wandelroutes in Vorarlberg

Hiken in Oostenrijk: de mooiste wandelroutes in Vorarlberg

Tijd om je bergschoenen af te stoffen en je koffer in te pakken, want we gaan naar Oostenrijk! De skilatten mogen thuisblijven deze keer want ook in de zomer is dit echte outdoorland een aanrader. Wij trokken er op uit in Vorarlberg, de meest westelijke provincie van Oostenrijk die een stuk minder toeristisch is dan de buurregio’s. Ga je mee de bergen in? We tippen je over de mooiste wandelroutes in Vorarlberg, van noord naar zuid.

Geluiden van wegen of dorpen vallen hier volledig weg, wat je onderweg hoort zijn koeienbellen, de wind en de bomen.

Wandelroutes in Vorarlberg

De gehele provincie Vorarlberg is goed te bereiken met het openbaar vervoer, net als met de auto. Omdat Vorarlberg in het uiterste westen van Oostenrijk is gelegen, rijd je hier vanuit Midden-Nederland al in zo’n 8 uur naar toe. Liever vliegen? Via Zürich, München of Innsbruck ben je er zo. Oostenrijk heeft een goed openbaar vervoer netwerk dus eenmaal aangekomen kun je alle kanten op. De mooie alpenregio Vorarlberg is een walhalla voor natuurliefhebbers, die hiernaartoe komen om te genieten van de rust en ruimte. De provincie bestaat uit zes regio’s die samen meer dan 800km aan bewegwijzerde wandelpaden kennen. Het fijne is dat er daardoor voor iedereen wel iets bij zit. Je kunt het zo uitdagend maken als je zelf wilt. De door ons genoemde wandelroutes in Vorarlberg zijn in principe voor iedereen haalbaar. Met kabelbanen, trekkershutten en het openbaar vervoer kun je bovendien veel routes inkorten of juist met elkaar verbinden. Bij lokale VVV’s in een van de plaatsen in Vorarlberg kun je gedetailleerde informatie en kaarten krijgen van de wandelmogelijkheden.

wandelroutes in Vorarlberg

Moorwandeling Krumbach

We beginnen in de Bregenzerwald en daar mag Krumbach niet missen. Vanaf dit kleine plaatsje kun je prachtig wandelen in een Moor en dat is uniek. Een Moor is een moerasachtig gebied met turfgrond dat is ontstaan tijdens de ijstijd en voor bijzondere vegetatie en uitzichten zorgt. Op deze Moortrail vind je 14 speciale “moorsitze” zitplaatsen die je uitnodigen om even stil te zitten en goed om je heen te kijken, ieder bankje wil je iets unieks laten zien en vertelt je meer over het gebied. En dan is er nog het “Moorraum”; deze houten uitkijkpost nodigt je niet alleen uit om te genieten van het prachtige uitzicht, maar ook om een stuk op bloten voeten door het gebied te lopen, en wat is dat gaaf!

➸ Doorreizen naar het dorpje Krumbach? Let dan goed op de bushokjes. Deze zijn stuk voor stuk ontworpen door buitenlandse architecten en zijn uniek in de regio. Zo komen kunst en natuur wel erg dicht bij elkaar!

De berg op in Bezau

Na Krumbach is Bezau een mooie volgende stop in de Bregenzerwald. In Bezau kun je een groot deel van het jaar met de Seilbahn Bezau kabelbaan omhoog naar het Baumgarten-Niedere uitzichtpunt. Ideaal, want zo sta je op een leuke en makkelijke manier binnen een paar minuten op flinke hoogte. Geluiden van wegen of dorpen vallen hier volledig weg, wat je hoort zijn de koeienbellen, de wind en de bomen. Vanaf dit punt zijn er meerdere mooie wandelroutes in Vorarlberg en omgeving om uit te kiezen. Zo is er de panoramaroute die je, zoals de naam al zegt, in zo’n 1,5 uur tijd adembenemende uitzichten laat zien. Deze berg is ook één van Europa’s beste plekken om te paragliden, je kunt ze hier de lucht in zien vertrekken, of als echte waaghals zelf een sprong boeken.

TIP: Wie minimaal 3 nachten in Bregenzerwald verblijft, krijgt kosteloos een guest card die je toegang geeft tot gratis OV, gratis kabelbanen, flinke kortingen en nog veel meer. Reis je ook in andere regio’s? In zowel Lech als Montafon kan je voor een vriendelijke prijs een vergelijkbare kaart aanschaffen.

wandelroutes in Vorarlberg

Op hoge voet in Lech


Door naar Lech, in de regio Lech Zürs am Arlberg. De leukste en mooiste manier om er te komen is er naartoe te hiken. Vanaf Bezau reis je een klein stukje verder naar Warth-Schröcken. Vanaf hier begint een geweldige trail naar Lech die zo’n 4 uur duurt. Deze trail voert je onder andere langs een traditionele Alm (boerderij) waar eigen melk en kaas wordt gemaakt. Een prima stop dus tijdens deze hike, maar het meest bijzondere aan deze route is toch wel de Körbersee. Een klein sereen meer omringt door bergen dat alleen te voet te bereiken is. Heel idyllisch en daarom terecht uitgeroepen tot de mooiste plaats van Oostenrijk in 2018.

Lech en omgeving
Lech kennen we allemaal wel als prominent skigebied, maar zelfs zonder sneeuw is Lech een bezoek meer dan waard. Het bruist er van luxe hotels, dure auto’s, culinaire belevenissen en sportieve mogelijkheden. Tegelijkertijd is het centrum van Lech kleinschalig en goed te overzien. Ga je met de Rüfikopf kabelbaan omhoog, dan sta je binnen no-time op het dak van Lech waar je zelfs in de zomer de sneeuw nog aanraakt en waar je echt prachtig kunt hiken. Liever een lesje yoga in de bergen of andere outdoor activiteiten? In Lech kan het!

➸ Meer over Oostenrijk in de zon: zomervakantie in Stubai!

wandelroutes in Vorarlberg

Tschagguns, Montafon

Wij eindigen onze mooie rondreis door Vorarlberg in de meest zuidelijke regio, Montafon. Vanaf hier ben je zo bij kabelbaan Golmerbahn en ook hier kun je er weer fantastisch op uit. Volg vooral de paden van de Gauertaler AlpkulTour, een absolute aanrader. Op deze route staan allerlei kunstwerken van een lokale kunstenaar en dat maakt deze trail, naast het feit dat je je weer lijkt te begeven in een sprookjesland, extra bijzonder. Deze flinke trail van zo’n 4 uur brengt je naast de kunstwerken ook langs mooie Almen, riviertjes, mooie uitzichtpunten en tenslotte langs het Gauertalhaus; een gezellig guesthouse in een berghut waar ook heerlijke lokale gerechten worden bereid.

Tip: Laat je bagage een nachtje achter in je hotel in Tschagguns en verblijf na een lange hike een nacht in het Gauertalhaus. De volgende dag loop je terug naar Tschagguns om daar je bagage weer op te halen. Meer weten over deze en andere mogelijkheden om te hiken in Montafon? Check de website van de regio!

wandelroutes in Vorarlberg

Het moge duidelijk zijn, wij zijn verliefd geworden op de Alpen. Ben jij dat ook en wil je het zelf ervaren? Doen! Alle details over hiken en de mooiste wandelroutes in Vorarlberg vind je op hun website.

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!