hotspots in Aarhus

hotspots in Aarhus: de beste shopstad van Scandinavië!

De tweede stad van Denemarken, maar misschien wel de eerste keus.

Als je aan Denemarken denkt, denk je al gauw aan Kopenhagen. Maar de tweede grootste stad heeft net zo veel te bieden. Laat je verrassen door Aarhus: veel cultuur, lekker eten en benoemd tot beste shop stad in Scandinavië!

Afreizen naar de hotspots in Aarhus

Zoals er vele wegen naar Rome leiden, geldt dat ook voor Aarhus. Je kunt met het vliegtuig via Kopenhagen of Billund (Legoland!) naar Aarhus vliegen. Wil je onderweg iets meer van Denemarken zien, dan kun je vanaf Kopenhagen een drie-uur durende treinreis maken naar Aarhus. Vanuit Billund ben je met de bus in twee uur in Aarhus en krijg je onderweg een mooi zicht op de landelijke omgeving.

ARoS Aarhus Kunstmuseum

Voor de cultuurliefhebber is er het ARoS Aarhus Kunstmuseum. Dit museum is met name bekend vanwege het kleurenpanorama op het dak, waar je als bezoeker doorheen kunt lopen. Vanaf het panorama dak kun je de hele stad bekijken door glas in alle kleuren van de regenboog. Vooral bij zonsondergang een bijzondere ervaring! Ook de rest van het museum vormt een van de beste culturele hotspots van Aarhus, met een grote collectie moderne kunst en interactieve installaties. Ze bieden net als alle andere musea in Aarhus studentenkorting, dus ben je nog stdent vergeet dan je collegekaart niet.

hotspots in Aarhus

Cultuur snuiven

Geef je de voorkeur aan historie boven kunst? Dan is het buitenmuseum Den Gamle By (de oude stad) een aanrader. Een museum over de oudheid van Denemarken dat zich midden in de stad bevindt. Je rijdt hier met paard en wagen langs de historische huisjes, test oud speelgoed en proeft heerlijke Deense lekkernijen.

Blijf daarna in de binnenstad, want daar barst het van de musea. Ze lopen ver uiteen dus voor iedereen zit er wel iets bij, van het Woman museum en het Viking museum naar het Steno Museum. De tweede is gratis, dus als je wat geschiedenis over de Vikingen wilt weten dan loont het om gewoon even binnen te wandelen. Genoeg musea? Ga dan naar een van vele andere hotspots in Aarhus centrum. Bezoek de oude schouwburg en kijk je ogen uit in de mooie Aarhus Domkirke. Mocht je in de zomer gaan, ga dan vroeg in de ochtend of na lunchtijd. Aarhus is tegenwoordig een populaire stop van cruiseschepen en de schreeuwende Amerikaanse tourguides komen de sfeer in de kerk niet ten goede…

Aarhus-shopping 2

Shoppen!

En dan waar Aarhus vooral om bekend staat: shoppen! Er is een gigantisch winkelcentrum met vele Europese en Amerikaanse winkels in de stad. Heb je daar niet genoeg aan dan vind je aan de rand van de stad nog weer winkelcentra. In de binnenstad is het een mix van designer shops, populaire merken en vele leuke terrasjes. Voor de echte hotspots in Aarhus op het gebied van winkelen, reis je af naar de wijk Latin Quater, waar je heel veel unieke boetiekjes, vintage winkels en gezellige koffietentjes vindt. Let wel op de wisselkoers, de Deense Kroon maakt het shoppen in Aarhus wat duurder dan in Nederland.

Aarhus-beach 2

Rondstruinen en pootje baden

Ben je na al dat shoppen en cultuursnuiven toe aan een wat rustiger tempo, dan kun je altijd gewoon lekker door de stad wandelen. De architectuur van Aarhus is zeker de moeite waard om de tijd voor te nemen. Wil je liever wat natuur zien, dan heeft Aarhus genoeg parken om neer te ploffen. Misschien wel het allermooiste aan Aarhus? Het ligt aan zee, dus trek genoeg tijd uit om langs de uitgestrekte kustlijn te wandelen en te pootje baden in zee. Daarnaast heeft Aarhus vele cafeetjes, koffietentjes en restaurants waar je ’s avonds heerlijk kunt eten en drinken. En sla overdag vooral de bakker niet over, de verse Deense gebakjes zijn heerlijk!

Foto’s: Gonzalo Pineda Zuniga, Régine Debatty, LIC

Betty Keeman
Geschreven door - Betty werkt in de theaterwereld, maar droomt altijd over lange reizen. Ze wisselt cultuur rijke steden graag af met mooie landschappen en mengt zich het liefst tussen de lokale bevolking.

One thought on “hotspots in Aarhus: de beste shopstad van Scandinavië!”

Wat vind jij? Laat van je horen!