hoofdstad Luxemburg

Een weekendje weg in hoofdstad Luxemburg

Denk jij bij Luxemburg vooral aan goedkoop tanken op de weg richting het zuiden? Tijd om je mening bij te stellen, want het kleine Groothertogdom Luxemburg zit bomvol verrassingen met als blikvanger de gelijknamige hoofdstad Luxemburg! Lees mee wat er te zien en doen is tijdens een weekendje in Luxemburg Stad!

Het oude centrum van Luxemburg Stad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Loop over kinderkopjes in de straten van deze oude stad terwijl je je ogen uitkijkt bij mooie historische gebouwen als het Groothertogelijk Paleis, het stadhuis en de Notre Dame. En terwijl je lekker om je heen loopt te kijken hoef je niet op te passen voor auto’s; het oude centrum is namelijk een voetgangerszone. Je krijgt daardoor al snel het gevoel alsof je door een pittoresk dorp loopt.

Gratis met de glazen lift: Luxemburg Stad is spectaculair gelegen op en omringd door bergen. Dat levert prachtige uitzichten op maar ook de nodige hoogtemeters tijdens je stedentripje. Maak je stadswandeling comfortabel door geheel gratis gebruik te maken van de Pfaffenthal Lift die het hoger en lagere stadsdeel met elkaar verbindt!

hoofdstad Luxemburg
© Djedj / Pixabay

Weekendje hoofdstad Luxemburg

De stad Luxemburg heeft vooral een aantrekkingskracht door de historische sfeer die het ademt. Maar ook om te shoppen kan je hier heel goed terecht. Op zaterdag struin je over de antiekmarkt in het centrum. Rue des Capucins of Grand Rue is waar je moet zijn voor de bekende merken. In het voorjaar en in de zomer gaat er geen dag voorbij zonder straatartiesten; van muzikanten tot een kinderpoppenkast of acrobaten. Er is altijd wel iets te zien op de pleinen van Luxemburg!

Gratis wandelroutes in Luxemburg Stad

Met maar een weekendje te besteden in de stad, wil je niet te veel tijd verliezen met verdwalen. Bij het toeristenpunt kun je gratis wandelroutes ophalen, die je niet alleen door de oude stad, maar ook langs de stadsmuren en het beroemde ravijn leiden. Het oude deel van Luxemburg Stad ligt namelijk op een rotsplateau en vanaf onder andere de bekende Pont Adolph heb je een waanzinnig uitzicht. Een alternatief is Casemates de Bock, waarvandaan je zicht hebt op het heuvelachtige groen rondom de hoofdstad Luxemburg met op de achtergrond de modernistische gebouwen van de ´Europese wijk´ Kirchberg. Vanaf hier kun je naar beneden afdalen en met goed weer pootje baden in de rivier en zonnen in het gras.

Tip: Kies voor een mini koffertje als bagage voor je stedentrip. Ideaal voor een paar daagjes weg. De koffertjes van Eminent zijn handzaam, duurzaam én mooi!

hoofdstad Luxemburg
© Cedric Ietsch / Unsplash

Maak gebruik van het openbaar vervoer

Openbaar vervoer is ongelofelijk goed geregeld in Luxemburg. Zowel in als buiten de stad rijden genoeg bussen en naar de meeste plaatsjes zijn rechtstreekse verbindingen. Zo is het heel gemakkelijk om een dagje buiten de stad te gaan kijken als je daar tijd voor hebt. Wil je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer? Schaf dan voor 1, 2 of 3 dagen de Luxemburg Card aan. Vanaf 13 euro kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en heb je gratis toegang tot meer dan zeventig bezienswaardigheden en musea!

Luxemburgse keuken

Hoewel het land zo dicht bij Nederland ligt ziet de keuken er heel anders uit. Een écht Luxemburgse keuken is er niet omdat de Luxemburgers van oudsher niet zo veel gaven om hun gastronomie. Je ziet veel invloeden vanuit Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Verwacht dus veel brasserieën waar tot in de late uurtjes de wijn rijkelijk vloeit. Eén van de gerechten die niet mogen ontbreken tijdens een bezoekje aan hoofdstad Luxemburg zijn Knoedels. In Luxemburg ook wel Kniddelen genoemd. Deze deegballetjes worden in veel verschillende soorten en maten geserveerd. In Brasserie du Cercle krijg je ze bijvoorbeeld in een roomsausje met zure room en spekjes. Heerlijk na een stevige stadswandeling, het gerecht vult namelijk als een gek.

Lees ook: Een roadtrip door Luxemburg

hoofdstad Luxemburg
Een must visit: het MUDAM © Marc Schneider / Pixabay

Meer tips voor je bezoek aan hoofdstad Luxemburg:

♡ Het mooiste, meest historische stadsdeel is Grund. Hiervandaan kan je ook de glazen lift naar boven nemen of de mooiste uitzichten.
♡ Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij MUDAM: Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean. De tentoonstellingen zijn spraakmakend en dat geldt net zo goed voor het gebouw zelf!
♡ Mooiste uitzichtpunt? Dat is een lastige, maar wij stemmen voor Chemin de la Corniche, ook wel het mooiste balkon van Europa genoemd.

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.