’s Werelds meest fotogenieke land in vuur en vlam: Waarom IJsland in de herfst een goed idee is

IJsland in de herfst, het klinkt wellicht niet als de ideale tijd om naar dit mooie land af te reizen. Regen en temperaturen die de lange winter aankondigen maken de weersomstandigheden niet aangenaam. Maar wie bereid is dit te trotseren, krijgt er een ongekend natuurlijk kleurenpalet voor terug. De toch al fenomenale natuur kleurt prachtig rood, geel en bruin. Vooral de omgeving van het Thingvellir Nationaal Park staat vanaf september in vuur en vlam. Kijk met ons mee naar een van de meest fotogenieke bestemmingen op aarde:

Het Noorderlicht bij Seljalandsfoss

De reusachtige watervallen in het zuiden zijn in elk seizoen de moeite van het bezoeken waard. Maar met een beetje geluk is het in de herfst met een winterjas nog goed uit te houden, én spot je ’s avonds bij een heldere sterrenhemel het noorderlicht. Samen met de waterval Seljalandsfoss, die laat in de avond en ’s nachts verlicht wordt met een blauwe schijnwerper, is dit een magisch schouwspel.

IJsland in de herfst

IJsland in de herfst

Fotograferen in IJsland? Dit zijn de must haves:
IJsland is een walhalla voor professionele fotografen- en iedereen die graag met een camera de natuur in trekt. Het land vraagt alleen wel om de juiste voorbereiding; het klimaat is woest en onvoorspelbaar en beide grootste highlights, de vele watervallen en het noorderlicht, zijn geen makkie om goed vast te leggen. Met IJslandexperts en fotografen in ons team, hebben wij de must haves voor een fotografietrip naar IJsland geselecteerd:

Statief: Onmisbaar als je met een lange sluitertijd werkt, iets wat je zeker nodig zal hebben bij het Noorderlicht. Lees voor meer informatie hierover onze tips voor het fotograferen van Noorderlicht. Ook voor watervallen geeft een lange sluitertijd een bijzonder effect: het water krijgt dan een mooie waas waardoor je de beweging in beeld kunt vatten. Kies voor een compact (we blijven reizigers) maar wel stevige variant.
Een regenhoes: Een aanschaf waar je jezelf eenmaal in IJsland heel dankbaar voor zal zijn. Het klimaat is het hele jaar door, maar zeker in de herfst en winter, heel onvoorspelbaar. Bovendien schiet je de mooiste plaatjes heel dicht bij watervallen. Onder andere bij de Seljalandfoss word je gegarandeerd nat. Een hoes of rain cover beschermt je dure cameraspullen op dat soort momenten. Tip: Scroll door het aanbod bij cameratools.nl, waar je voor veel merken speciale hoezen en covers vindt tegen schappelijke prijzen. Ook een regenhoes voor de rugtas waar je je cameraspullen in meeneemt is geen overbodige luxe, hiervoor kan je vaak ook met een universele hoes uit de voeten.
Groothoeklens: In IJsland draait alles om de natuur. Als je moet kiezen kun je je telelens dus best thuislaten. Neem in plaats daarvan een groothoeklens mee, ideaal voor landschapsfotografie. Met een standaard kitlens kom je overigens ook een heel eind: een lens tussen de 18mm en 50mm is het meest aan te raden.

IJslanders

IJsland is niet bepaald een paradijs voor dierenliefhebbers, maar toch kun je veel stops maken om typische bewoners te ontmoeten. De tamme IJslandse paarden worden niet gespaard in de koude maanden, en blijven als fotomodellen het hele jaar door buiten poseren in hun perfecte omgeving. Aaibaar en fotogeniek!

IJsland in de herfst

Snæfellsnes

Meer inspiratie: Low budget naar IJsland

Waarom naar IJsland in de herfst?

Dan is er nog de rust. IJsland is al lang ontdekt door toeristen, maar in de koude seizoenen lijken zij zich te verspreiden over het uitgestrekte land. De hoofdwegen zijn veelal verlaten. Over een afstand van tien kilometer geen passerende auto tegenkomen is geen uitzondering als je IJsland in de herfst bezoekt. De grote bezienswaardigheden zijn gemakkelijk vast te leggen zonder dat een legertje andere fotograferende toeristen voor je lens staat. Alleen de allergrootste publiekstrekkers zijn permanent bevolkt met vakantiegangers, maar hun aantal blijft in de herfst beperkt vergeleken met de zomer. Sommige overweldigend perfecte plekken heb je zelfs helemaal voor jezelf. IJsmuts op, klapstoel erbij en genieten maar!

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!