hiken in Nederland

Hiken in Nederland over pittige wandelroutes mét hoogtemeters (ja echt!)

Hiken in Nederland? Zou je dat niet gewoon wandelen moeten noemen? Ik ben tijdens mijn reizen vaak genoeg uitgelachen als het gaat om kilometers maken in ons eigen land. Want inderdaad, het is plat en daardoor minder uitdagend dan menig ander land vol gebergtes en steile hellingen. Maar dat betekent niet dat je in Nederland niet een flinke uitdaging aan kan gaan te voet. Rondom ons handjevol heuvels zijn prachtige wandelroutes uitgestippeld, die het —echt waar— goed mogelijk maken om daadwerkelijk te hiken in Nederland en jezelf uit te dagen in de natuur.

Stijgen en dalen tijdens het hiken in Nederland?

Eerlijk is eerlijk, we kunnen niet tippen aan onze buurlanden als het gaat om hoogtemeters. Toen ik me voorbereidde op 1000km over de Camino de Santiago (en bijbehorende bergen), wist ik niet waar ik het zoeken moest in Nederland. Hoogtemeters maken is nu eenmaal zwaarder dan volledig vlak wandelen en dus zocht ik voor zover mogelijk de uitdaging op. En hoewel onze hoogste berg slechts 323 meter telt, blijken pittige wandeltochten er wel degelijk te zijn. De Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Limburg, omgeving Nijmegen; het zijn voorbeelden van gebieden waar je echt wel de hoogte in gaat en dat zeker in je benen zal voelen. Wil jij ook wat uitdagender hiken in Nederland? Met niet alleen de training maar ook afwisselend landschap en prachtige uitzichten als beloning? We noemen geschikte gebieden en routes!

TIP: Houd de website wandelnet.nl in de gaten voor de Groene Wissels/Trage Tochten bij de Posbank op de Veluwe. Dit gebied is verrassend heuvelachtig en een van de mooiste gebieden om te hiken in Nederland. Momenteel is Natuurmonumenten bezig in het gebied en zijn veel paden verlegd of ontoegankelijk. In de toekomst zal hier een nieuwe lange wandelroute worden gemarkeerd.

Deze en 20 andere routes zijn nu ook gebundeld in de Roots reisgids 21 mooiste wandelingen door de Nationale Parken van Nederland

hiken in Nederland
Glooiende landschappen bij de Posbank © Ilona Swinkels

Bergwandeling Vaals – 12km

Hoger dan de Vaalserberg kan je het in Nederland niet krijgen. Lang is deze wandeling niet, maar vanwege de hoogtemeters en het stijgingspercentage is dit toch een van de beste plekken om echt goed te hiken in Nederland. De route start in Vaals en voert vana daar omhoog langs de noordwand van de Vaalserberg. Dat doe je overigens niet binnen onze landsgrenzen, want we moeten de berg immers delen met de Duitsers (en Belgen overigens). Je wandelt door bossen, langs wijdse uitzichtpunten en staat dan plots op het drukke Drielandenpunt. Daar eindigt de route niet, want je vervolgt je wandeling weer naar het beginpunt in Vaals, en dat gaat wederom gepaard met aardig wat stijgen en dalen. Nog wat extra hoogtemeters aan je route toevoegen? Beklim dan op het Drielandenpunt de 50 meter hoge Boudewijntoren. Wil je de route vooral langer maken, dan kan je de bergwandeling Vaals eenvoudig aansluiten op een van de andere (langeafstands)wandelroutes in het gebied.

Duintoppentocht Schoorlse Duinen – 20km

De hoogte opzoeken aan zee? Daar denken niet veel wandelaars aan, maar hiken in Nederland kan ook behoorlijk pittig zijn dankzij de duinen. De Schoorlse duinen in Noord-Holland zijn hiervoor ideaal, want het is het hoogste duingebied van ons land, met toppen tot 58 meter. Doe dat 20 kilometer lang en je zal je kuiten aardig voelen branden. Deze wandelroute start in het buitencentrum Schoorlse Duinen en leidt tot aan de Schoorlse Nok met stevige stijgingspercentages van ruim 11%. De route is goed gemarkeerd en je kunt het eenvoudig korter of langer maken.

hiken in Nederland

Utrechtse Heuvelrug over de Amerongse Berg – 11km

De Utrechtse Heuvelrug is een walhalla voor wandelliefhebbers, en ook wat betreft hoogtemeters zit het hier wel goed. De Amerongse Berg is met 69 meter de hoogste van de provincie Utrecht. Je begint deze wandelroute in het mooie Amerongen en wandelt vanuit daar gestaag omhoog via bossen en onverharde paden. Onderweg word je beloond met uitzichten over de Gelderse Vallei en het Rijndal, voordat je weer afdaalt en via de Amerongse Bovenpolder terug loopt naar het startpunt.

De Sallandse Heuvelrug over de Sprengenberg – 18km

Aan Overijssel wordt niet gauw gedacht als het om hiken in Nederland gaat, maar dankzij een stuwwal uit de ijstijd heeft de provincie een prachtig gevarieerd landschap met aardig wat stijgen en dalen. Je begint de route bij boerderij De Pas en wandelt via heide, akkers en bossen naar het hoogtepunt; de Sprengenberg. Je wandelt dwars door de Sallandseheuvelrug, met daarin de Grote en de Kleine Koningsbelten, respectievelijk 75,5 en 72,5 m hoog. Het is niet voor niets dat de officiële routebeschrijving waarschuwt voor steile hellingen. Deze wandeling ga je de volgende dag voelen!

Niet alleen hoogtemeters maken je wandeling inspannend, je kunt ook activiteiten toevoegen aan je route!

Zo maak je hiken in Nederland zelf uitdagend(er): teamgames in de natuur

Het zijn natuurlijk niet alleen hoogtemeters die een wandeling inspannend maken. De lengte van de route heeft net zo goed impact op je lichaam, net als activiteiten onderweg. En voor dat laatste zijn nogal wat mogelijkheden in Nederland. Om te beginnen Geocaching; een soort outdoor schattenzoektocht die je door heel Nederland (en de wereld) kunt doen, simpelweg door op de website Geocaching.nl een cache te kiezen en met je GPS op pad te gaan. Een uitdagend en actief spel dat je op de mooiste plekjes in de natuur brengt. Nog een stuk spannender is airsoft; een real life schietspel waarbij je met plastic balletjes schiet. Je kunt dit net als paintball indoors doen, maar ook gewoon buiten op speciale airsoft locaties. Je kunt dit als teamspel boeken als activiteit, maar heb je de smaak te pakken dan mag je dit ook zelfstandig doen. Essentieel is dan wel dat je ervaring hebt, in bezit bent van de juiste airsoft gear en je natuurlijk aan alle regels houdt. Andere manieren om hiken in Nederland uitdagender te maken is door bijvoorbeeld een route te kiezen nabij een klimpark of obstacle run. Ook leuk: hou de website van Staatsbosbeheer in de gaten voor activiteiten zoals een natuurwandeling met een boswachter. Ook de Klompentochten in Midden-Nederland zijn een aanrader, waarbij je voornamelijk off road wandelt, soms met uitdagende meters door weilanden en klimmend over hekjes!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!