Highlights in Oman: waarom deze bestemming op je bucketlist hoort!

Het allermooiste van dit veelzijdige sultanaat

Het is een bestemming die nog veelal over het hoofd wordt gezien. Maar de vraag is hoelang dat nog zal duren. Met een enorme rijkdom aan cultuur en natuur heeft het veelzijdige sultanaat Oman namelijk alles in huis voor elk soort reiziger. Twijfel jij nog of het land op jouw bucketlist thuishoort? We zetten de highlights in Oman voor je op een rijtje!

Wadi Shab

Oman wemelt van de mooie wadi’s. Deze groene oases zijn prachtige plekken om een wandeling te maken, te zwemmen of gewoon met een picknick te genieten van de unieke flora en fauna. De mooiste is zonder twijfel Wadi Shab. Dankzij de ligging nabij Muscat is deze wadi ook nog eens eenvoudig te bereiken. Dit unieke stukje natuur behoort met haar rotsen, watervallen en meren absoluut tot de highlights van Oman!

highlights in Oman

Wahiba Sands

Ten zuiden van Muscat wacht een ongerepte regio midden in de woestijn. Het gebied van ruim 160.000km2 is het thuis van de bedoeïenen en is uitsluitend te bereiken per 4X4. Absoluut een aanrader, want onderweg geniet je van de spectaculaire omgeving, magische zonsondergangen en slaap je onder een sterrenhemel zoals je ze niet op veel plekken ter wereld aantreft.

Hajar gebergte

De Grand Canyon van Oman wordt het ook wel genoemd, maar eigenlijk is het Hajar gebergte veel meer dan dat. Dit grillige gebied nabij Nizwa wordt gekenmerkt door een eindeloos kleurenpalet, diepe kloven en indrukwekkende pieken. Met spectaculaire wandel- en fietsroutes is dit een van de absolute highlights in Oman voor actieve reizigers!

highlights in Oman

Sultan Qaboos Grand Mosque

Het is misschien wel het meest herkenbare plaatje van Oman. Deze moskee in Muscat heeft zijn bestaan te danken aan Sultan Qaboos en is uitgroeid tot een van de meest iconische highlights in Oman. Met een gigantische koepel, vijf minaretten, plek voor ruim 6000 mensen, een overdaad aan marmer en het op een na grootste handgeweven tapijt ter wereld, is dit met recht een plek waar je je ogen uitkijkt. Gelukkig krijg je daar ook de kans voor, want dit is de enige moskee in Oman die je als niet-moslim mag bezoeken.

Jabal Akhdar

Onderdeel van het Hajar gebergte is Jabal Akhdar, een gebied dat nauwelijks bezocht wordt door toeristen. Letterlijk vertaalt bekend Jabal Akhdar ‘de groene bergen’. En die naam heeft het om een reden. In verhouding met het nabijgelegen Jebel al Shams is het hier een stukje groener en begroeider. Op de plateaus op ruim 2000 meter hoogte is het hier heerlijk afkoelen.

Trek gerust een dag uit om dit gebied te ontdekken, want op de slingerende paden kom je langs talloze uitzichtpunten, canyons en kuddes vee. In het gebied liggen ook meer dan 50 kleine dorpen die uitnodigen tot een tussenstop om kennis te maken met het authentieke dorpsleven in dit afgelegen gedeelte van Oman.

highlights in Oman

Wil je echt bijzonder overnachten in deze regio, dan moet je bij het Alila Jabal Ahkdar hotel zijn. Een magisch mooie plek waarvandaan je een onovertroffen uitzicht hebt over het hele gebied.

Roadtrip van Salalah naar Muscat

Niet één plek, maar een buitengewoon mooie route langs enkele highlights in Oman. De reis begint in Salalah en volgt vanaf daar de kust. Onderweg kom je langs The Empty Quarter; de grootste zandwoestijn op het Arabisch schiereiland. Een ander hoogtepunt is de onontdekte provincie Dhofar, die ook wel bekend staat als ‘De Golden Coast’ van Oman. Spot schildpadden op Turtle Beach en reis dan via de bergen van Jebal Shams terug naar Muscat. Een route die je het Oman weg van de gebaande paden laat zien!

Oasestad Nizwa

Wie vanaf Muscat het binnenland intrekt komt uit bij de plaats Nizwa, die zeker niet overgeslagen mag worden tijdens een rondreis door Oman. Deze voormalige hoofdstad staat bol van de cultuur en het is er heerlijk struinen door het oude centrum, het indrukwekkende fort en over de lokale souq. Vanuit Nizwa zijn ook verschillende dagtrips te maken in de omgeving, zoals de tombes van El Ain (UNESCO werelderfgoed!) en het hoogste punt van Oman in de Jebel Shams.

highlights in Oman

Op reis langs de highlights in Oman

Staat deze bijzondere bestemming inmiddels op je bucketlist? Stippel dan samen met een Oman reisspecialist je eigen rondreis door Oman uit of droom vast weg bij routes zoals die van Salalah naar Muscat. Berber reisde eerder al door Oman en deelt hier nog meer inspiratie en praktische tips voor een onvergetelijke reis!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!