‘Hidden smile in Vietnam’ brengt cultureel reflex in beeld

De zoektocht van de Franse fotograaf Réhahn naar de meest indrukwekkende gezichten ter wereld.

Soms zie je iets voorbij komen en ben je verkocht. Je komt zomaar terecht op een website of scrollt door je Timeline en wordt ineens gegrepen door een beeld. Dat gebeurde ons met het werk van de Franse fotograaf Réhahn Croquevielle. Zijn foto’s reizen net als hij de hele wereld rond en met publicaties in National Geographic Magazine, Photo Digital en talloze andere gerenommeerde media, is hij een grote naam in de wereld van reisfotografie. Zijn doel? De meest indrukwekkende gezichten ter wereld vinden. En dat lukt hem aardig.

Hidden smile in Vietnam

Minderheden

De zoektocht naar die gezichten bracht hem in Vietnam. Het land waar hij zeven jaar lang rondreisde en in 2011 uiteindelijk is gaan wonen. “Vietnam heeft een enorme diversiteit aan mensen. Er wonen maar liefst 53 minderheden, elk met hun eigen cultuur, kleur en taal. Dat is een ongelofelijke bron van inspiratie.” Jaar na jaar kwam hij er terug, aangetrokken door de vriendelijkheid van de bevolking, totdat hij er voorgoed neerstreek in het karakteristieke stadje Hoi An.

“Vietnam is een ongelofelijk bron van inspiratie”

Hij raakt dan ook niet uitgepraat over het leven in Vietnam, waar hij de levensstijl en vrijheid vindt die hij in Frankrijk niet had. “Ik probeerde de routine van het Westerse leven te ontvluchten. In Frankrijk is het ontzettend omslachtig om iets gedaan te krijgen. Hier kan alles. Vietnam is een droom !”

Hidden smile in Vietnam

De ziel vastleggen

Het belangrijkste in fotografie vindt hij dat het natuurlijk is: “Ik probeer het echte leven vast te leggen, ik hou niet van het in scène zetten. Als ik een foto neem dan focus ik op het verhaal dat er achter zit. Ik krijg wel eens te horen dat mijn werk de ziel vastlegt en dat is het allermooiste compliment dat ik me kan indenken.” Reisfotografie noemt hij de moeilijkste tak van fotograferen. Er is namelijk geen tijd om te poseren. Het gaat er om dat je op het juiste moment op de juiste plek bent en dan ook nog je camera-instellingen juist hebt staan. Zijn geheim om dit allemaal voor elkaar te krijgen? “Interactie met mensen. Daarmee krijg je de mooiste resultaten.”

Hidden smile in Vietnam

De fotoserie waaruit dat misschien wel het meeste spreekt is ‚Hidden Smile in Vietnam’. Het project bestaat uit talloze lachende gezichten waarbij de mond verborgen gaat achter een hand. “Ik kwam bij toeval op het idee voor deze serie. Ik laat de foto’s die ik maak meestal gelijk zien aan de geportretteerden en vaak zeggen ze dan ‘Dep qu’ tegen me, dat Vietnamees is voor ‘mooi’. Ze beginnen dan te lachen en vooral meisjes hebben daarbij de gewoonte om hun lach te verhullen. Een teken van verlegenheid, denk ik.”

Hidden smile in Vietnam

Op het eerste gezicht is het moeilijk te geloven dat de foto’s waarop dit gebaar wordt gemaakt niet in scène zijn gezet, maar niets is minder waar. “Ik vraag mensen nooit om het te doen. Het is een culturele uiting, een soort reflex, dat vooral bij vrouwen in Vietnam veel te zien is. Ze verhullen hun glimlach omdat dat wordt gezien als eleganter. Voor Réhahn een cadeautje: “Doordat je de mond niet ziet lachen, spreekt de lach juist veel meer uit de ogen, dat spreekt mij zo aan bij deze houding.”

“Wauw, nog een stukje land om te ontdekken. Het houdt nooit op”

Dromen en wensen

Vietnam laat hem voorlopig nog niet los. “Ik wil zo lang mogelijk in Vietnam blijven maar reis ondertussen door heel Azië. Mijn volgende reis gaat naar Mongolië en daarna Tibet.” Stil zit Réhahn dan ook niet graag. Momenteel is hij bezig met het boek ‘Vietnam from the sky’ waarvoor hij op pad is geweest met een drone. Daarnaast werkt hij aan verschillende andere boeken met series portretten. Een tentoonstelling in New York, dat zou hij nog wel aan zijn succesverhaal willen toevoegen, maar ook in de straten van Hoi An weet hij zich nog altijd te vermaken en wordt hij regelmatig aangesproken door een local met de vraag of hij dat ene kleine dorpje al kent. “Elke keer als ik zoiets hoor dan denk ik weer ‘wauw, nog een stukje land om te ontdekken. Het houdt nooit op’.”

Hidden smile in Vietnam

Meer

Meer over Réhahn kan je vinden op zijn website rehahnphotographer.com. Via zijn Facebookpagina blijf je op de hoogte van zijn indrukwekkende publicaties en boeken.

Meer fotoreportages bekijken? We spraken eerder met andere fotografen over hun werk. Gregor Servais met zijn fotoserie over de Lower Dolpo in Nepal bijvoorbeeld, of de fairtrade fotografie van Sander Stoepker in Vintage Africa.

Foto’s: Réhahn

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!