Jiuzhaigou National Park

Jiuzhaigou National Park: parel van het Chinese Sichuan

Wandelen door het schilderij dat Jiuzhaigou National Park heet

Jiuzhaigou National Park moet ontstaan zijn op de dag dat schilder Bob Ross zijn nieuwe kleuren verf kocht. Een palet met de meest afwisselende tinten kleurt de bergen, de bossen en het water. De helderblauwe meren steken scherp af tegen de bladeren van de bomen en struiken. Groen, oranje en zelfs knalrood, het is herfst in Jiuzhaigou National Park en dat is duidelijk te zien.

Vallei van de 9 dorpen

‘Jiuzhaigou’ betekent ‘Vallei van de 9 dorpen’. Deze gehuchtjes in het park bieden een thuis aan zo’n 110 Tibetaanse families. De kleurige huizen en wapperende vlaggetjes passen perfect in het geheel. Een bezoek aan hun winkeltje stellen de vriendelijke bewoners zeer op prijs. Het park is groot, zo’n 700 km2. Het grootste deel zal jij als toerist niet bezoeken en dat is maar goed ook. Dit deel is het huis van diverse dieren zoals de grote panda, zwarthals kraanvogels en de sneeuwpanter. Dit deel van het park wordt in z’n originele staat behouden, puur natuur. Het is dan ook niet voor niets dat Jiuzhaigou National Park in 1992 op de Unesco Werelderfgoedlijst werd gezet.

Jiuzhaigou National Park

Rijden door de wolken

Vanaf de stad Chengdu is het 480 kilometer met de bus. Ze zeggen dat dit zo’n 8,5 uur rijden is, maar ga maar uit van minimaal 10. De bus stopt regelmatig in kleine dorpjes langs de route en de tocht door de bergen is super mooi. Als je geluk hebt, hangen de wolken laag die dag en rijd je op een gegeven moment zelfs door het dak van witte watten heen. Eerst denk je gewoon dat het mistig is geworden, todat je beseft dat je echt door de wolken rijdt.

Highlights in Jiuzhaigou National Park

Tijdens jouw wandeling door het park word je steeds weer verrast. Door een verborgen waterval, bejaarde bomen en meren die een adembenemend spiegelbeeld van de bergen laten zien. Vooral Mirror Lake is een plaatje; ga hier vroeg in de ochtend naartoe en je zal van je stuk gebracht worden door de reflectie van het berglandschap in het rimpelloze water.

Lees ook: City Guide Chengdu

Jiuzhaigou National Park

De meren zijn de eye catchers van Jiuzhaiguo National Park en ze hebben allemaal een ander karakter. Mis bijvoorbeeld Five Flower Lake niet. Het blauwe water hier is zo helder dat je de boomstammen op de bodem haarscherp kunt zien liggen. Five Colour Pool laat je haar verschillende tinten water tellen en Panda Lake zet je ogen op scherp. Turend naar een zwart-witte beer tussen de struiken!

Jiuzhaigou National Park

Je bezoek aan Jiuzhaigou National Park

Het park is niet gratis. Tickets kosten rond de € 45,- (in het hoogseizoen) maar dan mag je wel onbeperkt gebruikmaken van de bussen. Laat je helemaal naar boven rijden en wandel dan rustig naar beneden. Het park heeft de vorm van een Y, pak eerst de rechterhelft, zak af en pak daar een bus naar boven aan de linkerkant. Aan het einde van de dag zul je flink wat kilometers in de benen hebben, een dagje rust erna heb je absoluut verdiend. Op het ticket staat een routekaartje en de paden zijn zo aangelegd dat er geen verwarring kan ontstaan. Bordjes geven duidelijk aan waar je op dat moment bent en zo wandel van je van highlight naar highlight.

Aangezien zowel de heen- als terugreis al een hele dag in beslag nemen, is het noodzakelijk dat je blijft overnachten. Het complete stadje aan de voet van het park is er dan ook op ingericht. Overdag slaapt het, maar zodra de eerste wandelaars terugkeren naar hun hotels begint alles en iedereen te leven. Menukaarten dansen je voor de ogen, barbecues staan te laaien en de kralenkettingen zijn niet aan te slepen. Verwacht echter geen extreme luxe. Het blijft een stadje in the middle of nowhere, met een Chinese mentaliteit.

Jiuzhaigou National Park

Het hele jaar rond

Eigenlijk zou je in elk seizoen een keertje naar Jiuzhaigou moeten gaan. Kun je het je voorstellen? De lente wanneer het groen net opkomt, de zomer wanneer bomen, bosjes en bloemen vol in bloei staan. Of in de winter, zodat je wordt overweldigd door ijspegels aan de watervallen en met sneeuw bedekte bergtoppen. Elke seizoen drukt zijn eigen stempel op het park, maar prachtig is het er altijd.

Beeld: R Duta, Jean-Marie Hullot (incl. header)

Geschreven door - Zolang je je ogen openhoudt, komt het avontuur vanzelf. Met dit in haar achterhoofd, beleeft Renée haar reizen en vakanties. Ervaringen omtoveren in verhalen is geen enkel probleem voor deze freelance schrijfster.

Wat vind jij? Laat van je horen!