schiereiland Bretagne

Highlights tijdens een vakantie op het ruige schiereiland Bretagne

Bretagne, de plek Frankrijk anders is -met ruige kliffen, roze kusten en Keltische roots. De regio is met steden, bossen en stranden bovendien de perfecte combinatie voor een actieve en ontspannen vakantie. We gooiden een tentje achterin en vertrokken vol verwachting naar het schiereiland Bretagne. Dit waren onze favorieten:

Suppen langs de Roze Granietkust

Bretagne is omgeven door de kusten, grenzend aan het Kanaal en de Atlantische Oceaan. Aan de noordkust vind je een wel heel bijzonder stukje kust, namelijk de roze granietrotsen. Tussen Louannec en Plestin-les-grèves hebben de rotsblokken van deze ‘Côte de Granit Rose’ een onmiskenbare roze kleur, die dateert van meer dan 300 miljoen jaar geleden. Onder invloed van wind en water hebben veel rotsen bizarre vormen aangenomen. Een bijzonder gezicht om te bekijken vanaf het land, maar nog veel unieker vanaf het water. Huur bijvoorbeeld een SUP board en peddel op je gemakje langs de kust!

schiereiland Bretagne

Bezoek de prehistorische menhirvelden

Over rotsen gesproken: neem ook vooral een kijkje bij de menhirvelden. Liefhebbers van Asterix en Obelix zullen ze ongetwijfeld herkennen. Menhirs zijn enorme, rechtopstaande stenen die ouder zijn dan de piramides. Het gemiddelde gewicht van de stenen is 100 ton en er schuilen dan ook heel wat theorieën en mythes achter de oorsprong van de formaties. De Menhirs zijn verspreid over het hele schiereiland Bretagne en je zult er ongetwijfeld meerdere tegenkomen tijdens je vakantie. Wij bezochten die in Monteneuf en in Carnac, waar je hele rijen Menhirs kunt bewonderen.

schiereiland Bretagne

schiereiland Bretagne

Op vakantie naar Bretagne
Het schiereiland Bretagne is gelegen op zo’n negen uur rijden vanaf Utrecht. Het is een perfecte regio om met de auto te verkennen. Overnachten tijdens een vakantie in Bretagne kan je in hotels of Chambre d’Haute, maar de meeste vakantiegangers kiezen net als wij voor een van de vele campings in de regio. Geen zorgen: dat hoeven geen stereotype grootschalige familiecampings te zijn; ook aan zogenaamde charmecampings en kampeerterreinen in de natuur is genoeg keuze.

➸ Roadtrippen in Bretagne? Doen! De regio is namelijk gezegend met een van de mooiste autoroutes in Frankrijk.

Stedentrippen in Quimper

Het schiereiland Bretagne is gezegend met diverse levendige steden. Onze favoriet is Quimper, waar je echt de unieke mix van het Franse met het typische Bretonse ervaart. Steek rivier de Odet over via de hangbruggen en struin over de klinkerstraatjes in het oude centrum. Vergeet niet omhoog te kijken naar de gevels van de oude vakwerkhuizen. De grote trots van Quimper is de Cathédrale St-Corentin, een torenhoge gotische kathedraal.

schiereiland Bretagne

Riddermystiek en legendes in het bos van Brocéliande

Van Asterix en Obelix gaan we naar Koning Arthur, want in de bossen van Brocéliande komen deze legendes tot leven. Het staat bekend als de woonplaats van Merlijn de tovenaar en de plek waar Koning Arthur zijn zwaard Excalibur in handen kreeg. Heb je niet zoveel met deze legendes? Sla het bos dan niet over, want het is een prachtige plek. Bezoek Château de Comper en wandel van daaruit rondom het meer.

schiereiland Bretagne

Ontspannen aan de stranden

Voor wie zijn zomervakantie op het schiereiland Bretagne viert, is het altijd even spannend of het weer goed genoeg is. Maar schijnt de zon, dan bevind je je ook gelijk op een van de mooiste plekken van Frankrijk voor een strandvakantie. Met lange, goudgele stranden en vele badplaatsen is dit stukje Frankrijk namelijk erg populair onder liefhebbers van strand en watersport. Aan de smaragdkust bij het ietwat decadente Dinant, waan je je aan de Côte d’Azur, terwijl je in het kleinschalige Benodet juist tussen de palmbomen ligt met panoramische uitzichten op de eilanden. Eveneens aanraders zijn Plage le Portuais en Plage de l’Eventail.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!