retro caravan

Hippe huizen op wielen: de comeback van de caravan

Achter je auto hangen en gaan!

Huizen op wielen zijn hip! De populaire Tiny House Movement wint nu ook in Nederland snel terrein. Steeds meer mensen verlangen naar een vrij leven met weinig spullen en vaste lasten. Is een fulltime nomadisch bestaan je net iets te rigoureus, dan is er altijd nog de vakantie. Caravan achter je auto en gáán!

En nee, een caravan is al lang niet meer voor 65-plussers. De hippe variant van mobiele wagens wordt steeds vaker op de weg gespot. Waar tot een paar jaar geleden oude caravans op de sloop eindigden, worden ze nu massaal door jonge reizigers gepimpt tot ultieme vakantiehuisjes. Van retro caravans tot pipowagens en zelfgetimmerte huisjes op wielen: de caravan werd herontdekt door de jongere generatie. Een ideale manier om door Europa te trekken, weekendjes op de mooiste plekken in Nederland te staan of om met een surfplank op het dak richting zee te toeren. Geen gek idee, toch?

retro caravan

Pimp je caravan

De creatievelingen van Caravanity wisten het in 2014 al: de caravan is hip. En zo niet, dan maak je hem hip. Ze brachten een blog en boek uit met DIY tips voor het pimpen van de je caravan. En het einde is nog niet in zicht, want afgelopen jaar werden er zelfs 10% meer caravans verkocht dan de jaren ervoor. Zie jij het ook wel zitten om zo’n oud model op te lappen? Marktplaats staat vol met tweedehands caravans! En wat je er dan mee kan doen? Kijk mee naar de makeover van deze klassieke Kip door Judith van Caravanity:

Liever huren?

Het moet gezegd worden: tenzij je een caravan via vrienden of op de sloop op de kop weet te tikken, is de aanschaf van een tweedehands exemplaar niet goedkoop. En dan moet je nog investeren in zo’n hip interieur én behoorlijk handig zijn. Klinkt dit niet al te aantrekkelijk, dan is er een alternatief. Een caravan huren! En ja, dan hebben we het ook over de hippe variant. Zo huur je bij Huisjeopwielen echt kekke caravans, en vind je retro modellen bij onder andere Mo’s Caravaan en Eriba.

Het voordeel is dat deze caravans al volledig uitgerust zijn. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een bestemming kiezen en de auto regelen om je nieuwe mobiele vakantiehuis achter te hangen. Dat laatste hoeft overigens niet al te ingewikkeld te zijn. Als parttime nomade heb je misschien niet standaard een trekhaak op je auto zitten, maar dat is geen probleem. Zo vind je bij websites als Rameder.nl handige trekhaken die je eenvoudig loskoppelt. Handig als je hem maar af en toe nodig hebt. Dat geldt ook voor caravanspiegels, want hou er rekening mee dat je wel ineens een paar extra meter achter je auto aan hebt hangen!

retro caravan

Hit the road!

We horen het je denken; is een camper of omgebouwd busje niet handiger? Zo’n retro volkswagen bijvoorbeeld? Er zitten natuurlijk voordelen aan een camper ten op zichte van een caravan. Zo rijdt het wellicht makkelijker. Maar wat ons betreft het grootste voordeel aan een caravan: je kunt hem loskoppelen van je auto! En dat betekent dat je alle vrijheid hebt om te gaan en staan met je auto waar je wil. Je zoekt je slaapplek uit, zet je huisje op wielen neer en pakt vervolgens de auto om de omgeving te gaan verkennen. Helemaal ideaal als je de stad in wilt of minder makkelijk begaanbare paden uitkiest.

Zij ging je voor

Of het nu korte uitstapjes in Nederland zijn, lange reizen over de grens of full time nomad avonturen: er gingen je al heel wat vintage caravan fans voor. Neem de Australische Natasha en Maudi, haar suikerzoete retro caravan. Begin dit jaar vertrok ze met haar man en 3 kinderen(!) op een reis door Australië met niets dan de caravan als huis.

retro caravan

retro caravan

Onderweg verkoopt ze vintage kleding en geniet van het leven on the road. Meer over hun avontuur lees je op hun Facebookpagina. Ook wij lieten ons al eerder inspireren door dit soort creatieve nomaden. Zo deelde de familie Tack hun verhaal over het leven in een tiny house. Zou jij het kunnen, wonen of zelfs maar vakantie vieren op een paar vierkante meter?

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!