kampeertrends 2018

Kamperen anno 2018: Duurzaam, luxe en boven alles uniek

Nederlanders staan bekend als happy campers, maar de tijd waarin we en masse met de caravan naar Zuid-Frankrijk boemelden is lang vervlogen. De opkomst van glamping luidde jaren geleden al een nieuw tijdperk in van luxueus kamperen. Maar sindsdien groeide ons eisenlijstje door. Wat we anno 2018 willen? Nog altijd de charme, rust en ruimte van de ouderwetse camping, maar we zoeken vooral naar een unieke beleving. Eentje die authentiek is, maar ook comfortabel en als het even kan zo groen mogelijk.

Het is 2016 als het woord glamping (glamorous camping) officieel wordt opgenomen in het woordenboek. Maar al jaren daarvoor ontstond de trend om resorts en hotelkamers de rug toe te keren en terug te gaan naar onze roots als doorgewinterde kampeerders. Maar: een beetje comfortabeler dan voorheen graag. Kant en klare tenten sprongen als paddestoelen uit de grond en over de hele wereld werd de trend voor bijzonder overnachten in de natuur opgepikt met ontelbare outdoor lodges, safaritenten en hippe hutten als resultaat. Wat verandert daar dit jaar aan?

kampeertrends
Duurzaam overnachten in een hippe ‘cabin in the woods’

Glamping blijft, maar voorziet steeds meer in onze behoefte naar een unieke en authentieke ervaring

Uniek overnachten in de natuur

Glamping blijft, maar voorziet steeds meer in onze behoefte naar een unieke en authentieke ervaring. Ons hectische bestaan vraagt om absolute rust tijdens zeldzame vakanties. Iets wat we het best blijven vinden in de natuur. Maar de safaritent en boomhut maken steeds vaker plaats voor unieke constructies. Favoriet is misschien wel de dome constructie, waarbij je je in alle luxe kunt terugtrekken in je eigen cocon, mét zicht op weilanden, een sterrenhemel of vaker nog allebei. Ook populair: de yurt, pipowagen en drijvende bungalow.

Lijkt het jou wel wat, zo’n unieke maar ook comfortabele kampeerervaring? In Europa kennen we onder de naam Yelloh! Village een netwerk van campings in Frankrijk, Spanje en Portugal dat gericht is op de luxe en unieke kampeerervaring. Hun bijzondere accommodaties vind je op enkele van de mooiste plekjes aan zee of in de bergen.

Meer over kamperen: De comeback van de caravan

kampeertrends 2018
Op zoek naar het unieke in deze tipi’s onder het noorderlicht

Kamperen voor de kicks

We kennen inmiddels allemaal de foto’s die direct rillingen veroorzaken: hangmatten die hoog boven een ravijn hangen en zogenaamde pods bovenaan een klif: extreme camping zou wel eens de nieuwste kampeerterm kunnen worden die het woordenboek haalt. Reizigers zoeken al jaren naar adrenaline kicks tijdens hun avonturen, dus waarom niet tijdens je overnachting midden in de natuur? Zo duiken op diverse plekken de populaire tree capsules of pods op: deze eenvoudige tenten hangen hoog in de bomen, maar bijvoorbeeld ook aan bergwanden. Onder andere in Waldseilgarten Hollschlucht, gelegen in de Duitse Alpen, kan je deze extreme variant van kamperen proberen.

Op pad met een daktent
Persoonlijke favoriet: daktenten! Ook deze komen we sinds afgelopen jaar steeds meer tegen. De daktent geeft je alle vrijheid die je je als avontuurlijke reiziger wenst. In combinatie met een stoere 4×4 jeep rij je met deze avontuurlijke versie van de camper naar de meest bijzondere kampeerplekjes op aarde!

kampeertrends 2018
Een jeep met daktent brengt je op écht unieke kampeerplekjes

Lees ook: 5 x handige kampeerapps

Groen kamperen

En dan is er natuurlijk nog de trend die eigenlijk tegenwoordig in alles terug te vinden is, of je nu kijkt naar food, fashion of travel. Duurzaamheid is anno 2018 verweven in ons dagelijks leven en dus ook in onze kampeerervaring. Wat houdt dit in? Enerzijds kiezen we voor back to basic en maken de wandel- en fietsvakanties een opmars, net als natuurkampeerterreinen. Anderzijds is groen een nieuwe aanvulling aan ons wensenlijstje voor een luxe kampeerplek. Dat betekent dat we er op letten of campings een keurmerk hebben, zoals het internationale Greenkey. Is de lodge gebouwd van natuurlijke materialen of heeft de tent zonnepanelen? Des te beter!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!