Vakantie op Tenerife: de mooiste plekken op dit Spaanse eiland

Een eiland op zo’n 4,5 uur vliegen waar de zon meer dan 300 dagen per jaar schijnt. Dat is Tenerife! Het grootste eiland van de Canarische eilanden, dat door het heerlijke klimaat zelfs nog tot ver in de winter een fijne zonbestemming is. Met groene valleien, gezellige dorpjes en de hoogste berg van Spanje als middelpunt, heeft het eiland altijd wat te bieden. Kijk mee naar de highlights tijdens een vakantie op Tenerife!

1. Overweldigend Masca

Het bloemrijke dorp Masca en de gelijknamige vallei behoren zonder twijfel tot de mooiste plekken van het eiland. Masca ligt verscholen in een diepe kloof en op weg naar het dorp begint het avontuur al. Een steil en smal kronkelweggetje leidt naar het bergdorp waarbij je rijvaardigheid aardig op de proef wordt gesteld. Maar de beproeving is het waard!

De uitzichten onderweg zijn overweldigend en bij elke haarspeldbocht krijg je een ander panorama cadeau. De weg voert langs gapende ravijnen, weelderige vegetatie en ontzagwekkende rotsformaties. Na zo’n half uurtje slingeren spot je het gehucht Masca; balancerend op een reusachtige rots en omzoomd door felgroene palmbomen. Vanaf de hoofdweg neemt een steil pad je mee het dorp in. Struin langs de paar antieke huisjes, eettentjes, miniwinkeltjes en het kerkje.

highlights op Tenerife

Masca behoort niet alleen tot de highlights op Tenerife, maar ook zeker tot de mooiste plekken in Spanje. In het hoogseizoen kunnen de smalle weggetjes dan ook vol staan en zijn parkeerplekken schaars. Probeer je auto toch ergens kwijt te raken want de charmes van Masca laten zich het best verkennen door een wandeling door en rond het dorp. De kloof waarin Masca ligt, leidt uiteindelijk naar zee: de baai van Masca. Die hard wandelaars zonder hoogtevrees kunnen de afdaling naar de kust in zo’n 5 uur maken.

2. De kliffen van Los Gigantes

Deze kolossale kliffen aan de westkust van Tenerife doen hun naam absoluut eer aan! Net naast het havendorpje Los Gigantes doemen deze fantastische kliffen uit de zee op en stijgen tot wel 600 meter boven de zeespiegel uit. Vanaf vele plekken in het dorp zijn deze enorme kliffen te aanschouwen én te horen. Het geluid van de golven die met een enorme kracht op deze imposante kliffen beuken, is niet te missen. Je kunt er ook voor kiezen een boottocht te boeken en de kliffen van dichterbij te bekijken. Wat wildlife spotten is vanuit Los Gigantes ook mogelijk. Stap weer in een boot en ga op zoek naar dolfijnen en walvissen!

Lees ook: De mooiste Spaanse eilanden

highlights op Tenerife

3. Een dagje Santa Cruz

Een van de highlights op Tenerife is ook de hoofdstad die aan alle kanten bruist. Santa Cruz biedt een fijne mengelmoes van sferen en ervaringen, waarbij je niet omringd wordt door toeristen, maar door de Tinerfeños en hun dagelijkse beslommeringen. Men slentert door de exotische parken, over gezellige pleinen met steevast gevulde terrassen en pakt een tapas mee onder het genot van dat eeuwig schijnende zonnetje. Als buitenlander neem je dit relaxte Canarische leventje probleemloos over!

Daarnaast zijn er in Santa Cruz ook legio mooie gebouwen te vinden, zoals dé eyecatcher ‘Auditorio de Tenerife’, verschillende universiteitsfaculteiten, de parlementsgebouwen en het winkelcentrum op de Plaza de España aan zee. Aan winkels sowieso geen gebrek in Santa Cruz. Van lokale markten met ambachtelijke producten tot luxueuze zaken en uitgebreide winkelcentra. Die mix van historische gebouwen, groene parken, topgastronomie, moderne winkelcentra en relaxte stranden maakt Santa Cruz tot een fijne bestemming voor een dagtrip en een highlight op Tenerife, of je het nu in hartje zomer of in de winter bezoekt. Uitgekeken? Strijk neer op Playa las Teresitas of bezoek het historische stadje La Laguna.

highlights op Tenerife

4. Nationaal Park de las Cañadas del Teide

Tenerife verlaten zonder de Pico del Teide te hebben bezocht? Onmogelijk! De diversiteit landschappen vormt misschien wel de mooiste highlight op Tenerife. Waar het eiland aan de ene kant intens groen en bergachtig is, vormt zich even verderop juist een bizar maanlandschap dat is ontstaan door vulkanen.In het Nationaal Park de las Cañadas del Teide rijst uit een gigantische oervulkaan de berg El Teide (3718 meter) en deze vormt het absolute hoogtepunt. Start de auto maar weer en spendeer op z’n minst één dag in dit grillige natuurgebied. Je kunt het park via vele wegen in- en uitrijden maar let op: op bepaalde routes heb je alle mooie uitzichten in de rug. Voor de mooiste uitzichten rijd je het park in het noordoosten binnen, via het dorp Esperanza.

highlights op Tenerife

Highlights op Tenerife: zo bezoek je Pico del Teide

Het National Park bevindt zich in een oude vulkaankrater op zo’n 2200 meter hoogte. Langzaam slingerend door uitgestrekte wouden met naald- en eucalyptusbomen brengt de weg je naar dit plateau. Het duurt niet lang voordat je het wolkendek doorkruist en de lucht behoorlijk afkoelt. Onderweg geven verscheidene miradors je de mogelijkheid om te stoppen en een glimp op te vangen van de machtige vulkaan. Op zo’n 2000 meter rijd je de reusachtige krater binnen en is het landschap totaal anders dan alles wat je eerder onderweg zag. De tocht voert je verder door een kaal en dor maanlandschap met uitgestrekte lavavelden, zwart gesteente, kraters, zandheuvels en bizarre rotspartijen. Je bevindt je in een microklimaat en begroeiing is er op wat mos en cactussen na nauwelijks meer.

Daar waar rijen auto’s geparkeerd staan, vertrekt de kabelbaan die je in 8 minuten naar een punt net onder de top van de Teide brengt. Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht over de resultaten van eeuwenlange vulkanische activiteiten. Bij helder weer kun je zelfs zwaaien naar de andere Canarische eilanden.
Iets verder langs de hoofdweg bevindt zich de markante rotsformatie Roques de García. Klim en klauter wat rond en geniet van de vergezichten over de lager gelegen Llano de Ucanca vallei, vreemd gevormde bergen en gestolde lavastromen. Dit alles onder het altijd wakend oog van de Teide op de achtergrond. Een ‘wauw-gevoel’ gegarandeerd!

highlights op Tenerife

➸ TIP: kom ’s avonds terug om de sterrenhemel -en met een beetje geluk zelfs de hele Melkweg- te bewonderen. Nationaal Park de las Cañadas del Teide is één van de beste plekken op aarde om sterren te bekijken. Een georganiseerde tour? Niet nodig! Rijd voor zonsondergang het National Park binnen om de zon achter de kraterwand te zien zakken. Daarna word je getrakteerd op één van de meest spectaculaire sterrenhemels ooit.Tekst en foto’s: Berber Bonnema

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!