hiken in de filipijnen

Hiken in de Filipijnen: De ultieme trekking van Banaue naar Batad

Vanaf het torenhoge uitkijkpunt boven het dorp Batad ziet het oog niets anders dan enorme rijstterrassen die zich als een piramide nestelen tussen de bergen. Het vereist de nodige inspanning om hier te komen en je mooiste panoramabeelden te schieten, maar voor de liefhebber van pittige trekkings, is dit gebied reden genoeg voor een bezoek aan dit mooie land. Hiken in de Filipijnen brengt je namelijk op de mooiste plekken, en daarvan is de trekking van Banaue naar Batad het hoogtepunt.

De mogelijkheden om te wandelen in de hoge bergen van het eiland Luzon zijn eindeloos. De trekkings van één dag en drie dagen van Banaue naar Batad zijn het meest populair. Tijdens de dagtours word je vanuit Banaue naar Batad Junction gebracht, waar je een bergpas kruist op weg naar de overweldigende aanblik op het kleine bergdorp.

hiken in de filipijnen

Het hoogtepunt van hiken in de Filipijnen

Trek je drie dagen uit voor een avontuur in het bijzondere landschap dan kun je je schrap zetten voor een uitputtende eerste dag. Door flarden wolken en over kliffen met oneindige vergezichten is het een acht tot negen uur durende tocht naar het eerste dorp met accommodatie, Cambulo. De formaties rijstterrassen zijn indrukwekkend van een afstand, maar eveneens van dichtbij. Als je erg last hebt van hoogtevrees, kun je je reisplannen het best nog eens heroverwegen. Niet alleen zijn de door rivierwater uitgesleten dalen bijzonder diep, ook loop je tijdens een deel van de route over de randen van de rijstterrassen zelf. Uit de verte lijken ze op traptreden, maar eenmaal balancerend op deze UNESCO-pareltjes blijken de verdiepingen metershoog.

De klim van Cambulo naar Batad is minder lang en minder zwaar. De uitzichten zijn echter bij vlagen net zo indrukwekkend als tijdens de eerste dag. Over modderige paden geïmproviseerde trappen en langs watervallen kronkelt de route boven de steeds kleiner wordende rivier. Deze verandert in een minuscuul stroompje als je eenmaal het uitkijkpunt boven Batad hebt bereikt. Hier slibt het pad soms dicht door de wandelaars, maar eenmaal op de top begrijp je volledig waarom.

hiken in de filipijnen

Alternatieve route

Krijg je geen genoeg van het klauteren en is de korte klim van Batad naar de national highway geen uitdaging, dan kun je ervoor kiezen terug te gaan naar Cambulo. Vanuit daar loopt een stijl pad – vraag de dorpsbewoners de weg – over een berg die eerst onpasseerbaar lijkt. Wielsporen verraden dat hier af en toe een voertuig voorbij komt, maar een met onkruid begroeide jeep is wellicht het enige teken van beschaving dat je de eerste uren tegenkomt. Vlak voordat je de grens van de wolken bereikt, zie je de slingerende weg achter je en een uitzicht dat iedere zweetdruppel waard is. Eenmaal in de wolken beland je in een mysterieuze wereld van watervallen en mist. Bij hevige regenval is de weg vrijwel onbegaanbaar. Maar men legt hier een nieuwe weg aan, en de vriendelijke wegwerkers zijn met hun trucks bereid je een stukje te liften naar drogere grond. Volg de weg naar beneden – een kuitenbijtende afdaling – en je komt ook uit op de national highway. Vanaf hier kun je een jeepney of motortaxi nemen naar Banaue.

hiken in de filipijnen

➸ Meer hiken in de Filipijnen? In dezelfde regio als Banaue ligt het 8e wereldwonder van Sagada!

Over deze trekking in Banaue

De gemakkelijkste manier om Banaue te bereiken is per (nacht)bus vanuit Manila, een rit van gemiddeld negen uur. Kaartjes kosten tien tot twaalf euro en zijn verkrijgbaar bij de betreffende busterminal. Gids en accommodatie kun je eenvoudig regelen in Banaue, evenals opslag voor je grote backpack. De gids en een slaapplaats in een eenvoudige lodge kosten ongeveer veertig euro voor drie dagen, dat is exclusief maaltijden.

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!