kitesurfen in Nederland

Kitesurfen in Nederland: dit is waar je moet zijn en wat je moet weten

Nederland is een echt watersportland en hoewel de tropische temperaturen vaak ontbreken is er een serieuze watersport scene. Geen wonder dat er veel opties zijn voor wie wil kitesurfen in Nederland. Wij zetten kistesurf spots op een rijtje en geven je praktische tips.

Waarom kitesurfen in Nederland

Op vakantie in het buitenland heb je ongetwijfeld wel eens kitesurfers gespot. Maar is Nederland wel een kitesurf land? Dat was het in principe niet, maar de watersport wint de laatste jaren rap aan populariteit. Windsurfen had al grote bekendheid in ons land en langzaamaan is kitesurfen die trend aan het overnemen. Nederlandse succesverhalen zoals die van Youri Zoon hebben er ook aan bijgedragen dat kitesurfen in Nederland op de kaart werd gezet.

Waar kan je kitesurfen in Nederland?

Als waterrijk land is Nederland ook een heel geschikte plek om de watersport te beoefenen. We hebben niet alleen de zee, maar ook het uitgestrekte IJsselmeer en talloze binnenmeren en waterplassen in het hele land ter beschikking. Dat maakt kitesurfen in Nederland ook heel toegankelijk: als beginner kan je rustig op een meertje oefenen, terwijl de pro’s graag de Noordzee of Waddenzee op een ruige dag trotseren. De beste spots om te kitesurfen in Nederland zijn altijd persoonsgebonden. Het ligt onder andere aan je eigen voorkeuren en je niveau. We noemen een aantal locaties die in de kitesurfwereld alom populair zijn voor een bepaalde doelgroep.

➸ Lees ook: alles over wakeboarden in Nederland

kitesurfen in Nederland

Paal 17, Texel
Volop ruimte, vaak hoge golven en natuurlijk nooit gebrek aan wind: op de Waddeneilanden is het voor kitesurfers genieten geblazen. Paal 17 op Texel wordt daarbij vaak als hotspot aangewezen. De condities zijn er vaak gunstig en je vindt er een kiteschool en strandpaviljoen.

De Zandmotor (lagune)
Het wordt ook wel de ‘blauwe piste’ van het kitesurfen genoemd. Bij de Zandmotor nabij Kijkduin kunnen beginners goed terecht om de techniek onder de knie te krijgen. De reden hiervoor is dat het een soort lagune betreft. Je surft hier dus op zeewater maar hebt geen last van golven en stromingen.

IJmuiden, Noordzee
Voor de zeeliefhebbers is IJmuiden een aanrader. De wind is hier vaak krachtig, waardoor de gevorderde kitesurfer hier voldoende uitdaging vindt. Het strand is er bovendien uitzonderlijk breed, wat ideaal is om rustig je kite op te laten. Er zijn ook diverse kitescholen actief. Let op: bij wind vanuit het oosten wordt afgeraden hier te kitesurfen!

Oostvoorne: voor beginners
Zuid-Holland telt vele populaire kitespots. Maar op de Noordzee is het lang niet altijd fijn voor de beginnende kitesurfer. Oostvoorne is hiervoor ideaal: het water is er vlak en het overal ondiep. Ook zijn er fijne faciliteiten zoals douches en een restaurant.

Strand Horst, Wolderwijd
Ondiep water zo ver als je kan kijken: bij Strand Horst kunnen beginners goed terecht maar ook gevorderden gaan hier graag naartoe. Het Wolderwijd is een van de grootste vlakwater locaties in Nederland en er zijn hier volop faciliteiten voor surfers, wat het tot een van de populairdere spots voor kitesurfen in Nederland maakt.

kitesurfen in Nederland

Wat draag je tijden het kitesurfen?

De meeste kitesurfers dragen een wetsuit op het water. Niet alleen vanwege de lage watertemperatuur maar ook vanwege de bescherming die het biedt. Onder een wetsuit draag je zwemkleding. Zorg er wel voor dat dit comfortabel is, sportmerken als Protest staan bekend om hun kwalitatieve sportswear, zoals bikini’s en tankini’s voor dames, waaronder ook speciale surfbikini’s en surfsuits die super comfortabel zitten en natuurlijk boardshorts en zwembroeken voor heren. Of je het nu onder je wetsuit draagt of niet: het belangrijkste is dat je je er goed in kunt bewegen. Voor het wetsuit is het belangrijk dat de pasvorm helemaal goed zit: het moet strak genoeg zitten maar niet zo strak dat er geen laagje water meer in kan.

Gear: huren of kopen?

Ben je een beginnend kitesurfer, dan is het raadzaam om je gear eerst te huren. De aanschaf is behoorlijk prijzig en komt al gauw uit op 2000 tot 4000 euro. Kijk dus eerst of het je bevalt en welk type kite voor jou geschikt is. Een kiteschool kan je hierin adviseren. Sommige scholen voor kitesurfen in Nederland bieden ook de optie om de gear eerst te huren, waarna bij aankoop van een kitesurfset via diezelfde school het huurbedrag in mindering wordt gebracht. Het is ook een optie om tweedehands gear te scoren. Dit kan je veel geld besparen, maar wees wel kritisch: een set van meer dan 5 jaar oud is over het algemeen niet aan te raden. Check ook de tubes goed, net als het veiligheidssysteem natuurlijk. Tot slot is het belangrijk dat je de juiste kite koopt, zorg dat die past bij je niveau.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!