Sagada

Sagada: hiken naar het achtste wereldwonder

Hiken naar het 8e wereldwonder in het hoge noorden

Denk jij bij de Filipijnen meteen aan bounty stranden, onontdekte eilanden en unieke duikspots? Achter de parelwitte stranden en blauwe lagunes schuilt nog meer. Een stuk Filipijnen waar nog niet veel reizigers kennis mee hebben gemaakt. Pak die dikke trui en bergschoenen maar vast in, want aan je bikini ga je niet genoeg hebben in het noorden! Wanneer je vanuit Manilla de bus neemt, sta je 10 uur later in de frisse berglucht van Sagada. Hoge bergtoppen, kronkelende riviertjes, uitgestrekte rijstterrassen en dunbevolkte bergdorpjes. Het perfecte recept voor avontuur! Are you in?

Sagada

The North Luzon Loop

Wie graag meerdere plekken ontdekt en niet op een plek verblijft, doet er goed aan om de North Luzon Loop te doen. Begin je trip in Baguio, om vervolgens door te reizen naar San Fernando, Vigen (surfspot!), Banaue (wereldberoemde rijstterrassen) en Sagada. Verharde wegen kennen de Filippino’s in dit gebied niet; de enige manier om je te verplaatsen op deze bumpy roads is per jeep. Deze jeeps zijn achtergelaten door de Amerikanen na de oorlog en gepimpt tot vrolijke taxi’s. Je hoeft niet bang te zijn om je te vervelen, wanneer je in de Filipijnen staat te wachten komt er een scala aan taxi’s voorbij met grappige teksten of versieringen. Genoeg leuke fotomomentjes dus!

Hanging coffins

De perfecte manier om Sagada te ervaren is door op eigen houtje de omgeving te verkennen. Nog geen kwartiertje lopen van het centrum beland je in de historie van Sagada. Op een rotswand hangen al jaren de kisten van overleden dorpsbewoners, ‘the hanging coffins’. De Filippino’s geloven dat hoe hoger je hangt, hoe dichter je bij de ‘spirits’ bent. Voor een reiziger oogt het misschien een beetje luguber, maar geloof het of niet: volgens de bewoners brengt dit geluk voor het leven na de dood.

sagada

Het achtste wereldwonder

Achtste Wereldonder? Het waren er toch zeven? Veel landen claimen het achtste wereldwonder in huis te hebben, en volgens de Filipino’s is dat in Banaue. Benieuwd? Pak dan de jeep vanaf Sagada, het is maar 1,5 uur rijden en de tocht alleen al is een groot avontuur. Kijk niet raar op als er af en toe even gestopt wordt om wat stenen van de weg te halen of als er toch nét iets dichter langs de rand van de afgrond gereden wordt dan de bedoeling is. Je kunt weer ademhalen als je eenmaal in Banaue bent aangekomen, en hoe! Niet alleen geven de Banaue rijstterrassen een adembenemend uitzicht, de echte ervaring start pas wanneer je aan een hike begint.

Er zijn verschillende hikes, variërend van een paar uur tot een paar dagen. Spreekt voor zich dat je je in deze hoge bergen enigszins dient voor te bereiden als je voor een langere trekking kiest. Laat je gympen thuis en zorg voor degelijke wandelschoenen! Tijdens het hiken kom je ook meer te weten over het ontstaan van de rijstterrassen en het belang voor de bewoners. Leuk feitje, de Filippino’s zien de terrassen als de treden naar de hemel!

Sagada

Tours in de omgeving

De omgeving van Sagada geeft ontzettend veel mogelijkheden tot bijzondere tours. Natuurlijk kan je zelf op ontdekking gaan in de regio maar nog leuker is om een gids te zoeken en er samen op uit te gaan. De gidsen zijn opgegroeid in de bergen en weten precies de unieke plekjes te vinden en bijzondere verhalen te vertellen die er bij horen. Veel reizigers komen hier speciaal voor de beroemde én beruchte cave tours. Toch even een tip voordat je aan deze tours begint; de cave tours zijn niet zonder risico’s. Een jaar geleden zijn er twee toeristen verdwenen tijdens een dergelijke tour en nooit weer terug gevonden. Je goed inlezen en laten informeren door de gidsen is daarom zeker een aanrader!

Sagada

Bijkomen in de bergcafé’s

Terug van een enerverende tour of trekking? In Sagada vind je een overvloed aan schattige bergcafe’s waar je even helemaal tot rust kan komen met een lekkere ‘Mountain Tea’. Ook een aanrader is het Yoghurt House. De naam zegt het al; alles draait hier om de unieke home made yoghurt, of dat nu met fruit, op een pannenkoek of toch op een brownie is; alles is hier mogelijk. Is yoghurt niet zo je ding; elk berghutje heeft wel een eigen thema, zo zijn het Bob Marley house, Lemon Pie House en Strawberry House ook zeker een bezoekje waard!

Low budget overnachten in Sagada

Er zijn een aantal mooie hostels te vinden in Sagada, maar wat het helemaal leuk maakt dat je al voor een prikkie een slaapplek kan vinden! Voor 3 a 4 euro heb je een kamer. Vanuit je bed zo naar de rijsterrassen kijken? Kies dan een kamer is de Hidden Hill Inn. Reserveren is hier handig!

Foto’s: Jojo Nicdao (incl. header), Rick McCharlesJaya/Jojo Nicdao

sdfsdafa

Geschreven door - Hoewel Deborah momenteel psychologie studeert, zou ze het liefst vandaag nog haar backpack pakken om al schrijvend de wereld over te reizen. Haar motto: "Life is about telling stories''.

Wat vind jij? Laat van je horen!