studeren in Amersfoort

Hotspots in Amersfoort: de stad door de ogen van een student

Mooi, gezellig en betaalbaar!

Amersfoort een studentenstad? Nee, die hoor je niet vaak. Maar met verschillende mbo- en hbo-opleidingen en een aantal studentenverenigingen, kan Amersfoort wel degelijk tot studentenstad gerekend worden. Ik ging een dag op pad om de stad door de ogen van een student te bekijken. Het resultaat: een hele hoop mooie plekken en betaalbare hotspots in Amersfoort die op je to do list thuishoren!

Ik woon er inmiddels al jaren, fiets geregeld langs de verschillende scholen en in de binnenstad stromen pleintjes aan het eind van de middag standaard vol met jongeren. Toch heb ik de stad nooit bekeken als een studentenstad. Maar waarom eigenlijk niet? De stad zit vol met leuke adresjes en elk weekend staat er wel weer een tof feest of festival op de agenda. Studeren in Amersfoort is dus helemaal niet zo’n gek idee…

studeren in Amersfoort

Studeren in Amersfoort?

Met een groot aantal mbo-opleidingen van ROC Midden Nederland en een vestiging van de Hogeschool van Utrecht is er genoeg keuze uit studies. En waarmee Amersfoort toch echt uit de schaduw van studentenstad Utrecht stapt: het is lekker kleinschalig én goed te betalen. Tijd dus om op onderzoek uit te gaan, en dat doe ik in stijl: met een knalrode Citytuk ga ik op zoek naar de leukste adresjes. Van cafés tot studentenwoningen en van scholen tot festivals!

De Nieuwe Stad

Ik begin bij De Nieuwe Stad, gelegen op steenworp afstand van zowel de Hogeschool als het MBO Amersfoort. Een oud fabrieksterrein is hier omgetoverd tot een creatieve mix van ateliers, vintage shops en hippe cafés. Op zomerse dagen zit je aan de rand van De Nieuwe Stad heerlijk met je voetjes in het zand bij stadsstrand Zandfoort aan de Eem. Koel drankje en een lekkere maaltijdsalade erbij en genieten maar! Een aantal studenten heeft het hier helemaal goed bekeken: om de hoek, met uitzicht op de Eem, staat een rij kleurrijke spaceboxen, oftewel: zeecontainers die zijn omgetoverd tot fijne studenten studio’s. Uniek wonen in hartje Amersfoort voor een hele schappelijke prijs, menig niet-student zou er jaloers op zijn.

studeren in Amersfoort

Student aan het woord:
Voordat ik de binnenstad in duik ontmoet ik Kimbely, een 19-jarige student aan het Welzijn College, een mbo-opleiding van ROC Midden Nederland in Amersfoort. Kimbely heeft nu zomervakantie, maar begint straks aan haar laatste jaar van de studie tot onderwijsassistent. Waarom ze voor Amersfoort koos? “ROC Midden Nederland is kleinschalig en daardoor heel persoonlijk. Ik had gelijk een klik, je bent hier geen nummer. En studeren in Amersfoort is super gezellig, vorige week heb ik nog een hele middag met een vriendin op het terras gezeten. Dat is echt heerlijk!”

studeren in Amersfoort
Kimbely’s tips
➸ Terrasjes: Het Onze Lieve Vrouwenplein, met name bij de Blauwe Engel en ’t Kannetje ben ik regelmatig met klasgenoten te vinden.
➸ Evenementen: Foodfestivals! Proef Amersfoort is favoriet, maar ook Amersfoort KOOKT en Lepeltje Lepeltje zijn erg leuk.
➸ BerenBios arrangement: een 3-gangenmenu bij restaurant De Beren, en daarna naar de film bij Pathé voor maar 26,50!

De binnenstad

Ik stap weer in mijn Citytuk, want voor terrasliefhebbers is er natuurlijk ook nog de Hof: hét horecaplein van Amersfoort en op elke zonnige dag bomvol terrassen. Je vindt er heerlijke eetcafés en ’s avonds is dit ook de plek waar je heen gaat om te dansen. Iets verderop begint het leukste straatje van Amersfoort: de Krommestraat, met kleine boetiekjes en fijne koffietentjes. Ik steek over naar het Onze Lieve Vrouwenplein en strijk neer bij Juffrouw Jacoba. Een vrolijke crêperie met een heerlijk terras aan de gracht.

studeren in Amersfoort

De mooiste locaties

Met een grote winkelstraat en een handvol gezellige pleinen is Amersfoort vergelijkbaar met een stad als Utrecht. Totdat je een zijstraat inslaat en ineens op de Muurhuizen belandt. Hier is Amersfoort Middeleeuws en hoewel je letterlijk tientallen meters verwijderd bent van de drukke hoofdstraat heb je het gevoel dat je hier moet fluisteren. Het bizarre is dat je hier ook studentenwoningen vindt- een mooiere locatie tref je echt niet. Aan de Weverssingel en Muurhuizen is het oude Sint Joseph klooster uit 1850 omgebouwd tot een studentencomplex met 98 kamers.

studeren in Amersfoort

Hotspots
En waar die studenten dan uithangen? Amersfoort heeft aan evenementen geen gebrek. Alleen al op de dag dat ik op pad ben is er van alles gaande. In De Nieuwe Stad is het foodfestival Amersfoort KOOKT in volle gang, terwijl iets verderop de muziek van Dance festival Festifoort klinkt. Staat er even niets op de agenda, dan zijn er altijd nog genoeg terrassen, cafés en restaurants om uit te kiezen. Een aantal van de leukste en meest betaalbare hotspots op een rij:

Goed & Goedkoop
➸ Zandvoort aan de Eem: Chillen op het stadsstrand met de voetjes in het zand.
➸ Juffrouw Jacoba: Heelijk lunchen bij deze vrolijke crêperie met prachtterras.
➸ Buuf in de Serre: De lekkerste taarten en sapjes op een toplocatie in de Mariënhof
➸ Hete Kolen: Overheerlijk eten voor een klein prijsje, maar reserveer op tijd.
➸ La Scala: Italiaans zoals het hoort! Bemachtig een plekje op het (overdekte) terras.

studeren in Amersfoort

Net als ik met zo’n toffe tuktuk op pad? Dat kan via Citytuk.nl. Een Amersfoorts bedrijfje dat de charme van een Aziatische tuktuk combineerde met Italiaanse stijl en comfort. Samen met een gids ontdek je in een Citytuk snel en comfortabel de leukste plekken in Amersfoort en omstreken!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Hotspots in Amersfoort: de stad door de ogen van een student”

Wat vind jij? Laat van je horen!