Kamperen in de natuur in Nederland: waar kan het en wat moet je weten?
In Schotland hebben ze het ‘Right to Roam’, in Scandinavië geldt het Allemansrecht. In diverse landen is de natuur van iedereen en mag je waar je wil je tent opzetten of camper parkeren. In Nederland mag dat niet, maar dat neemt niet weg dat je ook hier op prachtige plekken kunt kamperen in de natuur. Wij vertellen je wat de opties zijn!
Laten we beginnen met een kleine melding wat er sinds juni 2020 in ieder geval níet meer mogelijk is: wildkamperen door middel van het zogenaamde paalkamperen. Tientallen jarenlang was dit de enige manier om legaal, gratis en écht avontuurlijk midden in de natuur te overnachten. Helaas werd er de laatste jaren steeds vaker slecht omgegaan met deze locaties en werd er veel afval achtergelaten. Staatsbosbeheer heeft de terreinen daarom ontmanteld. Dat gezegd hebbende: wat kan er dan wel voor wie die echte natuurervaring wil?
Logeren bij de boswachter
Staatsbosbeheer heeft gelukkig een mooi alternatief voor het paalkamperen, namelijk natuurkampeerterrein die zij in eigen beheer hebben. In totaal zijn dit er 22, allemaal gelegen in prachtige natuurgebieden. De boswachter van het gebied is ook de gastheer of gastvrouw van de camping, wat een verblijf toch extra bijzonder maakt. Het is de meest basic manier van kamperen in de natuur in Nederland maar helemaal back to basic is het niet; de terreinen hebben sanitaire voorzieningen, warm water en meestal zijn er ook plekken met elektriciteit. Naast de natuurkampeerterreinen beheert Staatsbosbeheer ook 5 speciale groepskampeerterreinen.
➸ Let op: voor alle terreinen die vallen onder ‘Logeren bij de boswachter’ dien je in het bezit te zijn van een NatuurKampeerKaart.
Natuurkampeerterreinen
De 27 kampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn onderdeel van de natuurkampeerterreinen van stichting De Groene Koepel. Hierbij heb je een hoop meer keus: in totaal zijn het er 133. De campings die door hen zijn goedgekeurd, mogen officieel de naam Natuurkampeerterrein dragen en liggen allemaal op bijzondere plekken in de natuur, zoals landgoederen, bossen, boomgaarden of aan het water. De terreinen zijn kleinschalig en rust in de natuur staat altijd centraal maar tegelijkertijd vind je er wel voorzieningen voor een comfortabel verblijf.
Om te overnachten op een Natuurkampeerterrein, dien je in het bezit te zijn van een lidmaatschap. De NatuurKampeerKaart (NKK) schaf je aan voor 15 euro per jaar, waarna je op alle terreinen mag kamperen. Tevens ontvang je het Groene boekje, waarin alle terreinen staan aangegeven. Naast de terreinen in Nederland zijn er ook 15 officiële Natuurkampeerterreinen in Frankrijk, en 1 in België. Let op: de kampeerterreinen zijn net als die van Staatsbosbeheer níet gratis.
Charmecampings
Een andere mooie optie is een Charmecamping. Deze zijn niet per se midden in de natuur gelegen maar zijn wel geselecteerd voor de kampeerder die wil genieten van rust, ruimte en natuur. Gastvrijheid en een mooie locatie in een rustige omgeving zijn hierbij belangrijke criteria. De campings zijn gelegen in heel Europa. Houd er wel rekening mee dat ze heel uiteenlopend kunnen zijn. Zo zijn de meeste campings kleinschalig, maar zitten er ook adresjes tussen die meer gericht zijn op gezinnen en bijvoorbeeld een zwembad hebben en animatie aanbieden. Kijk dus goed welke Charmecamping bij jouw wensen past.
De Charmecampings zijn een initiatief van de ANWB. Wil je zeker weten dat een camping hieronder valt, let dan op het label of zoek adresjes via de website van de ANWB zelf.
Campspace
Als laatste in het rijtje: Campspace. Campspace biedt unieke plekjes aan midden in de natuur. De meeste plekken zijn gewoon bij boeren in het weiland of bij mensen in de tuin. Buiten zijn, weer even in contact zijn met de mensen om je heen en even tot rust komen, staan hierbij voorop. Duurzaamheid is ook een belangrijke peiler, veel mensen die een plek aanbieden zijn er erg bewust mee bezig. Alle plekken zijn kleinschalig en ideaal om te onthaasten. Toch even iets actiefs doen? Bij de meeste plekken kun je in de buurt activiteiten ondernemen als mountainbiken, kanovaren en zwemmen. De meeste plekken vind je in Nederland en België, maar in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal kan je terecht met je eigen tent of camper, wn op een aantal plekken kun je ook slapen in een toffe yurt of tipi!
PRAKTISCH | ||
Back to nature in Nederland?
Met het wegvallen van de paalcampings is kamperen in Nederland minder avontuurlijk geworden. Daar staat tegenover dat de nog bestaande terreinen el comfort bieden. Alle Natuurkampeerterreinen zijn bijvoorbeeld toegankelijk met de auto, maar die van Staatsbosbeheer sluiten ook allemaal aan op fiets- en wandelnetwerken. Zo kan je het zelf avontuurlijker maken. Kies bijvoorbeeld ook een plaatsje zonder elektriciteit, je kan je voorkeur aangeven. Als je het slim uitstippelt, kan je op deze manier ook een trektocht te voet doen van het ene naar het andere kampeerterrein.
Basic of luxe: kies de juiste kampeerspullen
Afhankelijk van het terrein en het soort kampeertrip heb je bepaalde uitrusting nodig. Kies je bijvoorbeeld voor logeren bij de boswachter, houd er dan rekening mee dat vuur maken verboden is. En vanwege Corona zijn momenteel de vuurhutten ook gesloten. Neem dus je eigen kooktoestel mee. Kampeer- en outdoorwinkels verkopen uitrusting zoals tenten, kooktoestellen en kampeerstoelen in alle maten en gewichten. Maak je een tocht, kies dan voor een lichtgewicht trekkerstentje en eventueel kampeerstoelen die je zo op kunt vouwen of in elkaar kunt zetten. Reis je met de auto of eigen kampeermiddel, dan kan je natuurlijk prima kiezen voor lekkere campingstoelen met voetensteun en een goede tafel waar je ’s avonds heerlijk aan kunt eten en spelletjes spelen. Je mag op de Natuurkampeerterreinen tot wel 28 dagen blijven staan; ideaal als je voor even je eigen natuurhuisje wilt creëren. Zo kan luxe ook midden in de natuur worden ervaren!
Kamperen in de natuur in Nederland tijdens Corona
De regels rondom natuurkampeerterreinen zijn veranderd sinds de komst van Corona. Niet alleen zijn vuurhutten gesloten, het is nu ook verplicht om je kampeerplek te reserveren. Trekkersplekken zijn gesloten. Je kunt dus niet meer op de bonnefooi langskomen. Sanitaire voorzieningen zijn wel open, maar andere overdekte faciliteiten niet.