noordoosten van Thailand

Thailand zoals je het nog níet kende: een rondreis door het ongerepte noordoosten

Al decennia lang is Thailand een van de populairste verre bestemmingen onder Nederlandse reizigers, grote kans dat ook jij er al eens bent geweest. En zeg eens eerlijk, mis je de rijke cultuur en natuur, de lage prijzen en het overheerlijke eten regelmatig? Ga dan terug, want het land heeft nog veel meer voor je in petto. Zo is er het nog relatief onbekende noordoosten van Thailand, waar je ongerepte natuurparken bezoekt, kennismaakt met bergvolkeren en geniet van alles wat Thailand je kan bieden- zónder de massa.

In deze regio is Thailand namelijk nog wat het 30 jaar geleden was.

Onze travel writer Hjalmar was direct verkocht. Hij bezocht in 2016 het noorden van Thailand inclusief de oostelijke provincie Loei en wist direct dat het een andere kant van Thailand was dan de meeste reizigers zien. In deze regio is Thailand namelijk nog wat het 30 jaar geleden was. Een plek waar alleen ruimte is voor kleinschalig toerisme en waar je nog oprecht kennismaakt met het authentieke leven in een prachtig stukje natuur.

noordoosten van Thailand
Khao Yai National Park

Natuurparken en archeologie in het noordoosten van Thailand

Wie al eens een rondreis door Thailand heeft gemaakt, heeft ongetwijfeld gereisd tussen Bangkok en plaatsen als Chiang Mai en Pai. Maar dat is geen reden om niet terug te keren. Onderweg vind je namelijk talloze parken die niet bij iedereen bekend zijn en daarmee des te meer een aanrader. Een goed voorbeeld hiervan is het Khao Yai National Park, net ten noorden van Bangkok. Hier kun je prachtige trekkingen maken waarbij je dwars door de Thaise natuur wandelt, in watervallen zwemt en onderweg wilde dieren kunt spotten. Ga je liever voor cultuur, dan is het Phimai Historical Park ten noordoosten van de hoofdstad een aanrader. Het wordt niet voor niets ook wel het Angkor Wat van Thailand genoemd! In tegenstelling tot historische parken als Sukhothai en Ayutthaya (die overigens ook prachtig zijn!) heb je hier nog op genoeg plekken het hele park voor jezelf, wat een wandeling tussen de ruïnes een extra speciale sfeer geeft.

Naar Noordoost-Thailand met de Sawadee jubileumreis
Lijkt het je wel wat, deze onbekende kant van Thailand? Neem dan een kijkje op de website van reisorganisatie Sawadee. Ter ere van hun 35-jarige jubileum organiseren ze een waanzinnig mooie rondreis door Noordoost-Thailand. Ze gaan daarmee terug naar hun roots, want bij de start begon het allemaal met de bestemming Thailand. Net als toen wordt het een reis over de minder bekende paden, waarbij de ervaring van het lokale Thaise leven centraal staat met een combinatie van natuur, cultuur en natuurlijk lekker eten en overnachtingen op bijzondere plekken. Alle locaties in dit artikel, inclusief de plekken die Hjalmar voorheen al bezocht, zitten in de reisroute van Sawadee opgenomen.
noordoosten van Thailand

Het Pang Mapha district

Een hoogtepunt tijdens elke reis door het noordoosten van Thailand is het Pang Mapha District. Deze regio ligt tegen de grens met Myanmar en is perfect te bezoeken vanuit Pai. Maar waar je in het toeristische Pai nog over de hoofden struikelt, behoort Pang Mapha echt nog toe aan de lokale bevolking. Je kunt hier kennismaken met de lokale bergstammen zoals in Huay Pu Keng, waar de vrouwen kenmerkende lange nekken hebben door het dragen van halsringen. Ook qua natuur zit je in Pang Mapha goed. Het gebied staat bekend om zijn honderden grotten en mooie landschappen. Een trekking is hier zeker een aanrader! Er zijn veel routes te doen met een lokale gids waarbij je natuur combineert met een bezoek aan lokale dorpjes.

Let op: Wil je langs bij de bergstammen? Wees kritisch waar je boekt. Vraag rond naar ervaringen van andere reizigers of probeer locals naar hun mening te vragen voor een goed tourbureau. Bij contact met lokale bevolking is het altijd belangrijk dat ook zij profiteren van je bezoek. Dingen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld de prijs (goedkoop is simpelweg meestal niet de beste kwaliteit) en de groepsgrootte. Hoe kleinschaliger, hoe beter.

noordoosten van Thailand
Phimai Historical Park

De groene juweel Phitsanulok

Hjalmar noemde dit tijdens zijn bezoek aan het noordoosten van Thailand de groene juweel, en dat is het ook echt. Phitsanulok, gelegen midden in het noorden van Thailand, is er eentje die veel wordt overgeslagen door reizigers. Waarom jij hier dan toch heen zou moeten? Omdat het er bomvol zit met geschiedenis en cultuur (mooie tempels!) maar ook vooral voor de natuur. De regio rondom Pithsanulok stad is perfect voor hikes, maar ook voor avontuurlijke kanotochten. Overnachten doe je hier midden in de jungle in een van de betaalbare(!) ecolodges.

Verblijven aan de Mekong

Van hieruit kun je verder richting het oosten reizen, naar de provincie Loei. Een mooie eerste stop is Chiang Khan, waar je kunt verblijven aan de Mekong bij de lokale Thai Dum bevolking. Neem een paar dagen de tijd om te genieten van de rust in dit gebied en om de gastvrijheid van de locals te ervaren. Deze regio staat bekend om de heerlijke lokale gerechten!

Loei

Spot wilde olifanten in Kuiburi National Park

Er is een hoop te doen over olifanten en toerisme in Thailand. Ook wij zijn groot tegenstander van onnatuurlijke interactie met olifanten en ritjes is al helemaal een no-go. Maar, er zijn ook andere manieren om de dieren te kunnen zien, namelijk in hun natuurlijke habitat. En daarvoor zit je in het noordoosten van Thailand goed. Ten zuiden van Bangkok vind je namelijk het Kuiburi Nationaal Park; een van de beste plekken in heel Thailand om de Aziatische olifant te spotten. Leuk feitje: tijdens zo’n safari kun je ook ’s werelds grootste wilde rundersoort zien, namelijk de Gaur!

Meer persoonlijke reistips voor een rondreis door Thailand? Check onze Thailand bestemmingspagina!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Thailand zoals je het nog níet kende: een rondreis door het ongerepte noordoosten”

Wat vind jij? Laat van je horen!