Het nieuwe reizen: niet plannen maar verbinden

De tijd dat we reisjes maanden van te voren boekten is voorbij. De mogelijkheden zijn dankzij nieuwe, sociale media legio dus zou je die niet optimaal benutten? En zo kwam het dat drie dames hun werk lieten voor wat het was en onverwacht koers zetten richting Genève. Het nieuwe reizen: zonder plan, maar mét internet.

De bestemming? Een mysterie
Hoewel de meningen verdeeld zijn over de ‘echtheid’ van KLM’s mysteryticket – is het nu een marketingtruc of is er echt plek op de vijf potentiele vluchten – is het concept niet minder leuk. Goedkoop (!) een lastminute ticket boeken om de volgende ochtend vol spanning je mail te blijven verversen. Menig avonturier zal zijn of haar bloed sneller voelen stromen en niet onterecht: iedere Zwitserse local of expat die over het concept hoorde was direct enthousiast én jaloers. Men houdt echt wel van verrassingen!

Het nieuwe reizen

Je accommodatie? Zeg het maar!
De bestemming is bekend, en dan? Accommodatie is toch een redelijke vereiste voor een geslaagde citytrip. Met zo’n verrassingsbestemming ben je niet de enige die last-minute op zoek gaat naar de meest voordelige deal in een stad waar biertjes net zoveel kosten als een driedaagse jungle trek in Laos, dus zoek verstandig!

Een hotel of hostel boeken – alleen omdat het de goedkoopste optie lijkt – is lang niet zo leuk wanneer je ook de mogelijkheid hebt om in het huis van een local te vertoeven. En lukt dit niet gratis via Couchsurfing, dan betaal je gewoon een paar tientjes bij Airbnb: in plaats van op een kleine tweezits breng je de nacht door in een heus bed en je hoeft je ook net wat minder bezwaard te voelen. Je betaalt tenslotte voor je nachtrust. Couchsurfing zet je vervolgens in voor alles wat je na een goede nachtrust wilt ondernemen!

Je plannen? Laat je leiden door de locals
Iedereen is een reisgids. Was dat een aantal jaar terug misschien nog niet zo’n toegankelijk idee, dat is het nu wel. De optie om je door locals te laten informeren en sturen als het gaat om je dagbesteding of avonturen wordt steeds meer aangeboden. Zowel door de particulieren, via bijvoorbeeld Couchsurfing, als door airlines. Neem KLM’s Aks-a-Local: een service waarbij je via Whatsapp ‘gekoppeld’ wordt aan een local op jouw bestemming. Bij aankomst, uiteraard afgestemd op je vluchtschema, ontvang je een welkomstbericht van jouw buddy in kwestie. Vanaf dat moment staat vragen vrij.

Mee op sleeptouw
Wil je niet alleen tips of hulp, maar vooral ook gezelschap? Meld je dan aan bij Couchsurfing: een online platform waar inwoners en bezoekende reizigers een gelijk gestemde community vormen. Genoeg locals die jou graag hun stad laten zien en je mee op sleeptouw nemen. Heeft er iemand geen slaapplek, of geen tijd voor een grande tour? Dan heeft diegene misschien de gouden tip: een kroegentocht, een wijnproeverij, een cultureel festival… Probeer het eens! Die bijzondere, eenmalige antieke boekenmarkt bij jou in de buurt staat tenslotte ook niet in de Lonely Planet, toch?

Welke nieuwe media kanalen en initiatieven gebruik jij voor of tijdens een reis?

Suzanne van der Eerden
Geschreven door - Suzanne schrijft met rechts, voetbalt met links. Verdient de kost als Community Manager. Houdt van Vietnamees eten, Cubaanse avonden en Zuid-Afrikaanse alles.

Wat vind jij? Laat van je horen!