Interrailen

Interrailen door Europa: hoe pak je het aan?


Het is avontuurlijk, flexibel en ook nog betaalbaar. De ultieme manier om meer van ons mooie continent te zien!

We deden eerder al uit de doeken hoe te gek Interrailen eigenlijk is. Je stapt op de trein, geniet van het voorbij zoevende landschap en stapt vervolgens uit in een compleet andere stad die je zelf hebt uitgekozen. Bevalt het niet of genoeg gezien? Dan stap je gewoon weer in! In ‘Met de trein Europa rond’ gaven we meer informatie over Interrailen en wat de mogelijkheden zijn. Ondanks dat Interrailen lekker flexibel is, kan een beetje voorbereiding echt geen kwaad.

Praktische tips voor Interrailen

Wie gaat Interrailen doet over het algemeen veel plekken aan in korte tijd. Hoe bepaal je je route en waar moet je rekening mee houden? Wij vroegen het aan Andrea Huntjens en Maxime Lechner, die vorig jaar in drie weken negen Europese steden bezochten tijdens een groot Interrail avontuur. Ze deden onderweg naast onvergetelijke momenten ook heel veel praktische tips op. En die delen ze graag!

Interrailen

1. Maak een globale route, maar leg nog niet alles vast

“Van tevoren wisten we alleen dat we naar Berlijn, Praag en Boedapest wilden. De treintickets en overnachtingen in hostels hadden we van tevoren geregeld. Pas in Boedapest zijn we gaan kijken waar we daarna nog heen wilden. Uiteindelijk komt alles altijd goed. Het is leuk om te kunnen doen waar je zin in hebt en we zijn onderweg dan ook vaak van plan veranderd.”

2. Kies en koop vooraf je Interrailpas

“Er zijn verschillende Interrail passen, afhankelijk van hoe oud je bent en hoe lang je wilt gaan. Als je onder de 26 jaar bent, kost een interrailpas voor tien reisdagen 260 euro. Je kunt daarmee bij elke trein instappen. Neem de pas dus altijd met je mee!

3. Reserveer een plekje in nachttreinen

“Wij hadden onze treinen niet gereserveerd, gewoon omdat we ons er niet zo in hadden verdiept. Vooral bij nachttreinen zouden we toch aanraden om te reserveren. Hou er rekening mee dat je bij sommige nachttreinen 15 euro extra moet betalen voor de reserveringskosten. Maar dat zou je anders ook betalen voor een overnachting in een hostel. We hebben gelukkig nooit een boete gehad, maar werden continu weggestuurd door mensen die wel een plekje hadden gereserveerd. Daardoor zijn we vaak in de gang beland. In Salzburg mochten we de trein zelfs niet in en hebben we moeten slapen op het station. Het was een hele ervaring en tegelijkertijd een van de meest verschrikkelijke nachten van ons leven. Overal lagen backpackers tegen palen aan en op de grond en we konden niet slapen van de kou. Om vijf uur ‘s ochtends werden we weggejaagd door de schoonmaakploeg. We waren zo ontzettend blij toen we eindelijk op de zachte stoelen van de trein zaten.”

Interrailen

4. Plan een ‘chillmoment’ in halverwege je reis

“Omdat we veel cultuur wilden snuiven, hebben we behoorlijk wat grote steden gezien. Dit is supertof, maar na ongeveer anderhalve week waren we echt doodmoe. Vroeg opstaan, de hele dag in een stad rondlopen: het eist zijn tol. Daarom besloten we halverwege de vakantie een paar dagen naar Kroatië te gaan. Na even goed uit te rusten aan het strand en lekker te eten in de kleine dorpjes waren we opgeladen en konden we er weer tegenaan.”

5. Wees niet te kieskeurig

Interrailen is over het algemeen reizen met een klein budget. Je doorkruist onderweg een hoop landen en kunt niet overal voor het zelfde bedrag de zelfde kwaliteit verwachten. Maar ook dat hoort bij het avontuur. “Onderweg naar Milaan zagen we dat het hostel dat we hadden geboekt beoordelingen had als ‘Stay here if you like prison cells’ en ‘Staying in this hostel is like entering the depths of Middle Earth’. We hadden ons op het ergste voorbereid, maar toen we er eenmaal waren, viel het wel mee. Ja, er was geen licht op de badkamer, maar dan douche je maar met de deur open. Ook was er geen wc-papier, waren er geen stopcontacten en waren de bedden niet schoon, maar we hadden dan ook het goedkoopste hostel uitgekozen. Uiteindelijk konden we er wel om lachen.”

Interrailen

6. Houd een reisdagboek bij

“Omdat je in drie weken zo veel ziet, ben je soms ook de tel kwijt en weet je niet meer waar je een week geleden nog was. Een reisdagboek bijhouden is daarom ideaal! Het is zo leuk om dit terug te lezen. We hebben er ook allemaal bonnetjes en spulletjes in geplakt, waardoor het een heel verslag is geworden.”

7. Weet wat ongeveer je budget is

“Alles samen, met de hostels, de Interrail pas, bezienswaardigheden en eten, waren we ongeveer 1.000 euro kwijt. Dat is niet veel voor drie weken vakantie. We kozen goedkope hostels uit maar gingen wel veel uit eten en zijn regelmatig op stap geweest. We hebben ons niet heel erg aan een bepaald budget gehouden, maar het is goed om van te voren een beetje te weten wat je kunt besteden zodat je je trip er op aan kunt passen. In landen als Noorwegen en Frankrijk ben je nu eenmaal meer kwijt dan in Turkije of Tsjechië.

En wat maak je dan zoal mee tijdens drie weken kriskras Europa door? Maxime, Andrea en reisgenootje Vera maakten een te gekke after movie van hun trip. Even wat inspiratie op doen! Hun route: Berlijn – Praag – Boedapest – Salzburg – Reijka – Ljubljana – Milaan – Marseille – Parijs

Foto’s: Andrea Huntjens, Maxime Lechner, Stephane Martin, Loozrboy (header)
Video: Vera Steutel

Geschreven door - Elodie Kint is 22 jaar en een echte Zeeuw. Ze gaat graag buiten de provinciegrenzen op zoek naar mooie plekjes in de wereld. Onder meer Curaçao, Zuid-Afrika en Thailand staan al op haar lijstje. Maar ook Europese bestemmingen bezoekt ze graag met pen, papier en een fotocamera in de aanslag.

Wat vind jij? Laat van je horen!