Noordereiland van Nieuw-Zeeland

10 highlights op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Don’t miss out!

Dat het ver is weten we en dat het mooi is hebben we ook vaak genoeg gehoord en gelezen, maar wat is het dat Nieuw-Zeeland zo uniek maakt en waarom moet ook jij dit land minstens één keer bezocht hebben? We noemen de 10 must do’s op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland!

Lake Taupo

Een heerlijke, zonnige middag vrij in Taupo? Besteed deze dan aan het meer en geniet van het uitzicht! Hier is het heerlijk zonnen, wandelen of je geluk beproeven tijdens een uitdagende watersport. Nog niet helemaal overtuigd? Grijp dan je kans en kies ervoor om te skydiven boven dit immens grote, adembenemend mooie meer! Nog een leuk weetje: In Taupo is de ‘Coolest MacDonalds of the world’ gelegen. Waarom dit de coolste Mac Donalds ooit is? Dat moet je toch echt zelf gaan ontdekken!

Bay of Islands

Hoewel velen ervoor kiezen om de Bay of Islands over te slaan (dit omdat je dezelfde oneindige, lange weg zowel op de heenweg als op de terugweg moet nemen), is het zeker de moeite waard. Stop gedurende de heenweg op Ninety Mile Beach en rij helemaal door tot Cape Reinga, het noordelijkste puntje van Nieuw Zeeland waar de Tasmanzee en de Grote Oceaan samenkomen. Boek op de terugweg vanuit Pahia een zeiltocht door de Bay of Islands en snorkel tussen prachtig koraal en (als je geluk hebt) wilde dolfijnen! Ook leuk om te bezoeken en op de route zijn de Wangarei Falls en de Abbey Caves (waar je gemakkelijk tot je knieën onder water komt te staan!)

Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Auckland

Wanneer je op het Noordereiland van Nieuw Zeeland bent, mag je Auckland uiteraard niet aan je voorbij laten gaan. De stad heeft namelijk genoeg leuks te bieden. Begin je citytrip op de Auckland Harbour Bridge voor een adembenemend zicht op de skyline, ga langs de Viaduct Harbour en vergeet vooral Auckland’s wereldberoemde Queen Street niet voordat je door de Auckland Domain struint (het oudste park van Auckland gelegen op een 62.000 jaar oude vulkaan). Zin om te shoppen? Ga dan naar Parnell Village, een trendy shopping walhalla met tientallen boetiekjes.

Tongariro Crossing

Ben je een groot fan van hiken en is geen afstand je te gek? Zorg dan dat je je wekker op tijd zet en maak je klaar voor waarschijnlijk de meest indrukwekkende wandeling die je ooit gelopen hebt. Mensen van over de hele wereld komen naar Nieuw-Zeeland voor deze crossing, dus spijt krijgen zal je zeker niet! Ook wanneer je niet zo’n geoefende hiker bent is het iets om te overwegen. De uitzichten en landschappen die deze 19,4 km lange crossing biedt, zijn namelijk om nooit meer te vergeten.

Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Wellington

Van het indrukwekkende museum ‘Te Papa Tongarewa’, tot de knusse rode Cable Car, wanneer je in hoofdstad Wellington bent zal je je geen seconde vervelen. Geniet van een lunch in de Botanische tuinen en van het adembenemende uitzicht vanaf de Victoria Peak (op 196 meter hoogte). En dan is de Wellington Zoo of de City to Seawalk nog niet eens genoemd!

Matamata – Hobbiton

Voor de Hobbit-fans onder ons staat dit zonder enige twijfel op nummer 1. Maar, overweeg ook zeker om hier een kijkje te nemen terwijl je misschien nog nooit eerder een film gezien hebt. Het felgroene landschap, de kleine, kleurrijke huisjes én de verhalen over het daadwerkelijk opnemen van de films zorgen voor een onvergetelijke dag! En wedden dat jij na het zien van de filmset niet kunt wachten om de films (weer) te kijken? Meer toffe filmlocaties in Nieuw-Zeeland zie je hier.

Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Rotorua

Wil je meer te weten komen over de Maori’s, neem dan de tijd om Rotorua te ontdekken. Ga bij ze op bezoek en leer over de levenswijze van dit indrukwekkende volk. Een mooie ervaring en zonder twijfel ook een lekkere. Tijdens je bezoek wordt er namelijk een uitgebreid buffet bereid en gevraagd of je ‘alsjeblieft’ zoveel wil eten als dat je kan! Je kan het slechter treffen!

Hot water beach

Ooit wel eens onwijs grote kuil gegraven op het strand? Om daar vervolgens in te gaan zitten en je billen te verbranden aan het (kokend) hete water waar het langzaam maar zeker mee vol loopt? Niet? Dat kan op Hot water beach aan de eastcoast van Coromandel Peninsula en mag zeker niet ontbreken tijdens jouw reis over het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Huur een schepje en wees zo blij als een kind wanneer jij als eerste het punt gevonden hebt waar de hot tubs vol lopen met opgewarmd water. Maar, pas wel op en spring er niet in vóór je je grote teen eerst hebt laten voelen; het wordt niet voor niets hot (!!) water beach genoemd…

Whakatane – White Island

In Whakatane zelf is niet veel te beleven, maar waarom staat deze plaats dan tóch in deze top 10? Dat is om maar één reden; de boot naar White Island vertrekt namelijk vanaf hier. Dit eiland bestaat uit de enige actieve vulkaan van Nieuw Zeeland. Op de boot worden daarom ook strenge maatregelen getroffen en je mag pas aan wal wanneer je een helm én gasmasker op hebt. Daarnaast krijg je ook een handje zuurtjes mee, want het slikken gaat ontzettend lastig door al die rook.

Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Waitomo Caves

Duik in een wetsuit, zet die helm op, de koplamp aan en je verstand op nul. De Waitomo Caves zijn misschien wel de meest bekende highlight op het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Abseilend naar beneden, genieten van een lunch op een, uiteraard, once in a lifetime locatie, waarna je je klaarmaakt voor de tocht van je leven. Water, nóg meer water, smalle tunneltjes, krappe gangetjes en ontelbaar veel glowworms. Plan de volgende dag niet al te veel in, want dat je na deze tocht op z’n zachtst gezegd ‘een beetje’ moe bent, mag wel duidelijk zijn. En dat is het meer dan waard!

Verder reizen vanaf het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Gaat je reis nog verder? Vanaf het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is de oversteek naar het Zuidereiland natuurlijk zo gemaakt. En ook daar wacht je heel veel moois! En als je dan toch zo’n verre reis hebt gemaakt om deze uithoek van de wereld te komen: wat dacht je van de Cook Eilanden? Met deze fijne bespaartips laten we zien dat dat helemaal niet onbetaalbaar hoeft te zijn!

Beeld: Andrea Lai, Harry Lund (incl header), Tom Hall, Krzysztof Belczyński

Geschreven door - ‘She’d rather regret the things she did do’, met deze spreuk in haar gedachten reist Nikki de hele wereld over. Van een study abroad in de US tot een roadtrip door Australië en Nieuw Zeeland. De wereld is haar thuis!

Wat vind jij? Laat van je horen!