Stop and Stare

Dit zijn ze: de écht leuke kerstevents in Nederland!

Geen kneuterige kerstkitch dit jaar. Wij gaan voor deze toffe winterfestivals!

De kerstdagen staan voor de deur en daarmee barsten door heel het land de winterse evenementen weer los. Geen kneuterige winterfairs en kerstkitch voor ons dit jaar. Wij zochten de echt toffe kerstmarkten, food festivals, workshops en andere events bij elkaar!

De Amsterdamsche Kerstmarkt – 18 t/m 20 december

Een kerstmarkt, maar dan een keer een hippe variant. Op de NDSM-werf weten ze hoe het moet. De kramen liggen hier eens niet massaal vol met kneuterige kerstfreubels, maar met echt mooie producten. Leuke cadeaus dus, in een nostalgisch Amsterdams sfeertje- mét lekker eten en fijne muziek. Op de website vind je een overzicht van alle ondernemers die hier jubelend van vreugde hun waren zullen aanprijzen!

kerstevents in Nederland

Knüss Winterfest Utrecht – 11 t/m 13 december

Wie nog moeite heeft om in de kerstsferen te komen, doet er goed aan om komend weekend naar Utrecht te reizen. Geen lullige kerstmarkt hier; de hele binnenstad transformeert namelijk tot één groot kerstfestival. Markten bezetten alle pleinen, van een ambachtelijke foodmarket op het Domplein tot een wijnfestival op het Janskerkhof en een hippe streekmarkt op de Mariaplaats. En dan hebben we het grootse Allerhande Kerstfestival in het Spoorwegmuseum nog niet genoemd.

En het is niet alleen shoppen en eten in Utrecht: op het Domplein kan je ook het hele weekend toffe workshops van Vol van Smaak volgen. Zo leer je in een half uurtje je eigen fles Glühwein maken of ontdek je de kunst van koffie tijdens een Barista workshop. Kan je er tijdens het Knüss Winterfest niet bij zijn? Niet getreurd, nog tot aan nieuwjaarsdag staat Utrecht in het teken van winteractiviteiten. Het volledige programma lees je hier.

kerstevents in Nederland

Amsterdam Light Festival – t/m 17 januari

Terug naar Amsterdam. Want ook dit jaar lichten gebouwen en grachten in onze hoofdstad weer op met 38 kunstwerken, en dat is nu eenmaal bijzonder mooi. Dit keer staat het festival in het teken van Friendship. Kies voor de vaarroute ‘Watercolors’ of wandel de ‘Illuminade’, die je langs 20 lichtkunstwerken leidt in de Weesper- en Plantagebuurt. Het Amsterdam Light Festival duurt nog tot 17 januari, dus tijd genoeg om dit mooie event te bezoeken!

kerstevents in Nederland

Funky Food Festival Eindhoven – 11 t/m 13 december

Van de makers van de maandelijkse hippie-achtige Feel Good market, en dat belooft eigenlijk al genoeg. Van 11 t/m 13 december wordt de Garage op het VDMA-terrein in de stad het toneel van de funkiest food festival van Nederland. Hier ga je genieten van heerlijk eten, swing je de pan uit bij live-muziek met je mok glühwein in de hand en doe je nog even wat last minute kerstdiner inspiratie op bij een van de kookworkshops. Neem je vrienden mee en vertel sterke verhalen bij het kampvuur of waag je aan een spannend bordspel terwijl de verantwoorde -en minder verantwoorde- happen je om de oren vliegen. Verhinderd dit weekend? Dan krijg je de week erna een herkansing tijdens de Feel Good Market Wintereditie.

IJsbeelden festival Zwolle – t/m 24 januari

Het jaarlijkse IJsbeelden festival is mooi, ongeacht het thema. Maar met ‘Journey through a Frozen World’ doen ze er dit jaar nog een schepje bovenop. 40 kunstenaars van over de hele wereld hebben in twee weken(!) tijd ijsblokken omgetoverd tot ware meesterwerkjes. Van de Toren van Pisa tot pyramides en van The Big Five tot een bliksembezoek aan de Noordpool: in de NS-loods in Zwolle maak je nog t/m 24 januari een reis door de wereld. Onze favoriet: de sprookjesachtige Taj Mahal. En de tuktuk, waarin je zelf plaats kan nemen!

kerstevents in Nederland

Beeld: Moyan Brenn (header), Amsterdamsche Kerstmarkt, Sicko Atze van Dijk, Feelgood Market.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!