Gla Forest kajakroute

De ultieme outdoorvakantie in Zweden: Kanoën over de Gla Forest route

In het zuiden van Zweden, nabij de grens met Noorwegen, vind je het Glaskogen Nature Reserve. Zweden op haar mooist, dat durven we eigenlijk wel te zeggen. Een stukje beschermde wildernis bestaande uit meren en bossen waarin het wemelt van de outdoormogelijkheden. Het leukste: hier zijn het niet de wandel- en mountainbikepaden die de show stelen, maar de kanoroutes. We peddelden vast voor je uit, omringd door niets dan natuur over de fenomenale Gla Forest route.

Dat Zweden een walhalla voor natuurliefhebbers is, dat wisten we natuurlijk al lang. En hoewel er talloze manieren zijn om daar van te genieten, is het vanuit een kano wel heel bijzonder. Dit is slow travel ten top; peddelen door soms stille en daar weer ruige wateren, pauzeren op onbewoonde eilandjes, je tentje opzetten waar jij dat wil, om vervolgens te slapen onder een oogverblindende sterrenhemel. Niks back to basic, dit is wat je noemt pure luxe.

Gla Forest route

Peddelen door stille wateren, pauzeren op onbewoonde eilandjes en je tentje opzetten waar jij dat wil

De Gla Forest kanoroute

In de regio Värmland strekt het Glaskogen Nature Reserve zich uit over ruim 28.000 hectare aan ongerepte natuur. Het reservaat kent meer dan 80 meren met ontelbare eilandjes en het spotten van elanden, wolven, vossen en zelfs de lynx is hier alles behalve ongebruikelijk. In Lenungshammar vind je het bezoekerscentrum met alle informatie over het gebied en de mogelijkheden om het te verkennen. De Gla Forest route is een bekende en goed uitgestippelde circulaire kanoroute die je meeneemt naar het hart van de wildernis. Een route van in totaal 115 km die in ongeveer een week goed is af te leggen. Het voordeel van deze route is dat je heel veel kunt zien in weinig tijd; je verplaatst je namelijk in totaal 8 keer tussen de meren over land. Voor deze kleine stukjes zet je je kano op een karretje dat je meekrijgt bij de start van de route. Wanneer je weer te water gaat bevind je je direct in een andere setting!

Zo wild als jij wil

Vind je het toch wat avontuurlijk klinken om op eigen gelegenheid in onbekend gebied in de kano te stappen? We hear you. Daarom tippen we de Nederlandse reisorganisatie K-JAK, opgericht door outdoorliefhebbers Bas en Jos, die zelf tijdens hun avonturen als een blok vielen voor de Gla Forest kanoroute. Met hun ben je verzekerd van een avontuurlijke maar ook onbezorgde vakantie in de natuur. Zij bieden de Gla Forest route aan tijdens een reis van 7 dagen. Je reist dan per bus naar Zweden en krijgt uitgebreide instructies voordat je op pad gaat. Voor het navigeren krijg je een kaart mee en daarnaast staat de route ook op diverse punten langs het water aangegeven. De eerste en laatste nacht van de reis slaap je samen met andere avonturiers op het basecamp, terwijl je in de dagen daarna individueel op pad gaat en helemaal je eigen plan kan trekken.

Gla Forest route

Het spreekt voor zich dat zo’n kanoroute een actieve vakantie vormt, maar het is zeker niet alleen geschikt voor ervaren peddelaars. Als je de route in een week aflegt, dan zit je zo’n 4 tot 5 uur per dag in de kano, afgewisseld met korte stukjes over land. Een goede basisconditie is vereist, maar het tempo bepaal je zelf en de fijne kneepjes van het kanoën heb je binnen no time onder de knie.

Het basecamp van K-JAK bevindt zich in het hart van het Glaskogen Nature Reserve en is onderdeel van de gemeente Glava. Het unieke aan deze plek is dat de reis al begint bij aankomst op het kamp. Het kamp ligt midden in een bos omringd door talloze wandelpaden en kleine meertjes. Je bent hier ver weg van alle drukte. Het eerste wat je hier opvalt is de rust en de stilte. De meren op de Gla Forest route zijn gemakkelijk te bereiken maar ook vele andere meren en rivieren. Hierdoor is het mogelijk om je route met wat advies van K-JAK uit te breiden door een aantal vrijwel onontdekte meertjes aan je route toe te voegen.

Gla Forest route

Leven in en mét de natuur

En plannen is daarbij een groot woord, want op de Gla Forest kanoroute draait het om ontspanning. Je bent weliswaar heel actief bezig, maar je zal merken dat je na een dag op het water al helemaal tot rust komt. Tijdens deze week leef je niet alleen in de natuur maar ook met de natuur. Je bent zelf verantwoordelijk voor het meenemen van voldoende eten, maar wees niet bang dat je daarom op een houtje moet bijten. Je maakt je ervaring namelijk nog unieker door een hengeltje uit te gooien! Een visvergunning kan je aan de start van de route aanschaffen en de kans is groot dat je nog diezelfde avond een baars of snoek aan het bereiden bent. En drinken? Dat slurp je zo uit het meer; een waterfilter is overbodig want veel schoner dan het water uit de Zweedse meren krijg je het nergens! Overnachten doe je in een tentje onder de sterrenhemel, want langs de Gla Forest kanoroute kan je wildkamperen. Je kiest zelf je plekje uit!

Besluit je met K-Jak op reis te gaan, dan heb je ook nog keuze uit de Blöm-Fox route in Zweden en de Ister-Solen in Noorwegen. Keuzestress? Bekijk dan hieronder vast een impressie van de Gla Forest kanoroute:

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!