Kansas City

Kansas City in de Amerikaanse Midwest

Weg van de glamour van de grote steden en recht naar het hart van The States.

Precies in het midden van de VS ligt Kansas City. Minder bekend dan de grote steden aan beide kusten, maar zeker een bezoekje waard. Want ver weg van de glamour van New York en LA vind je hier een heel andere kant van Amerika.

Kansas City

In Kansas City heb je niet zoveel wolkenkrabbers als in New York en niet de palmbomen van Los Angeles. Het is een relatief onbekende stad in het midwesten van de Verenigde Staten. De stad ligt, anders dan de naam doet vermoeden, in de staat Missouri, vlakbij de grens met Kansas. De stad is opgericht in 1838 en heette destijds nog Town of Kansas. Het is de woonplaats van 460.000 Amerikanen en is onder andere bekend vanwege de vele barbecuerestaurants. Hier loop je niet te winkelen tussen een massa toeristen maar tussen de inwoners zelf die hun dagelijkse boodschappen doen. Een ideale manier om de Amerikaanse cultuur te zien en beleven.

Barbecue

Vraag aan een Amerikaan waar hij aan denkt bij Kansas City en je zult vaak barbecue als antwoord krijgen. In het begin van de 20e eeuw was het Henry Perry die in een oud schuurtje dagelijks spareribs bereidde en deze voor 25 cent, verpakt in een krant, verkocht. Hij legde de basis voor een lange traditie. Al snel kwamen er meer een meer barbecue restaurants en anno 2013 telt de stad er meer dan 100. Oklahoma Joe’s wordt door velen als één van de beste van de stad beschouwd. Als je het restaurant niet zou kennen, zou je er waarschijnlijk zo aan voorbijrijden; het zit namelijk in een tankstation. Niet de meest romantische locatie, maar vanwege het lekkere eten zeker een must om te bezoeken. Een aanrader is de pulled pork sandwich, de huisspecialiteit.

Kansas City
Colton Sturgeon/Unsplash

Country Club Plaza

Wanneer je op een warme, zomerse dag door winkelgebied The Country Club Plaza in het centrum van Kansas City loopt, is het net alsof je in een Zuid-Europese stad bent. Niet zo vreemd, als je weet dat de architectuur is geïnspireerd op de Spaanse stad Sevilla. De vele fonteinen (alleen in Rome zijn er meer), beelden en de mozaïek zorgen ervoor dat het gebied een mediterrane sfeer en uitstraling heeft.

In de wintermaanden zijn de straten en panden verlicht en het hele jaar door kun je een ritje maken met een paard en wagen. Er zijn veel restaurants met gezellige terrasjes waar je op een warme avond heerlijk van de zon kan genieten. Als je gaat winkelen, zorg dan dat je een kijkje neemt in het warenhuis Halls. De winkel is opgericht in 1916 door Joyce C. Hall, de oprichtster van Hallmark dat uit Kansas City komt. Er worden vooral de wat duurdere merken verkocht, maar als dit buiten je budget valt, is window shopping natuurlijk ook leuk.

Kansas City Royals

Ook de sportliefhebber kan zijn hart ophalen in Kansas City. In zowel honkbal als American Football heeft de stad een team dat in de hoogste divisie speelt. Tijdens het honkbal seizoen, dat loopt van februari tot en met september, kun je de Kansas City Royals in actie zien in het Kauffman Stadium waar ze hun thuiswedstrijden spelen. Ze nemen het onder andere op tegen de Yankees uit New York City.

Een typisch Amerikaanse sport is natuurlijk American Football en ook hiervoor kan je in Kansas City terecht. Een wedstrijd van de Chiefs in het Arrowhead Stadium bijwonen is een sportieve manier om de Amerikaanse cultuur te ervaren. Kom ruim voordat de wedstrijd begint alvast naar het stadion voor het tailgaiting. Dit is eigenlijk niet meer dan gezellig met je vrienden wat eten en drinken voor de wedstrijd begint. Amerikanen doen dit niet thuis of in een cafeetje, maar op het parkeerterrein! Naast hun auto zetten ze een grill neer en maken ze hotdogs en smore’s. Op en top Amerikaans.

Kaufmann Centre for the Performing Arts

Sinds 2011 is er een bijzondere, nieuwe toevoeging aan de skyline van Kansas City. In het Kaufmann Centre for the Performing arts zijn onder meer voorstellingen te zien van het Kansas City Ballet en het Kansas City Symphony, maar het gebouw valt vooral op vanwege de architectuur. De zuidkant bestaat volledig uit glazen muren en een glazen dak waardoor je als je binnen staat een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Dit zijn natuurlijk nog maar een paar van de highlights die Kansas City te bieden heeft. Ben je benieuwd geworden en ga je binnenkort een reisje plannen naar dit deel van Amerika? Denk dan goed na over in welke periode jij je reis gaat maken. In de zomer is Missouri, met temperaturen die vaak de 40 graden bereiken, niet echt een aanrader. En in de winter is het er meestal heel erg koud en valt er veel sneeuw. Beter is het dus om de staat in het voor -of najaar te bezoeken. In Missouri wordt vaak gezegd dat het de enige staat is waar je alle vier seizoenen in een week mee kunt maken. Het kan er de ene dag sneeuwen en een dag later kun je zonder jas de straat op. Wees dus overal op voorbereid!

Ben jij al eens in de Midwest van de Verenigde Staten geweest?

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

One thought on “Kansas City in de Amerikaanse Midwest”

  1. Kansas City bestaat uit twee delen! Er ligt ook een deel in Kansas. Dat deel bestaat grotendeels uit bedrijventerreinen en fabrieken, dus is niet zo bijzonder. In Kansas zeggen ze ook dat je alle seizoenen in één week kan beleven, en dat is dus ook echt zo! Maar goed, het zijn ook buren hè 🙂

Wat vind jij? Laat van je horen!