Jade Hameister (14) trotseerde de Noordpool: “Alsof je op een andere planeet bent”
Skiëen over de Noordpool bij -30 graden
Op haar skilatten trok de 14-jarige Jade Hameister van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat over het dunne ijs en door de sneeuw. Achter haar aan sleepte ze een zware slee met haar materiaal, terwijl de temperatuur daalde tot wel min dertig graden Celsius. Samen met haar vader en een ervaren gids trotseerde ze in twee weken tijd de barre en ijskoude omstandigheden om uiteindelijk de Noordpool te bereiken. De 14-jarige Australische is net terug in haar woonplaats Melbourne en vertelt over haar ervaringen.
Polar Hat Trick
Haar reis naar de Noordpool maakt deel uit van de Polar Hat Trick: drie reizen naar de Noordpool, de Zuidpool en Groenland. Volgend jaar staan de volgende twee expedities op het programma en als Jade Hameister ook die reizen weet te volbrengen, is ze de jongste ooit die daarin slaagt. De jonge Australische is altijd al gek geweest op avontuur en sport en deed op haar zesde al mee aan een triathlon. Op twaalfjarige leeftijd klom ze naar het basiskamp van de Mount Everest en door een ontmoeting op de berg raakte ze geïnspireerd om deze uitdaging aan te gaan.
Op reis naar de Noordpool
“Een van de mensen die ik daar ontmoette was Villa, een vrouw uit IJsland. Ze vertelde me dat ze alleen naar de Zuidpool geskied had en haar ervaringen klonken geweldig. Oorspronkelijk was het plan om alleen de Zuidpool te doen, maar toen kwamen we erachter dat je daar 16 voor moet zijn. En dus gingen we op zoek naar vergelijkbare reizen die we konden doen voordat ik 16 werd. Zo kwamen we bij de Noordpool en Groenland waar ik super enthousiast over was.”
Trainen in Nieuw-Zeeland
Ter voorbereiding op de zware reis trainde Jade een jaar lang zes dagen per week. Ze deed aan krachttraining en Crossfit om spiermassa op te bouwen. Ook probeerde ze de expeditie na te bootsen door een autoband achter haar aan te trekken over het strand of een atletiekbaan. Maar op de extreem koude temperaturen van soms wel min veertig graden kon de avonturier uit Melbourne zich eigenlijk niet voorbereiden.
Ik moest vertrouwen op mijn materiaal en mijn gids dat het goed zou komen
“We hebben wel een trainingskamp van vijf dagen gedaan in Nieuw-Zeeland tijdens de winter waar ik een beetje heb kunnen wennen aan de kou. Maar we vlogen van de Australische zomer naar deze expeditie wat een temperatuurverschil was van wel 60 graden celsius. Van 30 graden boven nul naar 30 graden onder nul. Ik moest vertrouwen op mijn materiaal en mijn gids dat het goed zou komen.”
De kou als grootste vijand
De kou was een van de grootste uitdagingen tijdens de reis en maakte iets simpels als naar het toilet gaan – achter een paar ijsblokken – al moeilijk. “Ook deden mijn vingers altijd pijn vanwege de kou. We namen korte pauzes om wat te drinken of te eten, maar nooit te lang want dan kregen we het te koud. Het duurde heel lang voor je weer een beetje opgewarmd was. Aan het eind van de dag zetten we onze tent op en smolten we sneeuw zodat we drinkwater hadden en ons eten konden ontdooien boven een kachel. Die gebruikten we ook om onze kleding, die heel erg nat was aan het eind van de dag, te drogen.”
Maar ondanks de kou noemt Jade het een ongelofelijke ervaring. “Het is alsof je op een andere planeet bent. Van al de blokken zee-ijs die ronddrijven als het gevolg van ijsplaten die tegen elkaar aangebotst zijn tot het open water dat je eraan herinnert dat je over heel dun ijs reist. De omgeving daar is echt uniek en prachtig.”
Toekomstdromen
Volgend jaar reizen Jade en haar team, dat bestaat uit haar vader, een gids en een documentairemaker van National Geographic, naar Groenland voor deel twee van haar missie. Die reis zal weer heel anders zijn dan deze. Op de Noordpool bewogen ze zich steeds over drijvend ijs en dit is op Groenland niet het geval. Maar daar wachten weer andere uitdagingen: enorm sterke windvlagen, diepe spleten in het ijs en…ijsberen!
Volg Jade Hameister
Het laatste deel van de Polar Hat Trick vindt eind volgend jaar plaats wanneer Jade gaat proberen 1200 kilometer te overwinnen op weg naar de Zuidpool. De hele expeditie is gefilmd door National Geographic die een documentaire maakt over Jade’s indrukwekkende reis. Ook kun je de jonge avonturier volgen via Instagram waar ze tijdens haar reizen foto’s en ervaringen deelt. Live vanaf de Noordpool!
Zou jij het aandurven, zo’n expeditie naar de Noordpool?
Wauw, wat een prestatie zeg! En al helemaal voor een meisje van 14. Ik doe het haar niet na!