is-zanzibar-veilig-toeristen

Is Zanzibar Veilig voor Toeristen? Belangrijke Tips om te Weten

Als je je zorgen maakt over de veiligheid op Zanzibar, kun je gerust zijn: het eiland wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor toeristen. Omdat toerisme de belangrijkste economische activiteit is, geven de autoriteiten prioriteit aan de veiligheid van bezoekers. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn. We hebben een aantal reistips voor je reis naar Zanzibar.

Tips voor jouw veiligheid

man-loopt-zanzibar-vakantie-veilig-toeristen

1. Toon respect voor lokale tradities

Zanzibar wordt voornamelijk bewoond door mensen die de islam belijden en ze kleden zich conservatief. Als je van plan bent om in de regio op vakantie te gaan, is het aan te raden om je bescheiden te kleden, vooral als je afgelegen gebieden bezoekt. Het is aan te raden om je knieën en schouders te bedekken en geen korte rokjes of shorts te dragen. Publieke uitingen van genegenheid worden niet algemeen geaccepteerd.

2. Gedrag in het openbaar

Zanzibar is grotendeels een moslimgemeenschap. Hoewel de lokale bevolking vertrouwd is met westerse manieren, moeten toeristen altijd respectvol zijn. Dit betekent dat je niet te veel affectie in het openbaar moet tonen, moeite moet doen om armen en benen te bedekken en discreet moet zijn bij het nuttigen van alcohol. Dit is vooral relevant tijdens de Ramadan, de vastenmaand, wanneer je overdag met respect moet eten en drinken. Houd in gedachten dat je als reiziger ook een ambassadeur bent van je eigen land.

3. Laat je waardevolle spullen achter bij je accommodatie

Het is raadzaam om je waardevolle spullen, zoals sieraden, horloges, armbanden en je portemonnee, in het kluisje van je hotel of accommodatie te bewaren. Als toerist kun je door de lokale bevolking als rijker worden gezien, dus het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is aan te raden om alleen een klein bedrag aan contant geld bij je te hebben als je gaat wandelen, en vermijd om ’s nachts op het strand of in lege straten te lopen.

4. Bezoek aan religieuze instellingen en historische bezienswaardigheden

Het is raadzaam om voorzichtig te zijn bij het bezoeken van religieuze plaatsen, vooral in drukke gebieden en tijdens religieuze demonstraties, vooral op vrijdag in en rond Stone Town.

5. Geniet van de lokale keuken, maar wel veilig!

Het wordt sterk aangeraden om het drinken van kraanwater in Zanzibar te vermijden vanwege de veiligheid. Het meeste drinkwater wordt geïmporteerd van het vasteland. Daarnaast is het aan te raden om voorzichtig te zijn met het eten van voedsel en fruit dat op straat wordt verkocht, omdat dit mogelijk niet geschikt is voor mensen met een gevoelige maag.

Wat moet ik weten over criminaliteit in Zanzibar en straatverkopers?

is-zanzibar-veilig-voor-toeristen-vakantie

Bezoekers moeten rekening houden met hun onbekende omgeving en altijd alert blijven. In Zanzibar doen veel lokale bewoners zich voor als reisleiders voor verschillende activiteiten, zoals historische rondleidingen in Stone Town of zwemmen met wilde dolfijnen. Deze straatverkopers en zogenaamde “beach boys” kunnen hardnekkig en opdringerig zijn, dus het is belangrijk om ze beleefd te vertellen dat er al afspraken zijn gemaakt. Je kunt dergelijke activiteiten het beste boeken via gerenommeerde touroperators of lokale hotels in Zanzibar.

Lokale politie

Als je je afvraagt hoe veilig het is op Zanzibar, dan is het goed om te weten dat de meeste politieagenten over het algemeen vriendelijk zijn en bereid om toeristen te helpen tijdens hun bezoek. Er zijn echter incidenten geweest waarbij toeristen zijn bekeurd voor kleine overtredingen zonder een officiële bekeuring te hebben ontvangen. Als je dit overkomt, vraag dan om een bekeuring, want dit kan ertoe leiden dat de boete wordt kwijtgescholden.

Strandjongens & strandverkopers

Houd er rekening mee dat velen van hen hier hun brood mee proberen te verdienen bij gebrek aan alternatieven. Ze zullen proberen je te benaderen en allerlei verhalen vertellen om je aandacht te trekken. Het is raadzaam om niet op hun verhalen in te gaan en ze niet te volgen naar onbekende plekken.

Algemene veiligheidstips

Een paar veiligheidstips die je misschien handig vindt als je naar Zanzibar reist:

 • Als je in een woonhuis verblijft, doe dan ’s nachts alle deuren en ramen op slot.
 • Als de politie je bekeurt voor een overtreding zonder een officiële bekeuring te geven, vraag er dan om.
 • Homoreizigers moeten weten dat homoseksualiteit in Tanzania als illegaal wordt beschouwd en dat het in het openbaar tonen van affectie kan leiden tot arrestatie en gevangenisstraf.
 • Bewaar je paspoort, sieraden en andere waardevolle spullen in de hotelkluis.
 • Draag geen grote hoeveelheden contant geld bij je.
 • Als je beroofd wordt, verzet je dan niet.
 • Vermijd om ’s nachts alleen te lopen en wees voorzichtig in afgelegen gebieden en op stranden.
 • Blijf alert voor zakkenrollers en houd je geld verborgen.
 • Bel 112 in geval van nood.
 • Om tasjesdieven te voorkomen, houd je afstand van de weg en hou je je tas dicht bij je.

Veiligheidstips voor soloreizigers in Tanzania en Zanzibar

zanzibar-stad-veilig-vrouwen

Als je alleen reist, wordt Zanzibar over het algemeen beschouwd als een veilige bestemming. Het is echter raadzaam om te voorkomen dat je ongewenste aandacht trekt.

 • Probeer zoveel mogelijk op te gaan in de lokale cultuur.
 • Het is ook aan te raden om ’s avonds niet alleen op stap te gaan en geen alcohol te drinken om niet in de problemen te komen. Hoewel geen enkele plek volledig vrij is van gevaar, is het belangrijk om op je gedrag en je omgeving te letten als je alleen reist.
 • Vraag advies aan je accommodatie en laat hen weten waar je heen wilt gaan, en vraag hen om je vervoer te regelen.
 • Het kopen van een lokale telefoonkaart en het verkrijgen van de telefoonnummers van lokale taxi- en bajaji-chauffeurs kan ook nuttig zijn om rechtstreeks met hen te communiceren voor het ophalen van de auto.

Veiligheidstips voor vrouwelijke reizigers in Tanzania en Zanzibar

Hoewel Zanzibar wordt beschouwd als een veilige bestemming voor reizigers, is het essentieel om als vrouwelijke soloreiziger extra voorzorgsmaatregelen te nemen om je veiligheid te garanderen. Hieronder volgen enkele veiligheidstips die je in gedachten moet houden als je als vrouw alleen reist in Zanzibar:

 • Blijf verbonden: Houd altijd een werkende mobiele telefoon bij je om in contact te blijven met familie en vrienden en om hulp in te roepen als dat nodig is.
  Gebruik een gerenommeerde taxidienst als je ergens heen moet.
 • Kleed je bescheiden: Draag geen onthullende kleding om ongewenste aandacht van de lokale bevolking te voorkomen.
 • Houd je drank in de gaten: Laat het nooit onbeheerd achter om te voorkomen dat je gedrogeerd en beroofd wordt.
 • Doe je onderzoek: Maak jezelf vertrouwd met de cultuur, gewoonten en wetten van het gebied voordat je op reis gaat.
 • Wees je bewust van je omgeving: Vertrouw op je instinct en vertrek onmiddellijk als je je ongemakkelijk voelt in een bepaald gebied.
 • Vermijd ’s nachts alleen te reizen: Als het moet, zorg dan dat je een vertrouwde metgezel bij je hebt.
 • Blijf in contact met je familie en laat hen weten waar je bent om je veiligheid te garanderen.
 • Verblijf in een veilig gebied: Kies een hotel of guesthouse in een goed verlicht gebied en vermijd een verblijf in afgelegen gebieden of ’s nachts alleen lopen.
 • Gebruik pasjes in plaats van grote hoeveelheden contant geld bij je te dragen.

Wat vind jij? Laat van je horen!