Kungsleden

Te voet door de verborgen parel van de Kungsleden in Zweden

De Kungsleden is de langste en bekendste wandelroute van Zweden. Een tocht van maar liefst 425 kilometer door Zweeds Lapland. Het zuidelijke deel van de route wordt ook wel de verborgen parel genoemd. Hier wandel je onder andere door het Vindelfjällen natuurreservaat. Niet alleen in de winter is het hier mooi, ook juist in de zomer is het er prachtig! De zon die nooit ondergaat, uitgestrekte groene vlaktes en verse eetbare bessen die je gewoon zelf plukt. Een tocht voor de echte natuurliefhebber, stap voor stap door de machtige natuur van Zweden.

Zweden is sowieso een walhalla voor iedereen die houdt van de natuur en van buitensport. Vooral als je houdt van eindeloos wandelen, kun je hier je hart ophalen. Je vindt hier verschillende meerdaagse wandeltochten, met als het absolute hoogtepunt de Kungsleden.

Wat is de Kungsleden?

De Kungsleden loopt van Abisko in het uiterste noorden tot Hemavan in het zuiden van Zweeds Lapland. Loop je de hele trail dan trek je daar zeker een maand voor uit. Abisko is waar het vasteland van Europa bijna ophoudt te bestaan. Niet alleen dat maakt deze tocht zo bijzonder; midden in de overweldigende wildernis word je overspoeld met stilte. Je hoeft niks anders te doen dan oneindig lang lopen door het niemandsland en bent met niks anders omgeven dan machtige bergen.

Kungsleden

De route: noord en midden

Je kunt de Kungsleden eventueel in drie verschillende delen lopen. Veel mensen beginnen de tocht op het noordelijkste puntje in Abisko. Het stuk van daar tot Nikkaluokta is ook direct het meest populaire gedeelte. Dit gedeelte is ongeveer 100 km lang en je wandelt het in 10 tot 12 dagen. Dit deel van de route gaat door een prachtig landschap en biedt uitzicht op de hoogste bergen van Zweden. Op dit deel van de trail kun je ook afwijken naar de Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden.

Het middelste deel is tussen Kvikkjokk and Ammarnä. Dit deel van de trail ziet de minste wandelaars. Dat komt ook doordat dit gedeelte minder goed onderhouden paden heeft. Ook zijn er vrijwel geen hutten langs de route. Je moet hier dus een eigen tent mee. Een tocht voor de ervaren hikers!

Kungsleden

Meer outdoor in Zweden: Kanoën over de Gla Forest Route

Het zuiden: de verborgen parel van de Kungsleden

Het zuidelijke deel van de Kungsleden gaat van Ammarnäs naar Hemavan. Dit deel van het pad is lang niet zo populair als de noordelijke Kungsleden maar wel voorzien van de nodige faciliteiten. Door de Zweden zelf wordt het ook wel de verborgen parel van de Kungsleden genoemd. Het fijne aan deze route is dat er vijf berghutten liggen. Deze hutten zijn ook voorzien van een klein winkeltje, dus je kunt om de paar dagen een nieuwe voorraad eten aanleggen. Dat scheelt toch weer een paar kilo op je rug.

Omdat dit deel van de route een stuk rustiger is, voel je je hier echt in het niemandsland. Je loopt dwars door Vindelfjällen, één van de grootste beschermde natuurreservaten in Europa. De tocht gaat door de berkenbossen, over bergplateaus, door prachtige valleien en langs de mooiste watervallen. Hier zie je kuddes rendieren en zeldzame vogels. Je eet bessen die je onderweg zelf plukt en met een beetje geluk spot je ook de bergvos.

Kungsleden

Kungsleden

De Lapland Trail: een unieke ervaring op de Kungsleden

Lijkt de Kungsleden je wel wat maar vind je de hele route toch een beetje te lang? Ga dan mee met de Lapland Trail! De reis neemt je in zes dagen mee op het zuidelijke deel van de route. De hike is in totaal 78km waarbij de dagafstanden zo’n 12 tot 15 km zijn. Aan het einde van iedere dag kies je zelf de mooiste plek om je tent op te zetten. Bovendien maak je als afsluiter nog een helikoptervlucht van ruim 100 km over de prachtige natuur van Zweeds Lapland én slaap je een nachtje in de buurt van de poolcirkel. Deze unieke plek in ‘roadless country’ wordt al ruim 100 jaar gerund door een kleine Sami familie.

De familie verzorgt de laatste avond het diner (met lokale producten) en om je spieren te laten ontspannen, mag je gebruik maken van de sauna en de hottub. Daarna kruip met andere wandelaars rond het het kampvuur en slaap je een laatste avond in je tent.

Goed voorbereid op pad

Lijkt de Kungsleden je wel wat maar vind je de hele route te lang en weet je niet goed hoe je zo’n avontuur praktisch moet voorbereiden? Met Lapland Trail ga je goed voorbereid op pad. Geen geklungel met het zelf samenstellen van je maaltijden, wél een handige lijst met informatie over eten op de route. Ook voorzien zij je van een praktische inpaklijst en op de ochtend van vertrek word je door de organisatie goed gebriefd. Met een handige routekaart op zak ben je er daarna helemaal klaar voor om op eigen houtje de natuur in te gaan. Vooraf een lichtgewicht tent, een goed matje en stevige wandelstokken aanschaffen is trouwens ook niet per se nodig. Als je wil, kun je een kampeerpakket bij boeken. Zo wordt het een onbezorgde tocht om nooit te vergeten.

Kungsleden
Kungsleden

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!