In2Africa

In2Afrika: reizen om te breken met vooroordelen

Tweelingbroers Jesse en Vincent doorkruisen Afrika om de andere kant van het continent te laten zien

Dat Afrika meer is dan safari’s, ziektes en burgeroorlogen willen Jesse en Vincent Oberdorf laten zien met hun project In2Afrika. Ze reizen een half jaar dwars door Afrika om meer met de wereld te delen dan het eenzijdige beeld en de stereotypes. Want Ebola, conflicten en safari’s; dat zijn volgens veel mensen de hoofdingrediënten van Afrika. Maar het continent heeft zoveel meer te bieden.

Veel reizigers vertrekken naar Azië en Zuid-Amerika, maar Jesse en Vincent hadden een andere reis in gedachten. “Het beeld dat de gemiddelde Westerling van Afrika heeft is heel negatief, in ieder geval eenzijdig. Het enige wat je kunt doen is het voor jezelf ontdekken. Dat beeld veranderen, dat werd langzaam maar zeker een van de doelen van onze reis.”

In2Afrika

In2Afrika: Het andere gezicht van Afrika tonen

De 22-jarige tweelingbroers willen niet alleen hun eigen beeld van Afrika veranderen tijdens hun reis. Ze willen veel meer mensen bereiken. “Via een Facebookpagina en een website wilden we simpelweg onze reis laten zien, waarbij we niet weglopen voor de problemen die er zijn, maar vooral het potentieel dat er is laten zien. Vervolgens kwamen we online in aanraking met allerlei kleinschalige ontwikkelingsprojecten, die in dat plaatje van positieve ontwikkeling pasten. We dachten: waarom zouden we dan niet iets specifieks voor deze projecten kunnen doen tijdens onze reis?”

En uit die gedachtegang ontstond de stichting In2Afrika. De broers combineren hiermee hun doel, de beeldvormingsverandering van Afrika, met het bezoeken van passende projecten. In februari vertrokken zij uit Nederland om vijf maanden lang het continent te doorkruisen. De reis begon in Egypte, de eindbestemming is Namibië. Inmiddels zijn Jesse en Vincent halverwege hun reis en hebben ze al een hoop mooie en indrukwekkende dingen meegemaakt.

In2Afrika

Ontwikkelingsprojecten bezoeken

Tot nu toe hebben de broers voor In2Afrika zes van de veertien ontwikkelingsprojecten bezocht. Welk project de meeste indruk heeft gemaakt, daarover lopen de mening uiteen. Zo noemt Jesse de Green Dessert Farm in Egypte: “Één man, Zakaria, heeft midden in de woestijn een soort oase uit de grond gestampt. Zijn verleden kent veel conflicten tussen moslims en christenen. Zijn filosofie is dat zijn boerderij een veilige haven moet zijn waar het niet uitmaakt of je christen of moslim, man of vrouw, geel of blauw bent. De motivatie, passie en visie van Zakaria waren aanstekelijk.”

Vincent was vooral onder de indruk van Waste Pickers Alliance in Kampala, Oeganda. “De organisatie wil een vakbond zijn die opkomt voor de rechten van Oegandezen die werken in de afvalindustrie. Dit zijn allemaal mensen uit lagere sociale milieus, die door een handicap of ziekte als HIV nergens anders aan het werk komen. De verhalen van de werknemers waren daarom op zichzelf al indrukwekkend. Bovendien was het verbazingwekkend om te zien dat een organisatie met zulke goede ideeën én de plannen om ze uit te voeren zo enorm wordt tegengewerkt door de regering en grote bedrijven, puur en alleen vanwege geld.”

In2Afrika

Over één ding zijn de broers het eens: Sudan heeft tot nu toe absoluut het meest verrast. Ze waren geschokt door het feit dat een kleine elitaire groep geen oog heeft voor de leefomstandigheden van de rest van de bevolking. “Bovendien maken de maatregelen die de VS het land hebben opgelegd en de tegenmaatregelen van Sudan het voor toeristen niet het meest toegankelijke land. De bevolking is daardoor zo bevreemd met toeristen dat het de trucjes die men in andere Afrikaanse landen op toeristen toepast nog absoluut niet onder de knie heeft. Men is simpelweg niet gewend aan toeristen. Dit maakt reizen door Sudan een hele unieke, pure ervaring.”

Fascinatie voor het onbekende

Waar de fascinatie voor Afrika vandaan komt weten ze zelf ook niet precies. “Waar komt de interesse vandaan in een plek waar je überhaupt nog nooit bent geweest? We denken dat het iets te maken heeft met het onbekende. Over bijvoorbeeld Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië is zoveel te vinden, er is zoveel te doen en het is zo goed te bereizen. Bij Afrika hadden we dat gevoel niet echt. Dat gevoel, zij het misschien een beetje romantisch, heeft een grote aantrekkingskracht op ons gehad.”

In2Afrika

wanneer je de reisadviezen van de overheid opvolgt kun je beter thuisblijven

Sommige landen hebben Jesse en Vincent bewust overgeslagen tijdens het uitstippelen van de In2Afrika route. “Een aantal landen is op dit moment simpelweg niet te bereizen. Denk aan Mali, Libië of Somalië. Je moet niet de held gaan uithangen, maar wanneer je de reisadviezen van de overheid opvolgt kun je beter thuisblijven. Bovendien zijn wij van mening dat het ook in landen met een verhoogd veiligheidsrisico belangrijk is dat er mensen blijven komen, voor zover het niet onverantwoord is. Wij hebben er daarom bewust voor gekozen om die gebieden niet over te slaan. We reizen ook door Egypte, ook door Sudan en ook door Kenia.”

Reizen door het diverse Afrika

Veel hebben Jesse en Vincent tijdens hun reis niet nodig; ze reizen met een backpack van zo’n vijftien kilo, daar zit alles in. “We hebben tot nu toe niets echt gemist, maar er is ook niets geweest wat niet al is gebruikt. Natuurlijk kun je stellen dat je alleen met een paspoort en creditcard heel ver kunt komen, maar een schone onderbroek zo af en toe is best prettig”, vertelt Jesse. “En een e-reader is toch ook wel een topuitvinding”, voegt Vincent daaraan toe.

In2Afrika

De broers hebben tot nu toe alleen maar over land gereisd, op één vlucht tussen Ethiopië en Oeganda na. “Zo kom je meer mensen tegen en zie je wat ons betreft veel meer van het land. Voor de rest moet je overal het avontuur een beetje van kunnen inzien. Met zestien mensen in een busje voor acht personen en een buschauffeur die de hele reis qat (een Afrikaanse stimulerende drug) kauwt; het hoort er allemaal bij.”

De mensen zijn wat Afrika zo bijzonder maakt.

Jesse en Vincent kunnen dankzij hun In2Afrika avontuur veel over de diversiteit van Afrika vertellen, maar willen mensen ook stimuleren om het zelf te ontdekken. Volgens de broers moet je je vooraf niet teveel laten beïnvloeden en bang laten maken door anderen. De beste tip die ze hebben? Probeer zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. “Je bezoek aan een Afrikaanse stad bestaat voor een dag uit sightseeing en wordt voor de rest bepaald door de ontmoetingen en social-events die je meemaakt. Dit is anders dan in Europa, waar je in de gemiddelde stad weken bezig kunt zijn met bezienswaardigheden.Ga in Afrika dus vooral op zoek naar de mensen, naar de lokale ervaringen. De mensen zijn wat Afrika zo bijzonder maakt.”

De komende maanden zijn Jesse en Vincent nog onderweg. Wil je op de hoogte blijven van hun reis en de projecten die zij bezoeken voor In2Afrika? Kijk op hun website en volg in2Afrika op Facebook.

Foto’s: Vincent Oberdorf

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

One thought on “In2Afrika: reizen om te breken met vooroordelen”

  1. Pingback: In2Afrika: reizen om te breken met vooroordelen | Jessica Lokker – Lokker Media Productions

Wat vind jij? Laat van je horen!