Koh Lipe

Op reis naar Thailand? Check deze tips voor het paradijselijke Koh Lipe!

Ultiem relaxen op het meest zuidelijke eilandje van Thailand

Even de drukte ontvluchten tijdens je reis door Thailand of Maleisië? Pak de boot naar Koh Lipe! Dit zuidelijke paradijsje van Thailand is dankzij de afgelegen locatie nog niet overgenomen door de massa. Het is bovendien een van de mooiste eilanden van heel Thailand. Dieuwertje ging je voor en deelt haar tips voor Koh Lipe!

Op een onbewoond eiland

Koh Lipe heeft prachtstranden en een geweldig blauwe zee, verder niets. Geen auto’s, geen bussen, geen gigantische hotels, geen ladingen toeristen en tot voor kort zelfs geen pinautomaten. De sfeer op het eiland is mede hierdoor ontzettend relaxed. Het eiland verken je te voet en slapen doe je in een gezellige bamboehut of in één van de resorts met kleine strandhuisjes. Natuurlijk is er wel een straat vol eettentjes en winkels met souvenirs, maar het is er lang niet zo massaal als sommige andere plekken in Thailand. Eén van de redenen dat Koh Lipe nog niet booming is onder toeristen –backpackers vind je er wel– is de wat afgelegen plek van het miniparadijsje.

Koh Lipe

Voor reizigers in Thailand én Maleisië

Een uurtje varen en je staat glimlachend in een totaal andere wereld

Het is alleen te bezoeken met de boot, wat de aankomst nog specialer maakt. Je stapt direct met je blote voeten in de warme, helderblauwe zee: welkom op Koh Lipe! Het eiland krijgt inmiddels steeds meer bootverbindingen, zo is het te bereiken vanaf verschillende Thaise eilanden zoals Phuket, Krabi en Koh Lanta. Ook voor reizigers in Maleisië is Koh Lipe een interessante optie. Het aan de westkust van Maleisië gelegen Langkawi mag dan als mooi bestempeld worden, Koh Lipe overtreft dit eiland met gemak. Een uurtje varen en je staat glimlachend in een totaal andere wereld. De boot vertrekt meerdere keren per dag bij Jetty Point in Kuah, Langkawi. Een van mijn tips voor Koh Lipe: vergeet bij aankomst geen stempel te halen bij de douane. Die vind je, zoals het hoort op een plek als deze, in een huisje op het strand.

Goed om te weten: Je hebt niet overal bereik met je telefoon op Koh Lipe. Wifi is er wel, maar met mate en alleen bij de populairdere accommodaties en cafés. Je kunt een lokale Thaise simkaart kopen, maar ook daarmee heb je niet overal op het eiland bereik. Een tip voor lange termijn reizigers: zet voor vertrek je abonnement om naar sim only. Als je toestel nog goed is dan bespaart dit je een hoop geld en je huidige bundel zal je op reis toch niet kunnen gebruiken. Sommige (wereld)reizigers kiezen ervoor om hun abonnement helemaal stop te zetten, maar met een sim only abonnement zijn je uitgaven echt minimaal, terwijl je eenmaal in Europa wel gewoon gelijk een bundel hebt om te gebruiken. Meer praktische tips voor je rondreis vind je op onze Thailand bestemmingspagina.

➸ Tip: in deze Koh Lipe travel guide lees je meer praktische informatie voor je bezoek, zoals alle bootverbindingen.

Koh Lipe

De mooiste stranden op Koh Lipe

Het rustige strand, dat is wat Koh Lipe zo mooi maakt. Geen wit zand bedolven onder honderden handdoeken met zonnende lijven, maar wit zand met hier en daar iemand die intens gelukkig naar de zee tuurt (althans, dat is wat ik drie dagen lang deed). Een helderblauwe zee die bijna nep lijkt. De lekker makende plaatjes van het internet bestaan echt.

Koh Lipe telt drie stranden: Pattaya Beach, Sunrise Beach en Sunset Beach. Op Pattaya Beach stap je uit de boot bij aankomst op het eiland. Dit stuk strand is het drukst, voor zover je van echte drukte kunt spreken. Ook vind je hier de geelgroene poort die leidt naar Walking Street: de hoofdstraat van het eiland. Sunrise Beach is rustiger en, hoewel kiezen moeilijk is, de mooiste van de drie. De zee lijkt hier blauwer, het strand witter en er liggen meer houten bootjes dan mensen. Het kleine Sunset Beach heeft een perfecte ligging wanneer je wilt genieten van een mooie zonsondergang. De stranden zijn met zandpaden aan elkaar verbonden, dus je kunt ze prima allemaal afgaan.

Eat, sleep, swim, repeat

Naast genieten van het uitzicht kun je hier doen wat hoort op een tropisch eiland: ontspannen, snorkelen, duiken en zonnen. Koh Lipe wordt omringd door een heleboel onbewoonde eilandjes die, net als Koh Lipe, behoren tot het Koh Tarutao Marine National Park. Er varen dagelijks tientallen longtail boten door het gebied, waardoor je al die mooie plekjes gemakkelijk kunt bezoeken. Tijdens zo’n dagje eilandhoppen doe je onbewoonde eilandjes aan, stop je op plekken waar je kunt snorkelen tussen vissen en koraal, kun je barbecueën op het strand, geniet je van een mooie zonsondergang en moet je niet vreemd opkijken van een stel apen op het strand. Vroeg boeken is niet nodig, de tours worden overal op het eiland aangeboden.

Koh Lipe

Food tips voor Koh Lipe: smullen in Walking Street

De verharde weg van Walking Street vormt de hoofdstraat van het eiland en staat vol met een heleboel restaurantjes en souvenirshops. Maar waar moet je echt geweest zijn voor je Koh Lipe verlaat? Het allerlekkerste kokosijs met verse mango eet je uit een kokosnoot bij Mam Papaya, te herkennen aan de bergen gekleurd fruit die je er ziet liggen. “Joehoe, joehoe, pancake, pancake, pancake!”, Madame Pancake hoor je al van ver, en dat is niet voor niets. Ga zeker even bij haar langs voor een zoete Thaise pannenkoek met een fruitshake. Tot slot vind je aan het begin van Walking Street een bakkerijtje met heerlijke donuts, bananencakes en andere zoetigheid. Vanwege de locatie vlakbij de vertrekkende boten de perfecte plek om je laatste Thaise baht uit te geven.

Heb jij nog meer leuke tips voor Koh Lipe? Laat het weten door middel van een comment onder het artikel!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!