highlights in Botswana

Highlights in Botswana: de parel van zuidelijk Afrika

2016 wordt het jaar voor deze waanzinnig mooie reisbestemming

Het is door Lonely Planet verkozen tot de nummer 1 reisbestemming van 2016 en dat is niet het enige feestje op de agenda. Komend jaar wordt namelijk 50 jaar onafhankelijkheid gevierd. Botswana, gelegen in het hart van zuidelijk Afrika, maakt het goed. Ingeklemd tussen landen als Namibië en Zuid-Afrika, wordt het door reizigers veelal over het hoofd gezien, maar die tijden zullen veranderen. Unieke safari’s, zoutpannen, woestijn, prachtige accommodaties voor alle budgetten én een ligging nabij de wereldberoemde Victoria Falls, maken het land met recht een bucketlist bestemming. Overweeg je naar dit onontdekte pareltje af te reizen? We noemen de highlights in Botswana!

Okavango Delta

Het is verreweg de populairste regio in Botwana. De Okavango Delta is een immens gebied ter grootte van heel Zwitserland dat bestaat uit een wirwar van meren en moerrassen. De delta is een ideale habitat voor wildlife, waarmee dit een unieke plek is voor een safari. In de hoger gelegen gebiede kan dat zoals gebruikelijk per jeep, maar voor het echte avontuur stap je aan boord van een mokoro (een uitgeholde boomstam) en laat je je door een local meenemen tot diep in de delta. Speur naar de Big Five terwijl je door een uniek ecosysteem beweegt en breng de nacht door in een van de prachtige lodges in dit gebied!

highlights in Botswana

Lees ook: Bush & beach in Zuid-Afrika

Kalahari desert

Van het moeras naar de droogte, want een van de absolute highlights in Botswana is de woestijn. Semi-woestijn moeten we eigenlijk zeggen. Er valt namelijk net te veel water om het officieel als woestijn te classificeren. Bijkomend voordeel daarvan is dat er voor woestijnbegrippen veel flora en fauna te vinden is. Er zijn hier zelf safari’s mogelijk! In deze regio met het kenmerkende rode zand en indrukwekkende weidsheid, struikel je bijna over de springbokken en als je geluk hebt kom je zelfs een Kalahari leeuw tegen.

De Kalahari desert is overigens niet beperkt tot de grenzen van Botswana. Het gebied loopt door tot in Namibië en Zuid-Afrika. Op Zuid-Afrika na, leven er in de Kalahari nog oorspronkelijke inwoners, de Khoi San en Khoi Khoi. In vroegere tijden trokken zij als nomaden in grote groepen met hun dieren door de woestijn, maar onder druk van de onwtikkeling zijn er weinig oorspronkelijk inwoners meer over.

highlights in Botswana

Makgadikgadi Pans

Naast de grootste inlandse delta ter wereld, heeft Botswana nog een troef in handen: de grootse zoutpannen! Je kent dit natuurfenomeen misschien van de Salar de Ayuni in Bolivia, of de kleinere versies op Curcacao en Bonaire. Maar dan mis je nog de meest indrukwekkende. Het Makgadikgadi National Park kent namelijk twee gigantische zoutpannen: Ntwetwe en Sua.

Een surrealistisch vlak landschap waarin je helemaal niets zult tegenkomen. Bijna niets dan, want tijdens een trip per quad of jeep kan je aardig wat wild tegenkomen, met name in april als de zebra’s migreren. Slaap onder een fenomenele sterrenhemel, of bezoek per 4X4 een van de meest bijzondere highlights in Botswana: Kubu island. Een bizar rotsachtig eiland met flamingo’s, mysterieuze baobabs en bijzondere prehistorische overblijfselen.

Chobe national park

Wie nog niet overtuigd was van de safari mogelijkheden in Botswana gaat naar Chobe National Park in het noorden van het land. Met ruim 120.000 olifanten heeft het de grootste olifantenpopulatie van heel Afrika! Maar ook zebra’s, apen, leeuwen en luipaarden zijn hier goed te vinden. Vergeet niet halverwege je jeep in te ruilen voor een boot om een trip over de Chobe rivier te maken. Een heel nieuwe wereld van wildlife zal zich voor je uitvouwen, met eersteklas uitzicht op de dobberende nijlpaarden!

highlights in Botswana

Meer over Afrika: City Guide Kaapstad

Reizen langs de highlights in Botswana

Op eigen houtje reizen door Botswana is prima te doen, maar er zijn ook diverse Nederlandse reisorganisaties die reizen naar Botswana aan bieden. Omdat de paden lang niet zo gebaand zijn als bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, is dat een fijne manier om het land te ontdekken. Peri Peri Reizen is een mooie kleinschalige organisatie die gespecialiseerd is in reizen naar Afrika, waaronder Botswana. Een prachtige route is die van Kaapstad naar Victoria Falls en van daaruit naar Botswana. Ze staan bovendien voor duurzaam reizen en werken met lokale partners die een eerlijke prijs ontvangen voor hun aandeel in jouw rondreis.

Het toerisme in Botswana is verder goed ontwikkeld maar aan massatoerisme ontbreekt het, dat maakt het land juist zo’n prachtige reisbestemming. Reizen op de bonnefooi is niet onmogelijk, maar wat voorbereiding is wel aan te raden als je alleen afreist naar dit land. Boek bijvoorbeeld vooraf je accommodaties en regel gidsen, zo ben je er zeker van dat je niks van de highlights in Botswana hoeft te missen.  Een reis langs de genoemde hoogtepunten is als je wil prima te doen in een week. Op die manier kan je het land goed combineren met een bezoek aan een van de mooie buurlanden!

Beeld: Steve Jurvetson (header), Ross Huggett, Stefan HuchlerKristin Wall,

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!