tempels in Cuzco

Cuzco: het epicentrum van het Inca rijk

Machu Picchu is dan misschien het hoogtepunt, in Cuzco zelf is nog veel meer moois te ontdekken!

Cuzco; geen reiziger in Peru slaat deze plek over. Deze bijzondere stad in het Andes gebergte is dé Inca hotspot van Peru met tientallen ruïnes en natuurlijk Machu Picchu. Dat is ook vaak de enige reden waarom reizigers de plek kennen, terwijl er nog veel meer te weten is over deze stad die eens het centrale punt vormde in het Inca rijk.

Het hart van het Inca rijk

Cuzco werd gebouwd door de Inca’s in de vorm van de heilige poema en stond vol met Inca tempels. De stad groeide in hoog tempo uit tot het belangrijkste bestuurscentrum van de Inca koning maar raakte in verval nadat hij werd opgevolgd. Toen het gebied uiteindelijk werd overgenomen door de Spaanse veroveraars bouwden ze tal van katholieke kerken bovenop de inmiddels vervallen Inca tempels. In tegenstelling tot de tempels waren deze kerken niet bestand tegen de vele aardbevingen, waardoor er weinig van over is gebleven. Cuzco doorstond in de periode daarna vele bloederige veldslagen en raakte zwaar beschadigd. Het bestuurscentrum werd daarom door de Spanjaarden verplaatst naar Lima, waarmee Cuzco voorgoed haar glorie leek te hebben verloren.

tempels in Cuzco

De ontdekking van Machu Picchu

Een omslag kwam toen in 1911 Machu Picchu werd ontdekt. Door de vele inca tempels in Cuzco ontwikkelde de stad zich razendsnel tot een toeristische bestemming en werd het in 1983 opgenomen op de UNESCO wereld erfgoed lijst. Cuzco is tegenwoordig van grote waarde voor het toerisme in Peru en heeft ondanks de heftige geschiedenis nog tal van prachtige ruïnes van tempels uit het Inca tijdperk.

Verblijven in Cuzco

Voor een bezoek aan de Inca tempels in Cuzco is het aan te raden om rond het Plaza de Armas te verblijven. Rondom dit plein, met in het midden de Catedral del Cuzco, bruist het van de marktjes, winkels en restaurants. Al sinds het Inca tijdperk is dit het belangrijkste gebied van de stad en alleen deze plek is al fijn genoeg om een aantal dagen rond te brengen. Door de vele Inca tempels in Cuzco en de omgeving, is het oude Inca tijdperk waarschijnlijk nergens tastbaarder dan hier. Met de vele inca tempels in Cuzco zelf, vind je ook zonder de stad te verlaten al heel veel terug van hun eeuwenoude imperium.

tempels in Cuzco

Een van de meest bijzondere momenten om in Cuzco te zijn is op 24 juni, wanneer het Inti Raymi festival plaatsvindt; een religieuze Inca ceremonie ter ere van de zonnegod Inti. Tijdens dit festival zijn er tal van optochten, ceremonies en muziek en zie je iedereen in traditionele klederdracht. Dit Inca festival is enorm belangrijk voor de locals en daarom erg bijzonder om bij te kunnen wonen. Op loopafstand van het Plaza de Armas vind je de zon en maan tempel, een van de belangrijkste Inca tempels in Cuzco. Boven de bergen van Cuzco ligt onder andere Sacsayhuaman, ruïnes van terrassen en een indrukwekkende toren van vijf verdiepingen hoog.

Meer Inca tempels in Cuzco en omgeving

Hoewel Machu Picchu natuurlijk de bekendste Inca plaats is zijn er tig ruïnes rondom Cuzco die een bezoek meer dan waard zijn en waaruit blijkt dat de Inca’s geniale ingenieurs waren. De Inca bouwwerken waren namelijk altijd aardbeving bestendig en vaak zo precies gebouwd dat het bijna ondenkbaar is dat dit zonder moderne techniek is gebeurd. Voorbeelden van bouwwerken rondom Cuzco zijn Moray en Moras. Moray bestaat uit perfect uitgehakte cirkelvormige terrassen die dienst deden als laboratorium voor de Inca’s. Hier werd getest welke gewassen op welke hoogte het beste groeiden. Alleen de beste gewassen werden daarna op belangrijkere plaatsten verbouwd zoals Machu Picchu. Niet veel verderop ligt Moras. Hier liggen uitgekapte zoutterrassen midden in het Andes gebergte; een enorm indrukwekkend gezicht.

tempels in Cuzco

Nog iets verder buiten Cuzco zijn er imposante ruïnes in de Sacred Valley bij Pisac en Ollantaytambo, met ieder hun eigen bijzondere verhalen. Zo vind je bij Pisac veel uitgekapte ruïnes en grote terrassen terug waar gewassen voor de streek werden verbouwd. Om pachamama, moederaarde, gunstig te stellen werden hier regelmatig kinderen geofferd. Als kind was het de grootst mogelijke eer om als verkorenen door het leven te gaan. De uitverkoren kinderen werden namelijk behandeld zoals de koning. Ze kregen alleen het beste eten, coca bladeren en alcohol. Geheel gedrogeerd moesten deze kinderen daarna van een hoge berg afspringen als offer voor de natuurgoden.

Deze en vele andere spannende verhalen komen tot leven als je de plekken zelf bezoekt en met eigen ogen ziet wat de Inca’s hebben weten te bouwen. Wanneer je deze bouwwerken hebt bezocht kun je je bijna niet voorstellen dat ze nog grotere en bijzondere exemplaren konden neerzetten. Het is daarom een aanrader om Machu Picchu, de grootste, bekendste en waarschijnlijk indrukwekkendste Inca ruïne in Peru, te bewaren voor het allerlaatst.

tempels in Cuzco

Praktische informatie

Cuzco is vanuit diverse plekken in Peru goed bereikbaar met zowel het vliegtuig als de bus. Voor de Inca tempels in Cuzco en de omgeving kun er het hele jaar terecht, maar de beste reistijd is tussen mei en oktober. Houd er rekening mee dat Cuzco hoog in het Andes gebergte ligt en dat de kans op hoogteziekte daardoor aanwezig is. Machu Picchu en andere omliggende gebieden liggen nóg hoger, dus zorg dat je eerst goed geacclimatiseerd bent voor je verder gaat. Mocht dit niet helpen, kauw dan net als de locals op coca bladeren: nog zo’n mooi nalatenschap van de Inca’s!

Foto’s: Danielle Pareira, Antonangelo De Martini, Jack, Eduardo Zárate (incl. header)

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!