Gambia: de ideale kennismaking met Afrika

Een introductie van het Afrikaanse continent

Aan de westkust van Afrika ligt een piepklein landje, dat steeds meer in trek raakt bij reizigers. En terecht. Wil je een goede introductie van het Afrikaanse continent? Ga dan naar Gambia. Ik noem de highlights van deze vriendelijke, toegankelijke en fotogenieke bestemming!

Gambia is – eilandstaten uitgezonderd – het kleinste land van het Afrikaanse continent en wordt compleet omsloten door Senegal. Dat het land slechts 250 kilometer lang en nog geen 100 kilometer in de breedte is, zorgt ervoor dat je in korte tijd veel van Gambia kan zien. De hoofdstad is Banjul, maar de grootste stad is Serrekunda, met 200.000 inwoners. 
Op de wereldkaart kronkelt Gambia van de Atlantische Oceaan richting het binnenland van Afrika. Die bijzondere vorm dankt het land aan de gelijknamige rivier, die het landschap van Gambia domineert en bepaalt. Resultaat: veel groen en veel leven rondom het water.
Qua bezienswaardigheden en activiteiten kunnen vooral natuurliefhebbers hun hart ophalen in Gambia, maar ook voor ieder ander zijn de highlights in Gambia genoeg reden om de reis te maken.

highlights in Gambia

Serrekunda

Hier vind je de meeste stranden, hotels en restaurantjes. De laatste twee zijn veelal eigendom van Europese expats en zijn kwalitatief prima in orde. Het is de moeite waard om eens rond te neuzen in de woonwijken en over de kleine marktjes te struinen, vraag wel even om advies bij je hotel waar je het beste naartoe kunt. De meeste toeristen hangen rond bij de Senegambia Strip, waar je veel barretjes, restaurants, souvenirwinkels en een boulevard kunt vinden. Zien waar de Gambianen hun inkopen doen? Ga dan naar de Serrekunda Market. Erg druk, liever geen foto’s maken, maar wel perfect voor een kijkje in het dagelijks leven van de inwoners.

Fotograferen in Gambia
Vooral in de stad vinden veel Gambianen het vervelend als je (ongevraagd) foto’s van ze maakt en kunnen nogal boos reageren. Volgens mijn gids komt dat deels doordat mensen bang zijn dat je hun ziel steelt als je een foto van ze maakt en anderzijds doordat men denkt dat je de foto’s gaat gebruiken om in Nederland hun armoede belachelijk te maken. Buiten de stad gaan mensen naar mijn ervaring over het algemeen gemakkelijker om met fotografie, maar altijd even vragen voor de zekerheid. Foto’s maken van alles wat met militairen of politie te maken heeft is strikt verboden.

Bijilo Forest Park

Even wat afwisseling van de drukke straten of de muren van je hotel in Serrekunda vind je dichtbij de stad. En nog gratis ook. Bijilo Forest Park wemelt van de hoge palmbomen, exotische vogels en vooral apen. Heel veel apen. Er leven twee soorten, te herkennen aan hun grijze of rode vacht. De rode zijn schuw, maar de grijze vind je overal. Ze zijn niet agressief en lopen vrolijk rond, maar let op dat je niet zichtbaar eten mee hebt. Ook geen pinda’s die vooraan het park verkocht worden. Het beste is een gids van het park te nemen, die leiden je gratis rond en weten precies waar je alle dieren kunt vinden en hoe je ermee om moet gaan. Een fooi vinden ze geweldig; van twaalf euro kon onze gids zijn 25-koppige familie twee weken eten geven.

highlights in Gambia

Cape Point Beach

Een rustig maar tegelijkertijd avontuurlijk en adembenemend mooi strand in het noordelijke puntje van Serrekunda, met wit zand en helderblauw water. Avontuurlijk omdat je het strand deelt met gieren en er een krokodillenvijver in de buurt is. Geen zorgen, de krokodillen blijven doorgaans netjes in hun privézwembad. Gieren vliegen weg alsof het kraaien zijn zodra je dichtbij komt. Liever van een afstand bekijken kan prima vanaf de luxe strandbedjes en vanonder rieten parasols. Goede, westers-georiënteerde restaurants zijn op loopafstand.

highlights in Gambia

Vismarkt van Tanji

Je moet tegen vislucht kunnen en het liefst waterdichte schoenen aan hebben, maar als je daar rekening mee houdt is de vismarkt van Tanji een van de leukste highlights in Gambia om het visserijleven te aanschouwen. Op het brede strand liggen lange boten, beschilderd met allerlei kleuren en motieven. Binnen twintig meter van de kust halen volgeladen visserssloepjes met groene netten kilo’s vis binnen. Jonge jongens brengen met emmers de vissen van de boten naar het zompige strand. Daar zitten vrouwen druk de vissen van ingewanden te ontdoen, waarna de dieren naar de markt of de rokerij worden gebracht.

highlights in Gambia

Ondanks dat fotograferen in Gambia niet altijd makkelijk is en respect voor de bevolking altijd voorop moet staan, is het een ontzettend fotogeniek land. Kom je net als ik terug met een enorme voorraad aan beeldmateriaal? In dit artikel geven we tips om creatief te zijn met al die vakantiefoto’s! Neem ook een kijkje op de website van Webprint, je kunt daar de leukste creaties laten maken. Laat bijvoorbeeld je mooiste foto op canvas afdrukken- een leuk aandenken aan je reis!

Bezoek een plattelandsdorp

Op het platteland van Gambia vind je nog veel dorpen waar men leeft zonder zich veel aan te trekken van de buitenwereld. De mensen wonen in lemen hutjes met rieten daken, pompen water uit een diepe put en hebben geen of nauwelijks elektriciteit. Veel in overvloed: kinderen. Heel erg veel kinderen. De meeste kinderen hebben nog nooit mensen met een andere huidskleur gezien. Resultaat: veel kinderhandjes die over je benen en armen aaien om uit te vinden of jouw huid anders aanvoelt. Snoep of schoolspullen meenemen is een aanrader, maar bereid je vast voor op een menigte kindjes die je omsingelen en in alle macht proberen te bemachtigen wat jij uitdeelt.

highlights in Gambia

Vogels spotten

Gambia heeft de hoogste vogeldichtheid van heel Afrika. Overal waar je kijkt vliegen vogels, van gieren en kraanvogels tot tokken, ijsvogels en langstaartglansspreeuwen – ja die bestaan en ze zijn prachtig. Wil je echt die hard vogels spotten en fotograferen, trek dan naar het binnenland, naar de mangrovebossen rondom de Gambiarivier. Een aanrader is te overnachten in AbCa’s Creek Lodge, dat wordt gerund door de Nederlandse Carlijn en haar Gambiaanse man Abdoul. Abdoul neemt je graag mee op zijn bootje door het aangelegen mangrovegebied en kent alle vogels in zowel Engels als Nederlands plus bijbehorend geluid uit zijn hoofd.

highlights in Gambia

Naar het platteland
Buiten Serrekunda en Banjul zie je een heel andere kant van Gambia. Hier bepaalt de natuur wat er gebeurt en de rivier domineert. Het achterland van Gambia is onmisbaar voor je reis, maar het is niet simpel om het helemaal zelf te ontdekken. De wegen zijn – vooral aan de noordkant – helemaal van zand. Een goede oplossing is het boeken van een excursie met African Adventure Tours, die veel afwisselende en betaalbare excursies aanbieden. Voor een tweedaagse excursie inclusief vervoer en overnachting ben je bijv. €125,- per persoon kwijt.

Nijlpaarden- en chimpanseesafari

Heb je minder met vogels, maar wil je wel graag bijzondere dieren zien? Ga dan op zoek naar chimpansees en nijlpaarden die op eilanden in de Gambiarivier leven. Je moet een beetje mazzel hebben – meer dan ik – maar het boven zien komen van een nijlpaard terwijl een stukje verder chimpansees door de bomen slingeren is ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.

highlights in Gambia

Kunta Kinteh Island

Een groot deel van de bekende geschiedenis van Gambia draait om de slavernij. Vooral de Engelsen gebruikten de Gambiarivier om snel en gemakkelijk slaven van het oosten van Afrika naar de Atlantische kust te brengen, om ze vervolgens naar de koloniën over te brengen. Op Kunta Kinteh Island, toen nog James Island, werden de slaven verzameld om ze op de reis voor te bereiden. Je kunt er komen per motorkano vanuit het dorp Juffureh. Op het eiland vind je de resten van het oude fort en een replica van de slavenonderkomens.

highlights in Gambia

Janjanbureh

Een goede uitvalsbasis als je het binnenland van Gambia wil ontdekken, maar niet steeds helemaal terug wil naar de kust. Janjanbureh ligt op een eiland in de rivier en was ooit, onder de Britten, de tweede stad van Gambia: Georgetown. Tegenwoordig kun je er de – helaas slecht onderhouden – slavenverblijven en resten van Britse koloniegebouwen bekijken. Waar je wel even rekening mee moet houden: de accommodatie op het eiland – Janjanbureh Lodge – is ontzettend basic. Wel een voordeel: je bent vroeg op en dan spot je de meeste dieren!

highlights in Gambia

Highlights in Gambia

Nog niet overtuigd van de schoonheid van Gambia? Houd de site in de gaten want er volgen meer mooie foto’s en verhalen! Neem voor meer inspiratie voor een reis naar Gambia een kijkje op ontdekgambia.nl en kijk ondertussen vast naar onderstaande video voor een impressie van zo’n mooie reis langs ‘The Smiling Coast of Africa’:

Beeld: Hjalmar Guit, Harry Betist (nijlpaard), Elias Brugs (video)
Geschreven door - Hello! ¡Hola! Ciao! Salut! Привет! Hjalmar is de naam. Zijn grootste hobby? Reizen. Period. Wie wil reizen leeft en wie wil leven reist. Hjalmar’s reistip? Staar je niet suf op één ding; kijk vooral eens opzij en achterom…

Wat vind jij? Laat van je horen!