interieurstijlen voor reizigers

4 x Iconische interieurstijlen voor reizigers

Een poef uit Marokko, een lamp uit Denemarken en een schilderij uit Azië: ben jij het type reiziger dat standaard huiswaarts keert met een nieuw item om het huis mee te verfraaien? Wie reist weet allang dat elk land een eigen stijl heeft zoals kleurrijk Marokko, Scandinavisch design of minimalistisch Japans. Wil jij de echte look and feel van een land in huis halen? Bekijk dan deze iconische interieurstijlen voor reizigers.

Scandinavisch design

Misschien wel de allerbekendste interieurstijl is natuurlijk Scandinavisch design. Ontstaan in de jaren ’50 in Denemarken, Zweden en Finland, maar inmiddels over heel de wereld populair. En dat is niet zo gek, want de Scandinavische interieurstijl is tijdloos. Bovendien combineert het stijl met een focus op functionaliteit. De sfeer in je huis wordt er vanzelf rustig en toch warm van.

Zo haal je Scandinavië in huis

1. Kies voor veel licht en neutrale kleuren
2. Ga voor natuurlijke materialen zoals houten meubels. Je kunt ook experimenteren met andere natuurlijke materialen zoals rotan, jute en vilt.
3. Muren verven? Kies dan bijvoorbeeld voor Sigma verf met een mooie matte uitstraling. Scandinaviërs houden niet zo van glans.
4. Pas op met decoratie en tierlantijntjes: less is more!

♡ De Londense Niki emigreerde naar Zweden en deelt op myscandinavianhome.com haar liefde voor Scandinavisch design.

interieurstijlen voor reizigers
Scandinavisch Design © Minh Pham & Katja Rooke/Unsplash

Kleurrijk Marokko

Waan je even op een Bazaar in Fez en voel de overdaad aan kleur, geur, geluid en andere prikkels. De invloeden van het kleurrijke en uitbundige Marokko hebben ook ver over de grens aan populariteit gewonnen als interieurstijlen voor reizigers en designliefhebbers. Het is een eclectische mix van onder andere Perzische, Afrikaanse en Franse stijlen. Maar een Marokkaans interieur hoeft helemaal niet overweldigend te zijn, het gaat hier om lef en keuzes maken. Wanneer je het goed doet, is een Marokkaanse interieurstijl warm en dromerig, vrolijk maar ook verfijnd.

Zo haal je Marokko in huis

1. Kies voor aardetinten als hoofdkleur. Het is warm en straalt toch rust uit.
2. Werk met verschillende texturen zoals textiel (tapijten met prints doen het goed!), leer, hout, steen en terracotta.
3. Speel met verlichting; zorg voor veel sfeer met gedimde lampen. Glas-in-lood werkt geweldig goed, net als de typische Arabische lampen in brons en goudkleur.
4. Oog voor detail: maak je interieur af met Arabische tegeltjes, comfortabele kussens, plaids, poefen en veel planten!

interieurstijlen voor reizigers
Kleurrijk Marokkaans © Maria Orlova & Annie Pratt/Unsplash

Ibiza eilandleven

Ben je een liefhebber van de Mediterrané? Houd je van rust én bohemian? Dan is de Ibiza interieurstijl helemaal aan jou besteed. Denk wit met pasteltinten, wapperende gordijnen en warm hout. Je kunt kiezen voor de minimalistische Ibiza style of het wat bonter maken. Zo is de Ibiza style misschien wel de beste combi van Scandinavisch met Marokkaans. Het fijne aan deze stijl is dat het zorgt voor rust en ruimte maar toch die onmiskenbare vakantiesfeer uitstraalt. Van de interieurstijlen voor reizigers is deze misschien wel het meest eenvoudig en effectief want je haalt het vrij makkelijk in huis.

Zo haal je Ibiza in huis

1. Kies voor een neutrale basis met witte muren. Zorg dat het mat is, dat geeft de ruimte een frisse en rustige look. De Sigma Pearl Clean Matt is hiervoor ideaal. Ook betonstuc past hier goed. En heb je houten balken in je plafond? Jackpot!
2. Net als bij Scandinavisch design draait het om natuurlijke materialen. Maar het mag best wat minder strak; vintage werkt heel goed!
3. Haal buiten naar binnen. Hangplanten, palmen voor binnen, droogbloemen: ga ermee los! Laat je inspireren door botanische interieurs en zorg voor veel groen in huis.
4. Breng zachtheid aan door middel van luchtige spreien en grote kussens. Houdt de kleuren neutraal of in natuurtinten.

♡ Lees ook: Een roadtrip route op Ibiza

interieurstijlen voor reizigers
Ibiza eilandleven © Alyssa Strohmann & Monique Ibiza/Unsplash

Japans minimalistisch

Japanners geven van oudsher op een heel eigen wijze invulling aan de term minimalisme. Ruimte en sereniteit staan hier boven alles. Ook hier vormen neutrale kleuren de basis, met daarnaast ook veel contrasten zoals zwart en wit, bruin, antraciet en geel en rood. Ook geometrie is belangrijk. Kenmerkend zijn de Japanse schuifdeuren die open ruimtes opdelen zonder ze krap te maken. Maar ook als je die niet in je interieur op wilt nemen, zijn er genoeg mogelijkheden om die kenmerkende Japanse interieurstijl in huis te halen.

Zo haal je Japan in huis

1. Houd de kamers zo veel mogelijk open. Japanners houden van ruimte. Open keukens passen hier goed bij, maar ook als je huis niet op een open plan gebouwd is, kan je het gevoel van ruimte creëren door te kiezen voor verfijnde meubels en geen grote staande items in je huis te plaatsen, zoals grove kasten, planten of staande lampen.
2. Speel met lijnen. Gebruik veel bamboe en houd meubels strak en vierkant.
3. Kies waar mogelijk voor lage meubels. De salontafel staat centraal, met eromheen een lage bank of liever nog kussens op de grond.
4. Leg een accent op de ramen. Licht speelt een belangrijke rol, maar ook de raambekleding: kies voor rolgordijnen of panelen.

interieurstijlen voor reizigers
Japans minimalistisch © Kam Idris & Lucal Calloch/Unsplash
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!