hightlights Guatemala

Bestemming Guatemala: reistips en hoogtepunten #2

Wie in Guatemala is, verlaat het land niet zonder bezoek aan het regenwoud, de grootse mayasteden en natuurparken!

Dat het land alles in huis heeft voor de reislustige mens werd al duidelijk in het eerste deel van onze highlights in Guatemala. We namen je mee naar naar bergdorpjes, sfeervolle steden en het adembenemend mooie meer van Atitlán. En dat was nog maar het begin! Wie in Guatemala is, verlaat het land namelijk niet zonder een bezoek aan het regenwoud, grootse mayasteden en een van de vele natuurreservaten. Hier komen ze: de volgende vijf highlights in Guatemala!

1. Kom op adem in Flores

In het noorden van Guatemala ligt Flores, een klein plaatsje gelegen op een eiland in het Meer van Petén Itzá dat via een dijk verbonden is met het vasteland. De huizen in alle kleuren van de regenboog, de witte kerk op de top van de heuvel, de schattige straatjes en het prachtige meer zorgen ervoor dat Flores één van de mooiste stadjes in Guatemala is.

highlights in Guatemala

Naast dat Flores een goede uitvalsbasis is voor een bezoek aan de ruïnes van Tikal of voor een doorreis naar Mexico of Belize, is het ook een geweldige plek om een paar dagen te genieten. Maak een wandeling langs het water, zonnebaad op de pier, neem een verfrissende duik in het meer, kano rondom het eiland, eet in een van de heerlijke restaurants aan het water en laat je iedere avond verrassen door de spectaculaire zonsondergang waardoor het meer roze, oranje en gouden tinten aanneemt. Een hele fijne budget accommodatie in Flores is hostel Los Amigos.

2. Mayaruines in het regenwoud

Midden in het regenwoud ligt de oude Mayastad Tikal. Volgens velen het mooiste Mayaruïne-complex van Midden-Amerika en een bezoek is dan ook zeker een van de highlights in Guatemala. Een gids kan je rondleiden langs alle ruïnes en je alles vertellen over de geschiedenis en de betekenis van deze plek. Als je liever alleen Tikal wilt verkennen, zorg er dan voor dat je tempel IV niet mist. Vanaf deze tempel heb je een adembenemend uitzicht over het regenwoud en de tempels die boven het groene bladerdek uit komen. Een unieke ervaring is om vanuit deze tempel de zon te zien opkomen. Beklim vroeg in de ochtend de tempel en wacht op de magische zonsopkomst onder het genot van de geluiden van ontwakende toekans, papegaaien en brulapen.

highlights in Guatemala

Normaal gesproken kost de entree voor Tikal 150 Quetzal (15 euro), maar als je voor 6:00 uur binnen bent betaal je 250Q. Het is ook mogelijk om in Tikal te overnachten; er zijn drie hotels, maar die zijn redelijk prijzig. Besluit je hier een nachtje door te brengen, dan is Jaguar Inn een aanrader. Hier kan je namelijk ook overnachten in tenten en hangmatten. Een andere optie is om in het nabijgelegen Flores, Santa Elena of El Remate een accommodatie te zoeken en de bus naar Tikal te nemen.

3. Trektocht naar El Mirador

Diep verscholen in de jungle, ver weg van de beschaafde wereld, ligt de Mayastad El Mirador. Vanuit Flores is het mogelijk om een vijf-of zesdaagse trektocht te doen naar deze mysterieuze plaats. Tijdens de tocht gaat er een gids mee, die je alles vertelt over de flora en fauna, zorgt voor het eten en het tentenkamp klaarzet in de avond. De tocht is geen makkie, op sommige dagen loop je 8 uur lang door de jungle. Degenen die overwegen om de trektocht te doen, moeten dan ook een goede fysieke conditie hebben maar het is het zeker waard. Het gevoel dat je hebt als je er eindelijk bent en bovenop de Danta Piramide staat en om je heen niets anders ziet dan jungle, is werkelijk onbeschrijflijk. In Hostel Los Amigos kunnen ze de tour voor je regelen. Vanuit Flores word je naar het plaatsje La Carmelita gebracht waar de trektocht begint. De prijs van de tocht ligt rond de 150 euro. Hiervoor geldt dat hoe meer mensen er mee gaan, hoe goedkoper het is.

highlights in Guatemala

4. Pootje baden in Semuc Champey

Semuc Champey is een natuurreservaat in de regio Alta Verapaz en bestaat uit een 300 meter lange natuurlijke brug van kalksteen waaronder de Cahabón rivier stroomt. De combinatie van het heldere turquoise water met de kleur van het kalksteen is wonderbaarlijk. De meeste reizigers kiezen ervoor om te verblijven in het nabijgelegen Lanquín en Semuc een dag te bezoeken. In Lanquin is El Retiro Lodge een fijne plek en in Semuc kun je heel goed overnachten in de goedkope ecolodge el Portal.

Voor 50 quetzal (5 euro) kun je het natuurreservaat van Semuc Champey in. Zwem in de turqoise poelen, ga tuben op de Cahabón rivier en klim naar het uitkijkpunt voor een schitterend uitzicht over het reservaat; een van de meer letterlijke highlights in Guatemala!. Durfallen kunnen naar de Kamba grotten gaan voor een tour. Met het water tot aan je middel, maak je met een kandelaar in je hand een tocht door de grotten. Je klimt tegen watervallen omhoog, klautert langs de muren en je komt door nauwe gaten terecht in diepe wateren. Het klinkt bizar (en dat is het stiekem ook) maar het is niet echt gevaarlijk. Tourbureaus verzorgen dagtrips waarbij je zowel het reservaat als naar de grotten gaat. Bij El Retiro Lodge krijg je een nacht gratis als je de tour bij hen boekt.

highlights in Guatemala

5. Varen naar het Caribische Livingston

Heb je genoeg trekkingen gedaan en actieve tochten gemaakt? Pak dan de boot voor nog meer highlights in Guatemala! Vaar over rivier El Golfete vanuit Río Dulce door met jungle begroeide oevers naar het Caribische Livingston en geniet van de exotische bloemen, vogels en andere wilde dieren die je tegenkomt. Hier vind je een totaal ander Guatemala en het gebied waar de Garifuna gemeenschap woont. Vrolijk geschilderde houten huisjes, dreadlocks en reggaemuziek overheersen hier het straatbeeld. Eet een traditionele Garifuna maaltijd bestaande uit verse vis, kokosnoot en bananen, maak een wandeling naar de Siete Altares watervallen in de jungle, ga naar Finca el Paraíso voor een douche onder een hete waterval in de jungle en zwem in het helderblauwe meertje aan de voet ervan. Tussen Río Dulce en Livingston bevindt zich de geweldige Bed & Breakfast Finca Tatin, gelegen in de jungle en aan de rivier.

highlights in Guatemala

Meer highlights in Guatemala en omgeving

Wil je meer weten over trektochten en andere activiteiten in Guatemala? Kijk daarvoor nog eens in het eerste deel van ‘highlights in Guatemala’. Op de bestemmingspagina vind je nog meer tips voor dit veelzijdige land! Reis je vanuit Guatemala door naar omliggende landen? Op onze Zuid-Amerika pagina vind je het overzicht van alle tips en verhalen over dit continent.

Foto’s: Francisco AnzolaDennis JarvisGuillén PerézMatthias HiltnerGusjerChristopher Crouzet (header)

Geschreven door - Backpacken is Jaimy’s grootste passie. Het liefst dompelt ze zich zoveel mogelijk onder in de lokale cultuur en gaat ze op zoek naar ongebaande paden. Ze heeft haar hart verloren aan Guatemala, maar stiekem staat de hele wereld op haar bucketlist.

Wat vind jij? Laat van je horen!