reizend ondernemen

Terugblik op 2014: de meest indrukwekkende interviews

Wat spraken we het afgelopen jaar een hoop bijzondere reizigers. Wie zijn ons het meest bijgebleven?

In de maand december blikken we terug op publicaties van afgelopen jaar met steeds een nieuw lijstje vol mooie bestemmingen die we in 2014 hebben bezocht en beschreven. Eerder deze maand maakten we al een top 10 met onze favoriete bestemmingen, een top 5 van de meest verrassende steden die we afgelopen jaar leerden kennen en een lijstje met de beste budget reistips.

Bijzondere reizigers

Een van de leukste dingen aan reizen zijn toch wel de mensen die je onderweg tegenkomt. Ze brengen de meest uiteenlopende verhalen uit alle uithoeken van de wereld met zich mee. Zo af en toe komen we er op de redactie eentje op het spoor of komen ze vanzelf aanwaaien. De afgelopen maanden publiceerden we regelmatig een verhaal van een van die bijzondere reizigers. De één stelden we een aantal vragen via de mail, met de ander zaten we uren te kletsen op skype en weer een ander ontmoetten we persoonlijk tijdens een van onze reizen. Één ding hebben ze gemeen: het zijn stuk voor stuk mensen met een enorm inspirerend verhaal. En wij zijn blij deze te mogen delen! Daarom hier nog eens op een rijtje: de 5 interviews met bijzondere reizigers die de meeste indruk hebben gemaakt.

1. Reizend ondernemen

Het meest gelezen interview van afgelopen jaar en dus op nummer 1: het verhaal van digital nomads Steven en Diana. Ze lieten alles in Nederland achter om een jaar te gaan reizen door Zuid-Amerika. Het liep alleen totaal anders en nu, ruim 3 jaar later, zitten ze er nog steeds. Het prestatiegerichte leven en alle regeltjes in Nederland stond ze tegen en dus besloten ze het leven naar hun eigen hand te zetten. Ze scoorden in Mexico een waanzinnig Volkswagen campertje waarmee ze als ware nomaden rond toeren.

bijzondere reizigers

Leven op je eigen voorwaarden in plaats van die van een ander, dat is de boodschap die misschien wel het meeste spreekt uit hun verhaal. Het inspireerde hun om hun leven volledig om te gooien waardoor ze nu leven in de vrijheid die ze eerder zo misten. Hun verhaal spreekt aan, hoe kan het ook anders. En vanwege alle vragen die op ze afgevuurd werden hebben ze hun eigen onderneming ‘Wonderlijk Werken’ opgezet. Een lesprogramma waarmee ze anderen inspireren en coachen om net als zij hun dromen achterna te gaan. In mei komen ze naar Nederland en organiseren dan een werkweek voor iedereen die interesse heeft. Meer informatie daarover lees je op hun website.

2. Fietsend op wereldreis

Tijdens een van haar reizen ontmoette Jessica de Maleisische Zahariz. Hij besloot vier jaar geleden om zijn normale leven in te ruilen voor het onvoorspelbare leven als nomade. Hij begon aan de reis van zijn leven, met de weg als zijn nieuwe thuis en zijn fiets en tent als beste vrienden. Zijn fiets? Ja inderdaad, de 34 jarige avonturier legt zijn hele reis namelijk fietsend af.

bijzondere reizigers

In een jaar tijd reed hij zo’n zevenduizend kilometer door IJsland, Schotland, Zweden en Noorwegen. Een opwarmertje, want de reis ging verder naar onder andere Mongolië en Kyrgyzstan. Hij weet zijn reis ook nog eens wonderbaarlijk mooi vast te leggen op camera, zodat ook wij een beetje kunnen meegenieten van al het moois dat hij onderweg tegenkomt. Een vervolg interview is misschien geen gek idee want hij vertelt ons dat het Andes gebergte en de Karakoram highway van China naar Pakistan ook nog op zijn bucketlist staan. Wij blijven hem volgen!

3. Reizen met een chronische ziekte

Er waren weinig verhalen waar we zoveel reacties op kregen als het interview met Edita. Op haar 18e kreeg ze te horen dat ze SLE heeft, dat staat voor Systemische lupus erythematodes. Dit is een auto-immuunziekte die voornamelijk gewrichtsklachten met zich meebrengt. Iets wat haar leven behoorlijk beïnvloedt en daarmee ook haar reislust uitdaagde. Ze liet zich niet uit het veld slaan en liep stage in Frankrijk, studeerde in Argentinië en heeft nog genoeg bestemmingen op haar verlanglijstje staan. Makkelijk is het lang niet altijd, maar ze zou niet anders meer willen. Reizen is haar medicijn!

bijzondere reizigers

4. Het afgezonderde eilandleven op Caldey

Dat afstuderen helemaal niet saai hoeft te zijn bewijst fotografiestudente Ilse Wolf. Ze besluit iets te doen met haar fascinatie voor de prestatiemaatschappij waarin we leven en zoekt het andere uiterste op. Dat brengt haar naar het miniscule eiland Caldey voor de kust van Wales. Een eiland met een handjevol monniken en eilanders wiens leven haast stil lijkt te staan. Het blijkt geen gemakkelijke klus om contact te krijgen met de bevolking, maar het resultaat is er naar. Met vlag en wimpel afgestudeerd en de mooiste verhalen om met ons te delen. Dat laatste lees je in ons volledige interview met Ilse Wolf.

5.Wonen in een Tiny House: de ultieme vrijheid?

The Tiny House Movement kwam al vaker in 2014 onder onze aandacht en leidde ons uiteindelijk naar de Amerikaanse ‘Tack family’ die ons alles vertelden over het fenomeen Tiny Houses. Toen de carrièrjagers in New York City er voor het eerst over hoorden waren ze direct verkocht. Ze verlieten de hectische stad, lieten hun mooie huis en torenhoge vaste lasten achter zich en verhuisden naar een minihuis van 13m² op wieltjes.

bijzondere reizigers

Rigoureus? Ja! Spijt? Dat niet. Malissa Tack kan ons niet anders zeggen dan dat het haar niets dan goeds heeft gebracht. Hun huis is inderdaad behoorlijk tiny, maar wel ontzettend knus en praktisch ingericht. Ze verlaagden hun rekeningen van 3000 dollar per maand naar datzelfde bedrag per jaar en spenderen in plaats van geld tijd. Tijd met hun vrienden, met familie en met het doen van alles waar ze eerder nooit de tijd voor namen. De boodschap is duidelijk: The Tiny House Movement draait niet zozeer om klein wonen maar om groots leven.

Meer bijzondere reizigers!

Ook komend jaar blijven de bijzondere verhalen van reizigers een grote rol spelen op Stop and Stare. Ben of ken jij iemand die in het buitenland mooie dingen doet? Laat het ons weten via redactie@stopandstare.nl.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!