musea in Dubai

Van street art tot hoge kunst in eigenzinnig Dubai

Creatieve hubs, culturele wijkjes en opmerkelijke musea

Kunst is booming in Dubai. De musea, art fairs, galleries en projecten schieten er al even hard als sky scrapers uit de grond. Enkele jaren geleden werd besloten dat Dubai een levendige art scene moest krijgen en daar werkt het sindsdien met man en macht aan. Met high-end tentoonstellingen en evenementen als Art Dubai en de Dubai Design Days weten ze jaarlijks duizenden hoge piefen uit de kunstwereld naar de stad te krijgen.

musea in Dubai

Kunst en musea in Dubai

Maar ook aan de rest is gedacht. Kunst moet in Dubai voor iedereen toegankelijk zijn, is de gedachte. En lukt aardig, want of je nu de voorkeur geeft aan chique tentoonstellingen of rauwe street art; in Dubai is er voor elke smaak wat moois te bewonderen. Wil je tijdens je verblijf of snelle stopover in Dubai wat van de art scene meepikken? We noemen een aantal van de hoogtepunten en meest bijzondere musea in Dubai:

Al Quoz art district

‘Bring Art to the Streets’ is het motto van Al Quoz. Het ligt een beetje buiten de gebaande paden en dat maakt deze artistieke hub juist zo leuk. Al Quoz is het verrassende art district van Dubai dat nog het meest doet denken aan het ruige en creatieve van een stad als Berlijn. Grote industriële hallen zijn omgetoverd tot permanente exposities van lokale en internationale kunstenaars. De deuren staan hier open, dus je kunt op eigen gelegenheid en zonder entree te hoeven betalen naar binnen wandelen bij de diverse exposities. Er worden hier ook regelmatig pop-up tentoonstellingen en leuke feestjes georganiseerd!

musea in Dubai

Cutureel Bastakiya

Ook al zo’n creatieve hub, maar toch totaal anders dan Al Quoz. Bastakiya is de meest historische wijk van Dubai. Althans, zo’n 10 jaar geleden werd het volledig herbouwd. Van oorsprong bood deze wijk onderdak aan een Iraanse gemeenschap. Toen er werd besloten dat de wijk gerestaureerd moest worden vertrokken de Iraniërs en de huizen bleven leeg. Om te voorkomen dat de wijk alsnog zou vervallen, werden de huizen betrokken door kunstenaars en creatievelingen die hier hun werk konden tentoonstellen. Het pakte goed uit, want vandaag de dag is Bastakiya een feestje om doorheen te wandelen. De kenmerkende koraalstenen huizen zijn vrij open voor bezoek, dus stap binnen bij de kleine galleries waar je kunstenaars daadwerkelijk in actie kan bewonderen.

Hoogtepunten van deze wijk zijn The Majilis Gallery, de oudste in Dubai en het Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Vergeet tijdens je bezoek aan de huizen niet zo nu en dan de trap naar boven te nemen voor een fenomenaal uitzicht over de wijk. Je vindt hier ook enkele van de kleinste en misschien wel leukste musea in Dubai, waaronder het coffee museum dan absoluut een bezoek waard is. Voor een artistieke, lekkere en ook nog betaalbare lunch is de XVA Gallery een aanrader. Neem plaats tussen de kunstwerkjes of in het binnentuintje en geniet van een maaltijd!

musea in Dubai

Dubai Metro

De metro in Dubai is al een belevenis op zich en dankij het Art Metro project is daar nog een schepje bovenop gedaan. Vorig jaar werd het project gelanceerd met als doel om kunst voor alle lagen van de bevolking toegankelijk te maken. Dat houdt in dat gerenommeerde kunstenaars het afgelopen jaar vier metro treinstellen volledig hebben omgetoverd tot kunstwerk. En daar houdt het niet mee op: er wordt nog gewerkt aan zes station die straks tot de meest bijzondere musea in Dubai zullen behoren. Terwijl je wacht op de metro kan je gaan genieten van kunst, 3D projecties en nog heel veel meer. Wij zijn benieuwd!

Meer opmerkelijke musea in Dubai

Het kan in Dubai altijd gekker. Een ander project dat momenteel in ontwikkeling is, is het grootse Museum of the Future dat in 2017 zijn deuren zal openen. 125 miljoen dollar is uitgetrokken voor de bouw van dit hypermoderne eivormige museum dan bol zal komen te staan van technologische hoogstandjes, futuristische auto’s en robots. Naast museum zal het ook dienst gaan doen als laboratorium voor de ontwikkeling van technologie. Benieuwd hoe het eruit komt te zien? Een kleine preview:

Foto’s: Michael Theis, Greengardn/ Fabio Achilli, Guilhem vellut
Video: Youtube/Museum of the Future

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!