stedentrip Valencia

Een stedentrip Valencia: tips van de locals

Hotspots die je niet wil missen!

Valencia, de rijzende ster van Spanje. Bekend om de sinaasappels en het uitbundige Las Fallas feest, maar ook om de leuke lokale spots én de verrassende gastronomische pareltjes. Heb je een stedentrip Valencia op de planning? Deze hotspots wil je niet overslaan!

Foodshoppen in de Mercado Ruzafa

Foodmarkets veroveren de wereld, en dan voornamelijk die met verse en lokale producten. De bekendste markt van Valencia is de Mercado Central, in het centrum van de stad. Hoewel dit een geweldige markt is om te bezoeken, is Mercado Ruzafa in de gelijknamige wijk een betere aanrader. Mede doordat er eigenlijk alleen locals komen en de kraamhouders er ontzettend vriendelijk zijn. Leuk om te weten: de markthal heeft van buiten vier kleurrijke zijden en elke kleur staat voor een productgroep die in de markt verkocht wordt. Behalve dat het een vrolijk gezicht geeft, is het ook een heel handig oriëntatiepunt in de wijk! Na het foodshoppen ben je nog wel even zoet in Ruzafa. De wijk telt talloze leuke en verrassende barretjes en restaurants. Een van mijn favorieten is Mediterranea, waar ze naar de beste burgers van Valencia hebben!

stedentrip Valencia

Kunstzinnig El Carmen

Valencia bestaat uit verschillende wijken met elk een eigen persoonlijkheid. El Carmen is er daar één van. De wijk is net naast het centrum gelegen en staat bekend om zijn creativiteit. Muren zijn hier beschilderd met street art, door onder andere de getalenteerde David de Limon en Julietta XLF. De prenten van Julietta XLF zijn te herkennen aan de manga achtige meisjes met lange haren en af en toe wat lugubere details. Ook vind je in El Carmen cafeetjes met livemuziek, zoals Radiocity. Zorg dat er in ieder geval een donderdagavond in je stedentrip Valencia zit: dan is het hier open mic night en wemelt het van de locals en expats!

Paella eten in El Palmar

Wist je dat paella oorspronkelijk uit Valencia komt? Eigenlijk is het dus een must om dit gerecht te bestellen tijdens je stedentrip Valencia. Het is heel makkelijk om het eerste en beste restaurantje in het centrum van Valencia binnen te stappen, maar eigenlijk hoort bij een écht goede paella een avontuurtje. Ga daarvoor naar El Palmar. Dit is een klein dorpje (zo’n 800 inwoners en zo’n 30 restaurants) net buiten Valencia. Rij een half uurtje met de auto of pak de fiets en stop onderweg bij lokale stranden en rijstvelden… want ja, de paellarijst (ook wel bomba genoemd) groeit bij El Palmar!

stedentrip Valencia

Wanneer je een van de vele paellarestaurants hebt gekozen, kan het smullen beginnen. Kies bijvoorbeeld voor de traditionele Paella Valenciana (met kip, konijn en slakken) of de Paella de Marisco (met zeevruchten). Sluit je dag af en ga lekker uitbuiken met een boottochtje. El Palmar is namelijk gelegen in het natuurgebied Albufera, met het grootste zoetwatermeer van Spanje. In het najaar kan je na je lunch (deze is meestal rond een uur of 5 afgelopen) de boot instappen en varen met zonsondergang!

Tussen de locals in het Turia park

Het centrum van Valencia wordt omringd door een groene zone, het Turia park. Voorheen was dit een rivier, maar door vele overstromingen is deze eind twintigste eeuw drooggelegd. Tegenwoordig wemelt het hier van de sportieve Valencianen, gezinnetjes, studenten, noem het maar op. Het is een heerlijk park om een rondje te hardlopen, maar ook om op een zonnige middag te picknicken. Aanrader is om zoals een echte Nederlander betaamt een fiets te huren en het 9 kilometer lange park uit te fietsen. In het park bevinden zich ook genoeg bezienswaardigheden, waaronder de Ciudad de las Artes y las Ciencias (Stad van de Kunsten en Wetenschappen); een park met hypermoderne gebouwen met elk een ander doel.

stedentrip Valencia

Combineer je stedentrip Valencia

Valencia is gelegen aan de oostkust, grofweg halverwege van het land. Lekker centraal dus en daarmee een uitstekende stad om te combineren met een langer verblijf in Spanje. Maak bijvoorbeeld een roadtrip door Andalusië, of pak de trein naar Madrid! Meer tips? Bovenstaande hotspots komen van Joëlle Reket; ze woont sinds 2014 in Valencia en werkt voor Verrassend Valencia. Neem een kijkje op de website voor nog veel meer fijne adresjes in deze leuke stad!

Beeld: Mercado de Russafa, Antonio Tajuelo, Bas Leenders, O Palsson (header)
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!