpen om veilig en comfortabel aan te komen in Singapore.

De fiets die hij op Marktplaats kocht is voor vertrek helemaal opgeknapt. Hij is enthousiast, maar heeft ook wel wat gezonde spanning. “Ik heb een leuk leven, ik maak deze reis niet omdat ik de Nederlandse samenleving beu ben en daarvan wil vluchten. Dat is helemaal niet het geval. Ik wil wat van de wereld zien en iets leuks ervaren. Ik wil achteraf kunnen zeggen: wat een onvergetelijke belevenis. Maar het blijft spannend om gewoon te vertrekken en alleen op mezelf aangewezen te zijn.” Helemaal alleen is hij overigens niet; mascotte Ringo is ook van de partij.

Henk van Dillen

Het avontuur met de fiets

12.000 kilometer fietsen is niet niks, maar een fanatiek fietser is hij naar eigen zeggen niet. “Ik ben geen gepassioneerde fietser, want met de keuze tussen hardlopen of fietsen kies ik voor hardlopen. Maar om nou helemaal naar Singapore te rennen… dan is de fiets veel praktischer en een fijne manier om ergens te komen.” Toch is het niet de eerste keer dat hij een avontuur beleeft op zijn tweewieler. Hij fietste bijvoorbeeld in twee dagen van Rotterdam naar Parijs. “Eigenlijk idioot natuurlijk. Ik vertrok zondagmiddag en had een ticket voor dinsdagmiddag terug naar Rotterdam geboekt. Het was erg afzien, maar als je dan naast de Eiffeltoren staat word je overvallen door een overwinningsgevoel, dat is onbeschrijfelijk.” Of de fiets mee naar huis gaat of in Azië achterblijft weet hij nog niet. “Hopelijk kan ik hem mee naar huis nemen, want misschien raak ik er wel aan gehecht. Maar als dat niet lukt doneer ik hem gewoon.”

Henk steunen?

De eerste dagen zitten er inmiddels op, maar hij heeft nog een lange reis te gaan. Wil je Henk’s project steunen? Dan kun je een donatie doen via zijn website. Op deze site houdt hij ook iedereen op de hoogte van zijn avonturen aan de hand van verhalen, foto’s en video’s.

Foto’s: Henk van Dillen/ Cees van der Wal

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

One thought on “12000km, 22 landen: Henk van Dillen fietst naar Singapore”

  1. Pingback: 12000 km, 22 landen: Henk van Dillen fietst naar Singapore | Jessica Lokker – Lokker Media Productions

Wat vind jij? Laat van je horen!