Koningssteden van Marokko

De Koningssteden van Marokko: Rabat

De vier koningssteden zijn wisselend de hoofdstad van Marokko geweest. We nemen een kijkje bij de winnaar!

Sinds Marokko in de elfde eeuw werd samengebundeld tot het Marokko van vandaag de dag, hield het land een ware stoelendans tussen de vier koningssteden Fez, Meknès, Rabat en Marrakech. De kampioen van de uitgebreide danspartij is alom bekend. Rabat draagt sinds 1956 fier de titel van hoofdstad.

Historisch Rabat

De stad aan de Atlantische oceaan zag in 1150 het levenslicht. De strategische ligging aan de riviermond van de Bouregreg kon de Almohadensultan Abd al-Moumin wel bekoren. Hij gaf de aanzet tot de vorming van Rabat naar verdedigingstad. De sultan liet onder meer een vestingwerk optrekken aan de kustvlakte, het huidige kasba van de Oudaiä, en inspireerde zijn opvolgers tot het uitbouwen van de verweerlinie. Met succes. Rabat kreeg al snel de naam Ribat al-Fath, Vesting van de Verovering.

muur1

De kleinzoon van Abd al-Moumin, sultan Yacoub el-Mansour, drukte eveneens zijn stempel op de stad. Niet alleen met de nodige defensiewerken, maar ook met de Hassantoren. Een twaalfde-eeuwse moskee die nooit is voltooid. De ambities voor de grootste moskee ter wereld stierven samen met de sultan. De geplande 80 meter voor de minaret is nimmer gehaald, de toren bleef steken op 44 meter. Rondom de Hassantoren resten ongelijke zuilen. Een herinnering aan de plaats waar de moskee had moeten fonkelen.

Strakke pakken en strakke gezichten

Naast de Hassantoren ligt het Mausoleum van Mohammed V. De twee bouwwerken vormen een indrukwekkend complex. De ingang ervan wordt bewaakt door wachters op kalme, witte paarden. Een parelwitte trap leidt naar de laatste rustplaats van wijlen Mohammed V. Wachtposten – in strakke pakken en even strakke gezichten – flankeren de entree van het mausoleum. De koninklijke graftombe verkeert onder een hemel van bladgoud en mahoniehout. Vanaf de galerij erboven is de sarcofaag goed zichtbaar en loop je er zo omheen.

Op een steenworp afstand van het mausoleum loopt de Avenue Al Marsa langs de oever van de Bouregreg. Aan de avenue toeft Quai de Bouregreg, vrij vertaalt de dok van Bouregreg. Hier zijn gezellige eettentjes te vinden. Trakteer jezelf op een cappuccino of ga voor een welverdiend ijsje. Vergeet niet af en toe te loeren naar het uitzicht. Een samensmelting van oud en nieuw. Aan de overkant van de waterweg is Salé, de zusterstad van Rabat, te bewonderen met zijn moderne kade, terwijl aan de zijde van Rabat op de achtergrond de medina huist. Tevens is de kasba van de Oudaïa in de verte te spotten.

Koningssteden van Marokko

Tortelende koppels

De stevige Oudaïa-poort verleent toegang tot de Rue Jemaa in de kasba. De straat – opgesmukt met wit en blauwe gevels – mondt uit in het plein van de oude semafoor. Het plein schenkt een mooie panoramablik op Rabat, Salé en de oceaan. Halverwege de Rue Jemaa kun je ook de Rue Bazzo inslaan. Aan het eindpunt hiervan poost het Museum van de Oudaïa, tegenwoordig het Museum van Marokkaanse kunst . Een negentiende-eeuws arsenaal aan juwelen, wapens en gereedschap wacht hier op een aanblik. Gelegen nabij het museum houdt zich de Andalusische tuin op. Het publiek in het park is uiteenlopend. Van tortelende stellen tot personen die geduldig een boek lezen. Tussen de schaduw van de fruitbomen en de kletterende watervallen is plek voor iedereen.

In de buurt van de medina raast de Avenue Mohammed V, de kloppende verkeersader van de stad. De hoofdstraat alsmede winkelstraat van Rabat begint bij de medina en eindigt bij het koninklijk paleis. Deze kan enkel aanschouwt worden vanaf de buitenkant.

Koningssteden van Marokko

Schoenen en tapijten

De medina van Rabat stamt uit de zeventiende eeuw en oogt Spaans. Niet gek omdat de oorspronkelijke bewoners van het oude stadshart afkomstig uit Andalusië zijn. De moren, Spaanse moslims, trokken naar de stad na uit Spanje verjaagd te zijn. De medina is ietwat minder sierlijk dan de oude stadskern van de overige koningssteden van Marokko, maar dat doet geen afbreuk aan zijn charme. De Rue Souika – de grootste winkelstraat van de medina –loopt over in de soek van schoenverkopers. De verzamelplaats voor lederwaren. Van daaruit struin je zo naar de Rue des Consuls, de straat van tapijthandelaren maar ook van houtsnijwerk en kruiden. Neus tussen de handelswaren en laat je verassen door de geuren van specerijen en nijverheid van ambachtslieden. 

Zoals het land in de elfde eeuw werd samengebundeld tot het Marokko van vandaag de dag, is Rabat de perfecte vervlechting tussen oud en nieuw. Een stoelendans is niet nodig. Beide zijn kampioen.

Koningssteden van Marokko

Koningssteden van Marokko

Een reis langs alle koningssteden van Marokko is een populaire manier om de verschillende kanten van het land te zien. Naast Rabat horen daarom ook de steden Fez, Meknès en Marrakech in dit rijtje thuis. Houd de website in de gaten voor een kijkje in deze overige drie koningssteden van Marokko!

Foto’s: Andrew Nash (incl. header), Jjmusgrove.

Geschreven door - Geveld door reiskoorts. Zo kun je Manon het beste omschrijven. Heeft naast reizen ook een grenzeloze voorliefde voor koffie, hardlopen en sushi. Hoopt na het afronden van haar studie journalistiek door Australië te trekken.

Wat vind jij? Laat van je horen!