drinken in Utrecht

De leukste koffie hotspots in Utrecht

8 adresjes om heerlijk koffie te leuten

Utrecht, stad van de koffie? Jazeker! Al jarenlang ruik je wanneer de wind uit het westen komt op bepaalde plekken in de stad een intense geur van gemalen koffie. Deze heerlijke lucht is afkomstig van de grote Douwe Egberts fabriek, vlakbij Leidsche Rijn. Voor mij voelt deze geur als thuis komen: wanneer de koffiearoma mijn neusvleugels in waait weet ik dat ik (weer) thuis ben. De geur van koffie beperkt zich niet tot de fabriek, want aan leuke koffietentjes is in de stad geen gebrek. Ik noem een paar te gekke hotspots in Utrecht waar je een goed bakkie koffie kunt leuten!

BROEI

Het hippe BROEI is een van de nieuwere aanwinsten om wat te drinken in Utrecht: deze lunchroom en koffietent is inmiddels een tweede huiskamer geworden voor velen. Dat is niet zo heel gek: door de vintage parels aan de muur, de tientallen bordspelletjes, de vele boeken en de lekkere koffie voel je je er vrijwel direct thuis. Het pand ligt net buiten het drukke centrum én aan het water aan de Oosterkade, een gezellige straat vlakbij Ledig Erf. De lekkere kopjes koffie en cappuccino worden gemaakt van de kwalitatieve koffiebonen van Boot Koffie en dat proef je! Tip: neem een stuk verse taart van Hessel bij de koffie. Om je vingers bij af te likken!
Broei – Oosterkade 24 – Utrecht

30ml – Koffiebranderij

In het centrum van de stad vind je het knusse 30ml, een kleine hotspot met steengoede latte’s, hele fijne muziek, aardige barista’s en een mooi industrieel en vintage interieur. Het is de ideale plek om even bij te kletsen met vrienden, om even pauze te houden van het winkelen of om aan de slag te gaan op je laptop. Tip: bestel de latte. Je krijgt een groot glas met volle melk wat je qua smaak bijna doet denken aan slagroom. Daarnaast krijg je een klein schenkkopje met espresso, waarvan je zelf kunt beslissen hoeveel je toevoegt aan je latte. De smaak van deze combi is fenomenaal! Het is misschien wel de lekkerste latte van heel Utrecht en dat zegt wat met al die koffietentjes. Blijf trouwens vooral hangen zodat je aan het eind van de dag kunt genieten van een lekker biertje.
30ml – Mariastraat 35 – Utrecht

drinken in Utrecht

Koffie Leute Brauhaus

Wellicht ken je de jongens van Koffie Leute wel van hun mobiele koffiebar waarmee ze festivals af gingen. Dat was zo’n succes dat ze vorig jaar februari hun eigen Brauhaus in Utrecht zijn begonnen. Het zaakje aan de Westerkade (tegenover BROEI) is de eerste hotspot in Utrecht waar je echte filterkoffie kunt krijgen. Koffie Leute Brauhaus is de ideale plek voor een uitgebreide zondagmiddag met vrienden: je kunt er uren diverse bordspelletjes spelen. Daarnaast kijk je je ogen uit: het vintage meubilair geeft een ontzettende huiselijke vibe en er is van alles te koop. Het is ongetwijfeld een van de meest sfeervolle plekken om koffie te drinken in Utrecht.
Koffie Leute Brauhaus – Westerkade 30 – Utrecht

Blackbird Coffee & Vintage

Loop je over de Oudegracht richting de Twijnstraat, dan vind je Blackbird Coffee & Vintage. Blackbird is een kleine maar fijne koffietent, waar je alleen voor het vintage interieur al eens naar toe moet. Het leuke is: alles is te koop! Dus niet alleen de toffe vintage racefietsen die aan de muur hangen, maar ook de kopjes, de blikken, de meubels en ga zo maar door. Daarnaast is de koffie, en vooral de cappuccino, ook nog eens hartstikke lekker plus de twee eigenaren zijn ontzettend aardig en altijd in voor een praatje. Blackbird is absoluut een hotspot die je niet mag missen als je een kopje koffie wil drinken in Utrecht.
Blackbird Coffee & Vintage – Oudegracht 222 – Utrecht

drinken in Utrecht

The Village Wolvenplein

The Village Coffee & Music aan de Voorstraat ken je waarschijnlijk al wel: deze koffietent is de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé koffiezaak van Utrecht waar veel dagjesbezoekers, toeristen en locals hun kop koffie scoren. Een tijdje geleden hebben de oprichters van The Village nog een vestiging geopend op een wel heel bijzondere plek: in de oude gevangenis aan het Wolvenplein dat tot 2014 de oudste cellulaire gevangenis van Nederland was. Vandaag de dag kun je er terecht voor je dagelijkse kop koffie, stevige cappuccino of een heerlijk ontbijt met… banana pancakes! Je vindt The Village Wolvenplein vlak buiten het centrum, in een zijstraat van de Voorstraat.
The Village Wolvenplein – Wolvenplein 29 – Utrecht

’t Koffieboontje

Dat huiselijke koffietentjes het goed doen in de Domstad blijkt wel weer na de opening van ‘t Koffieboontje aan de Oudegracht. De oprichters van deze zaak waagden kort geleden de sprong in het diepe om een koffietent te openen terwijl er al heel veel van dit soort adresjes in de stad waren te vinden. Alleen maar fijn: zo kan de drukte een beetje worden gespreid. Bij ‘t Koffieboontje vind je voornamelijk veel studenten en werkenden die onder het genot van een lekker sapje of een cappuccino hard aan het werk zijn. Toch is de plek ook heel leuk als je gewoon even koffie wil drinken met vrienden: het sfeertje, de lichte inrichting en de gastvrijheid geven je bij binnenkomst al meteen een goed gevoel. De absolute eyecatcher van ‘t Koffieboontje is de prachtige hangstoel die voor het raam hangt. Zie jij jezelf al zitten in deze met een volle bak koffie met uitzicht op de Oudegracht?
‘t Koffieboontje – Oudegracht 92 – Utrecht

drinken in Utrecht

Koffie & Ik

Net buiten het centrum ligt Koffie & Ik. Aan de bruisende Vleutenseweg kun je in deze gezellige koffiezaak met prachtige houten vloer terecht voor een stevige espresso, een lekkere lunch of een smaakvolle smoothie. Juist omdat Koffie & Ik net buiten de drukke stad ligt is het de ideale plek om even bij te praten met je vrienden onder het genot van wat lekkers. De basic inrichting met Scandinavische touch maakt dit rustgevende geheel compleet.
Koffie & Ik – Vleutenseweg 169 – Utrecht

Talud9

Trek in een kop koffie maar heeft je gezelschap meer zin in een lekker wijntje? Ga dan naar het fijne Talud9 op ’t Wed, midden in het centrum van Utrecht. Het kan maar zo dat je dit zaakje al eens voorbij bent gelopen: Talud9 is gelegen in een klein historisch pandje tussen grotere winkels en horecazaken. Hier zijn ze gespecialiseerd in koffies, maar ook in diverse soorten goede wijnen. Ideaal dus wanneer je van koffie naar wijn wilt gaan in de middag, en dat alles in een hele sfeervolle omgeving op slechts drie minuten lopen van de Dom!
Talud9 – Donkere Gaard 9 – Utrecht

Geschreven door - Liv houdt van schrijven, muziek, reizen, fotografie, cultuur en natuur. Het liefst combineert ze deze dingen in werk en vrije tijd. Na haar eerste verre reis naar India en Nepal wil ze alleen maar meer van de wereld zien. Wat er op haar verlanglijstje staat? Canada, Peru en het Noorderlicht in IJsland.

4 thoughts on “De leukste koffie hotspots in Utrecht”

Wat vind jij? Laat van je horen!