Koala’s spotten en steunen in Port Macquarie

Een bezoekje brengen aan een heus koala ziekenhuis

Een wilde koala spotten in Australië blijft voor veel reizigers een unieke ervaring. Waar we vaak niet bij stilstaan, is dat deze troetelbeertjes het soms zwaar hebben. In het Koala Hospital in Port Macquarie krijgen ze hulp.

Om veel uiteenlopende redenen komen gewonde koala’s binnen bij het Koala Hospital in Port Macquarie, een kustplaats in het oosten van Australië. In de omgeving van deze stad –bekend als de koalastad van de wereld – leven veel wilde koala’s. Gevaren zoals bosbranden, aanrijdingen, agressieve honden of ziektes liggen hier altijd op de loer.

Het Koala Hospital in Port Macquarie
Jaarlijks komen tussen de 200 en 300 gewonde dieren binnen bij het Koala Hospital in Port Macquarie, ook wel het oudste Koala ziekenhuis van Australië. Hier doen de vrijwilligers er alles aan om ze te genezen zodat ze weer als wilde koala’s uitgezet kunnen worden. Aangezien deze dieren zich het beste voelen (en revalideren) in een natuurlijke leefomgeving, wordt deze compleet nagemaakt. Van eucalyptusbomen tot torenhoge klimbomen.

Bij elk verblijf vind je een uitgebreide omschrijving van de desbetreffende koala. Daarnaast heeft het ziekenhuis een onderzoekscentrum en zijn zij verbonden aan de universiteit van Sydney om nog meer te weten te komen over deze mooie dieren.

Stoney Creek Sue
De kleine Sue werd 20 km ten westen van het Koala Hospital in Port Macquarie gevonden in een verschrikkelijk slechte toestand. Ondanks dat ze de nacht hoogstwaarschijnlijk niet zou halen, besloten de verzorgers van het ziekenhuis haar toch voor haar te vechten. Tot verbazing van al het personeel haalde Sue de volgende ochtend en hebben de verzorgers inmiddels goede hoop dat Sue na zes weken genoeg is aangesterkt om weer uitgezet te kunnen worden.

Bezoeken
Omdat het ziekenhuis geen (financiële) steun van de overheid krijgt, zijn zij compleet afhankelijk van donaties. Vandaar dat zij het ziekenhuis helemaal hebben opengesteld voor bezoekers. Toegang is geheel gratis, met de mogelijkheid een koala te adopteren of een donatie te doen. Elke dag om 15:00 wordt een Walk & Talk Tour door een deskundige aangeboden, om te zien hoe de koala’s leven, gevoerd worden en herstellen.

Je eigen koala?
Voor $55,00 AUD per jaar kan je in het Koala Hospital in Port Macquarie een koala adopteren, zoals Aussie Mick, Crestwood Spike of een andere gewonde koala. Je steunt hiermee gelijk het werk van het ziekenhuis. Je ontvangt dan een officieel certificaat en AAWK (Adopt a Wild Koala) pakket van de door jou geadopteerde koala. Een bezoek aan dit ziekenhuis is zeker de moeite waard tijdens je reis in Australië, zeker als je moeite hebt om koala’s in het wild te ontdekken. Tip: kijk bij aankomst goed naar boven; wij werden begroet door een lui, maar erg tevreden exemplaar.

Meer informatie over het Koala Hospital in Port Macquarie? Op de website van het Koala Hospital vind je alles over de organisatie, hun werkwijze en de manieren waarop je zelf je steentje bij kan dragen.

Geschreven door - Alex en Maartje zijn vanaf maart 2013 een jaar lang op wereldreis geweest en bezochten Midden-Amerika, USA, Oceanië en Zuidoost Azië. Op www.metderugzakom.nl vind je van hun meer verhalen, foto’s en video’s.

One thought on “Koala’s spotten en steunen in Port Macquarie”

Wat vind jij? Laat van je horen!