doen als je vlucht vertraagd is

Vlucht vertraagd? Dit zijn je rechten als reiziger!

Het is een van die dingen die hoort bij een leven als reisfanaat: vroeg of laat maak je een keer mee dat je vlucht vertraagd is. Op dat moment vooral heel erg balen, met name als het kostbare uren van je vakantie afsnoept. Veel reizigers houden het bij een keer -al dan niet hardop- vloeken, maar het loont in veel gevallen wel degelijk om er werk van te maken. Als passagier heb je namelijk gewoon rechten en kan je mogelijk een vergoeding claimen. We leggen uit wat je kunt doen als je vlucht vertraagd is!

Een deel van je vliegticket terugkrijgen klinkt lang zo gek niet, toch? Het is dan ook zonde om niet te weten waar je recht op hebt en het daardoor mis te lopen. Van die compensatie zou je zomaar je volgende stedentripje kunnen boeken. Of je in aanmerking komt voor een vergoeding hangt af van verschillende zaken.

doen als je vlucht vertraagd is

Hoe zit het precies?

In 2004 is er een Europese Verordening aangenomen die reizigers beschermt in situaties zoals vertraging van een vlucht. Deze verordening geldt voor vluchten die uit de EU vertrekken en aankomen en geeft precies aan wat de compensatie is in welke gevallen. In het kort komt het erop neer dat je recht hebt op een vergoeding als je vlucht meer dan drie uur vertraagd was, geannuleerd werd of als er sprake was van overboeking. Ook bij het missen van je aansluitende vlucht door vertraging kan je een vergoeding krijgen. Een uitzondering is als je vluchtmaatschappij kan aantonen dat er sprake was van een buitengewone situatie, zoals slecht weer of stakingen.

➸ Wist je dat je ook bij vertraging van minder dan drie uur rechten hebt? Zo is de luchtvaartmaatschappij bij een vertraging vanaf twee uur (afhankelijk van de vliegafstand) al verplicht om je iets te eten en drinken aan te bieden.

Wat kun je zelf doen als je vlucht vertraagd is?

Het kan nog wel eens lastig zijn om er achter te komen waar je precies recht op hebt en vooral hoe je de vergoeding uiteindelijk terug op je bankrekening kunt krijgen. Om je vast uit een droom te helpen: je reisverzekering kan je niet helpen, vertraagde vluchten vallen onder geen enkele verzekering. Je moet in plaats daarvan rechtstreeks bij je airline zijn. In de meeste gevallen houdt dit in dat je op de website van je vliegmaatschappij een online formulier in moet vullen. Het afwachten of je zelfs maar in aanmerking komt voor een vergoeding kan vervolgens aardig wat geduld vergen.

Wil je direct weten waarvoor je in aanmerking komt en het liefst zo snel mogelijk de compensatie hebben, dan kan het gelukkig ook makkelijker. Via claimingo.nl kan je eenvoudig je claim indienen op basis van je vluchtgegevens. Zij checken dan gratis voor je of je recht hebt op een compensatie, dit kan zelfs nog tot twee jaar na de betreffende vlucht. De snelste optie hierbij is de Claim&Go, waarbij je binnen een week een vast bedrag ontvangt voor je claim. Je krijgt op deze manier dus niet de volledige vergoeding, maar je hoeft niet zelf te claimen bij de luchtvaartmaatschappij en hebt nergens omkijken naar hebt.

VluchtafstandVergoeding
Tot 1500km€ 250,-
1500 - 3500km€ 400,-
3500km of meer€ 600,-

Wat is de vergoeding?

De officiële vergoeding bij annulering, overboeking en vertraging van meer dan drie uur varieert tussen de €125 en €600 euro. De moeite waard om iets voor te doen als je vlucht vertraagd is dus! Bovenstaande vergoedingen zijn vastgesteld in de Europese verordening. Is je vlucht korter dan 3500km? Houd er dan rekening mee dat je luchtvaartmaatschappij bij vertraging tussen de drie en vier uur het recht heeft om slechts de helft van deze vergoeding uit te keren.

TIP: Denk je dat je in aanmerking komt voor compensatie? Als je voor 30 september een succesvolle claim indient via Claimingo, maak je kans op een weekendje Rome!

doen als je vlucht vertraagd is

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!